Gluttony Sihat: Cara Menyembuhkan Cuti Sepanjang Cuti

Setiap tahun musim Krismas datang - dan dengan itu persiapan meriah. Hadiah diperoleh dan kuki dibakar, rumah dihiasi dengan perayaan. Advent dipenuhi dengan aktiviti yang sibuk dan gelisah. Menu untuk percutian sudah siap, bahan-bahannya mesti dibeli, semuanya mesti sempurna untuk hari raya dan selalu ada perasaan berpisah dengan tradisi masakan. Pada masa yang sama, anda dapat menikmati kemeriahan percutian, jika anda mahu jantung beberapa perkara.

Berehatlah di musim percutian yang penuh tekanan!

Selama musim Krismas yang tertekan, tidak ada ruang untuk renungan dan perenungan batin. Ini menarik di saraf, dengan cepat perasaan terharu masuk. Pada hari cuti, simpanan tenaga biasanya habis sepenuhnya dan perselisihan dan pertengkaran dalam keluarga diprogramkan. Untuk mengelakkan ini, masa yang cukup harus dirancang kelonggaran. Sudah tentu, ini tidak mudah, kerana senarai perkara yang harus dilakukan adalah panjang. Tetapi tidak semua item dalam senarai perlu diselesaikan. Jauh lebih penting untuk meluangkan masa peribadi setiap hari, untuk membuat sebuah pulau kecil di mana kehidupan seharian dan persiapan perayaan tidak mempunyai akses. Sebilangan orang menjumpai secawan kopi atau teh di sofa, buku yang bagus, lawatan ke pawagam, berjalan-jalan, urut, sauna atau perjumpaan dengan rakan membantu mereka mematikan sedikit. Yang lain mendengar muzik, bertafakur atau bersenam untuk menurunkannya tekanan tahap. Ini bukan sahaja menjimatkan saraf, tetapi juga badannya dipersiapkan dengan baik untuk Krismas, kerana cuti dan perayaan yang berkaitan menuntut persembahan maksimum dari dia.

Lima petua untuk mengelakkan rasa kenyang

Krismas adalah musim makanan lazat. Kuki, roti jahe, roti panggang, tetapi juga panggang yang enak dan, tentu saja, angsa Krismas yang terkenal sangat sedap, tetapi juga godaan kaya kalori yang sangat berat perut dan juga dapat dilihat pada skala. Lima petua berikut dapat membantu mengelakkan rasa kenyang:

  • 1. gabungkan buah dan gula-gula

Terutama pada Krismas, yang seimbang diet kaya dalam vitamin ia penting. Agar tidak hanya gula-gula yang dimakan, buah juga harus ada di menu. Ini boleh digabungkan dengan baik dengan gula-gula. Untuk petang kopi, sebagai tambahan kepada kue wajib, semangkuk jeruk keprok, jeruk, nanas, kiwi atau epal dapat dihidangkan. Epal berisi pektin, serat pemakanan yang tidak dapat dicerna oleh organisma manusia. Dengan cara ini, metabolisme dirangsang. Ini adalah faktor penting, terutamanya apabila perut terutamanya diberi makanan yang sukar dicerna pada Krismas. Selain pektin, epal juga mengandungi banyak vitamin C, mineral and unsur surih yang mengukuhkan sistem imun. Tangerin dan oren, selain vitamin C, kaya dengan serat, yang mempromosikan detoksifikasi. Buah sitrus juga dapat membantu menurunkan kolesterol. Nanas dan kiwi berisi vitamin A, B dan C serta banyak mineral and unsur surih. Mereka juga kaya dengan enzim yang merangsang pencernaan protein dan membantu membakar lemak.

