Uretritis

Definisi Keradangan uretra juga disebut uretritis dalam jargon perubatan. Ia adalah keradangan membran mukus di kawasan uretra. Ini keluar dari pundi kencing dan membawa air kencing ke luar. Seperti keradangan pundi kencing, uretritis tergolong dalam kumpulan jangkitan saluran kencing bawah. … Uretritis

Tempoh uretritis | Uretritis

Tempoh uretritis Uretritis tidak selalu disertai dengan gejala. Oleh itu, tidak ada pernyataan umum yang dapat dibuat mengenai berapa hari penyakit ini berlangsung. Uretritida bakteria harus selalu dirawat dengan antibiotik. Selepas permulaan antibiotik, gejala - jika ada - biasanya mereda dengan ketara selepas 2-3 hari paling lambat. Ini tidak… Tempoh uretritis | Uretritis

Sebab biasa pada lelaki | Apakah penyebab khas jangkitan saluran kencing?

Sebab biasa pada lelaki Jangkitan saluran kencing pada lelaki juga disebabkan oleh bakteria usus. Namun, kerana uretra panjangnya (rata-rata 20 cm), lelaki lebih jarang menderita jangkitan saluran kencing yang merebak ke pundi kencing. Seperti wanita, badan asing seperti kateter pundi kencing yang dimasukkan adalah penyebab utama… Sebab biasa pada lelaki | Apakah penyebab khas jangkitan saluran kencing?

Punca pada bayi dan balita | Apakah penyebab khas jangkitan saluran kencing?

Penyebab pada bayi dan balita Jangkitan saluran kencing kerap terjadi pada kanak-kanak dan bayi kecil kerana mereka memakai lampin dan oleh itu uretra mengalami peningkatan hubungan dengan kotoran dari usus. Ini memberi peluang kepada bakteria usus untuk menetap di uretra dan menyebabkan jangkitan saluran kencing. Di samping itu, kanak-kanak kecil ... Punca pada bayi dan balita | Apakah penyebab khas jangkitan saluran kencing?

Adakah terdapat juga sebab psikologi untuk jangkitan saluran kencing? | Apakah penyebab khas jangkitan saluran kencing?

Adakah terdapat juga sebab psikologi untuk jangkitan saluran kencing? Penyebab psikologi jangkitan saluran kencing berperanan apabila pengosongan pundi kencing terganggu oleh faktor psikologi. Terdapat gangguan mental yang membuat kencing sukar atau bahkan menghalangnya. Mengekalkan urin dalam saluran kencing untuk jangka masa yang panjang dapat mendorong… Adakah terdapat juga sebab psikologi untuk jangkitan saluran kencing? | Apakah penyebab khas jangkitan saluran kencing?

Keradangan kronik pelvis buah pinggang

Sinonim Perubatan: pielonefritis UTI Atas (jangkitan saluran kencing), pyonephrosis, urosepsis Definisi Keradangan pelvis ginjal (pielonefritis) adalah interstitial (iaitu antara tisu ginjal sebenar), keradangan bakteria, pemusnahan tisu (merosakkan) ginjal dan ginjal sistem caliceal pelvis buah pinggang. Keradangan pelvis buah pinggang boleh berlaku di satu atau kedua-dua belah pihak. Menyebabkan Keradangan kronik… Keradangan kronik pelvis buah pinggang

Sebagai wanita, bolehkah saya dijangkiti jangkitan saluran kencing pada lelaki? | Seberapa berjangkitnya jangkitan saluran kencing?

Sebagai wanita, bolehkah saya dijangkiti jangkitan saluran kencing pada lelaki? Pada rasi bintang ini, jangkitan cenderung berlaku, kerana wanita dengan uretra yang pendek hanya 3 hingga 5 cm lebih mudah dijangkiti. Ada kemungkinan bahawa semasa hubungan seksual, misalnya, bakteria dipindahkan… Sebagai wanita, bolehkah saya dijangkiti jangkitan saluran kencing pada lelaki? | Seberapa berjangkitnya jangkitan saluran kencing?

Sejauh mana penyakit ini menular kepada bayi saya sekiranya saya sebagai ibu mengalami jangkitan saluran kencing? | Seberapa berjangkitnya jangkitan saluran kencing?

Sejauh mana penyakit ini menular kepada bayi saya sekiranya saya sebagai ibu mengalami jangkitan saluran kencing? Wanita hamil dengan jangkitan saluran kencing mesti selalu dirawat, walaupun tidak ada atau hampir tidak ada gejala. Ini untuk mengelakkan jangkitan pada anak yang belum lahir. Ibu yang mengalami jangkitan saluran kencing dan sudah… Sejauh mana penyakit ini menular kepada bayi saya sekiranya saya sebagai ibu mengalami jangkitan saluran kencing? | Seberapa berjangkitnya jangkitan saluran kencing?