Cookies, Stollen dan roti halia adalah sebahagian daripada Krismas sebagai hadiah. Sudah tentu, sukar untuk tetap teguh dan menentang hiper gigi manis. Untuk mengelakkan godaan untuk makan terlalu banyak gula-gula, secawan kayu manis teh sehari boleh membantu. Kayu manis ialah rempah yang berasal dari Sri Lanka dan telah digunakan pada zaman kuno untuk itu kesihatan-mempromosikan harta. Kayu manis sedap dan mempunyai banyak khasiat yang bermanfaat. Ia menguatkan sistem imun, kaya dengan vitamin B1 dan C, juga besi, magnesium and kalsium. Yang rempah mempunyai kesan antiseptik, anti-radang dan analgesik. Ia boleh menurunkan kolesterol dan melawan kencing manis. Kayu manis mengandungi serat dan rangsangan pembakaran lemak melalui kesan termogenik yang wujud. Ini dapat mengurangkan keinginan untuk gula-gula. Daripada memotong potongan stollen yang lain, lebih baik menikmati secawan teh kayu manis.

  • 3. ikan bukannya panggang

Di kebanyakan keluarga, angsa wajib datang ke meja pada hari Krismas. Tetapi ia tidak semestinya menjadi angsa panggang yang mewah, yang sangat berat perut. Alternatif yang lebih ringan, tetapi tidak kurang enak adalah ikan. Tidak mungkin membayangkan masakan Mediterranean tanpanya, dan ada alasan untuk itu. Kerana ikan adalah pembekal banyak yang penting mineral and unsur surih. Ia kaya dengan yodium, vitamin A, D dan banyak vitamin B. Di samping itu, ikan mengandungi tepu penting asid lemak, terutamanya asid lemak omega-3, yang melindungi jantung and peredaran dan dengan itu mengurangkan risiko menderita a serangan jantung or strok. Ikan juga mengandungi sangat sedikit kolesterol. Salmon, ikan mas, belut, makarel dan ikan trout sangat popular di negara ini. Ikan goreng, kukus atau rebus, adalah alternatif yang sangat baik untuk fondue atau angsa panggang.

  • 4. langkau makan

Cuti Krismas bermaksud suci tekanan untuk perut dan usus. Tetapi mereka tidak perlu merosot menjadi makanan maraton. Sarapan pagi, makan tengah hari, petang kopi, makan malam - dan selama beberapa hari - bermaksud kerja keras untuk saluran penghadaman, kerana selalunya tidak cukup masa berlalu untuk mencerna makanan. Sebaiknya, ada beberapa jam antara setiap waktu makan. Tubuh menggunakan masa ini untuk mencerna makanan dan membakar lemak. Namun, jika terus-menerus "diberi makan", sistem ini tidak dapat dilupakan. Oleh itu, ia harus dipertimbangkan sama ada sekali makan siang atau kopi petang boleh dikeluarkan.

  • 5. sayur mentah dan bukannya kubis merah

Merah kubis adalah lauk yang popular untuk angsa Krismas. Sayur berisi vitamin C, selenium, asid folik and kalium, dan juga sangat rendah kalori. Bukan hanya dimasak, tetapi juga mentah, ia adalah makanan yang sihat. Salad merah kubis adalah alternatif yang ringan dan enak dan boleh digabungkan dengan epal atau pir. Tetapi sayur-sayuran lain juga boleh dijadikan sayur mentah. Lobak atau saderi, misalnya, boleh dipotong menjadi tongkat dan dihidangkan dengan celup. Plat salad berwarna menyediakan banyak vitamin penting, adalah lauk yang sihat dan kadang-kadang boleh menjadi makanan utama.

Latihan untuk memerangi inersia percutian

Jadi cuti Krismas tidak harus menjadi perangkap kalori. Cadangan yang disebutkan di sini menunjukkan bahawa mungkin juga pada musim perayaan untuk memperhatikan pemakanan yang sihat dan seimbang dan tidak menambah berat badan. Namun, semua ini hanya separuh berkesan jika satu-satunya latihan berjalan dari meja makan ke sofa dan kembali lagi. Aktiviti fizikal yang mencukupi juga membantu meningkatkan metabolisme. Sekiranya anda mengikuti program sukan dalam kehidupan seharian, anda harus terus melakukannya sepanjang Krismas. Tetapi tidak semestinya berjoging melalui taman atau pergi ke gim. Ais skating atau berjalan-jalan juga dapat mengatasi kelambatan percutian.