Tidur yang sihat melalui tilam yang betul

Pengiklanan

Kira-kira lapan jam setiap malam orang dewasa menghabiskan waktu di tempat tidur. Tubuh menggunakan masa ini untuk pertumbuhan semula dan pemulihan. Walaupun begitu, ramai yang biasa dengan perasaan bangun tidur dan merasa lebih tegang daripada malam sebelumnya. Tidur tidak lagi memenuhi fungsinya, badan tidak dapat mengisi semula baterinya - ada banyak sebab mengapa ini berlaku. Patologi gangguan tidur mesti diperiksa oleh doktor supaya alasan fisiologi dan psikologi dapat dikecualikan. Gangguan tidur atau tidur sepanjang malam disebut patologi jika berlaku lebih dari empat minggu pada kebanyakan malam dan tidak ada peningkatan penglihatan. Sejak umum perasaan tidak dapat tidur dan badan letih menyebabkan tekanan dalam kehidupan seharian, adalah perlu agar mereka terkawal dengan cepat. Kerap berlaku gangguan tidur pertama sekali harus diperiksa oleh doktor keluarga dan, jika perlu, dirawat lebih lanjut di makmal tidur. Tilam ergonomik yang disesuaikan secara individu untuk orang yang terjejas boleh membantu gangguan tidur. Sekiranya anda ingin melakukan sesuatu untuk berehat malam, anda dapat memastikan kebersihan tidur yang sihat - ini termasuk, antara lain, ritual tidur seperti menggosok gigi dan kemudian mengunci pintu depan. Walau bagaimanapun, tilam juga boleh bertanggungjawab untuk tidur yang lena jika tidak menyesuaikan diri dengan badan. Terdapat beberapa varian yang boleh digunakan - yang penting adalah mencari yang sesuai untuk anda. Walau bagaimanapun, ini tidak begitu mudah dengan banyak pilihan. Walau bagaimanapun, jika anda mengetahui tabiat tidur anda dan kira-kira apa yang anda hargai ketika tidur, anda boleh mendapatkan permaidani yang terbaik untuk keperluan anda sendiri dengan membandingkan pelbagai jenis dan berunding dengan kedai pakar.

Tidur sangat mustahak untuk badan dan minda

Sekiranya anda berjaga lebih dari tiga hari pada satu masa, anda harus takutkan mental anda kesihatan. Yang otak mempunyai suis kecemasan yang digunakannya untuk membuat orang tidur nyenyak ketika mereka terjaga terlalu lama. Fikiran memerlukan masa yang terluang semasa tidur untuk dapat menyusun dan memproses kesan hari. Orang yang tidak terlatih biasanya tidak fokus kerana mereka kurang tidur. Pemulihan mental berlaku dalam fasa REM. Gesundheit.de menerangkan eksperimen di makmal tidur di mana orang terbangun dalam setiap fasa REM - setelah hanya dua hari, kesan psikologi seperti mood depresi menjadi jelas. Selepas beberapa minggu, kegelisahan dan psikosis mungkin muncul. Fasa lain yang tidak dapat diganti pada waktu rehat malam adalah tidur nyenyak. Dalam tempoh ini, tubuh pulih: blok bangunan penting dibentuk yang penting untuk pemeliharaan dan pembaikan organ. Oleh itu, tidur diperlukan agar tubuh dan minda tetap sihat - pilihan tilam yang tepat oleh itu tidak boleh dibuat ringan.

Berbaring selesa dan berkualiti dari pelbagai jenis tilam.

Untuk memilih tilam yang betul, perbandingan dari segi keselesaan dan kualiti berbaring sangat penting. Walau bagaimanapun, satu perkara harus diperhatikan dengan semua varian: alas tidur yang murah dengan harga di bawah 100 euro dari kaunter biasanya tidak memenuhi sifat yang diperlukan untuk tidur yang nyenyak. Dalam kes tilam, jenama tidak dibeli dengannya, seperti yang kadang-kadang diperhatikan dengan produk dari sektor lain - harga yang tinggi di sini bermaksud kualiti yang lebih tinggi, seperti yang berlaku, yang meningkatkan pengalaman tidur secara berkelanjutan dan berkesan.

Tilam Innerspring

Tilam innerspring adalah klasik di antara alas tidur di Jerman. Sistem ini sudah berusia lebih dari 60 tahun dan masih popular di bilik tidur. Model kasur spring spring adalah penemuan yang lebih baru, tetapi pada dasarnya ia berfungsi sama seperti pendahulunya - dengan pegas keluli yang tertanam di alas tidur untuk memberikan keanjalan.

Bagaimana ia berfungsi

Di kedai khusus, pelbagai jenis katil dan tilam boleh dicuba. Oleh kerana tilam selalunya lebih murah di Internet, perlu dibandingkan dengan harganya. Di teras tilam antara pelapik busa adalah spring baja, yang semestinya memberikan keselesaan berbaring. Di tilam musim bunga terdapat tahap kekerasan yang berbeza, supaya pilihan orang yang berbeza dapat dipertimbangkan. Oleh kerana mungkin tenggelam ke dalam tilam, ia juga sesuai untuk tidur sisi - tetapi dalam kes ini, lebih baik pilih spring yang lembut. Tilam inti poket juga berfungsi berdasarkan prinsip ini, tetapi mempunyai kelebihan: mata air keluli dikelompokkan dalam poket yang berbeza, sehingga mereka dapat bertindak balas terhadap badan dengan lebih tepat. Poket dihubungkan antara satu sama lain untuk meningkatkan keanjalan. Oleh kerana pelapisan busa yang lebih baik, tilam ini lebih berkualiti daripada model sebelumnya - Oleh itu, lebih baik memilih kasur spring pocket. Untuk memastikan bahawa tilam direka mengikut jenis suspensi baru ini, perlu diberitahu.

Penyesuaian pada badan

Mata air menghasilkan apabila tekanan diberikan dan, jika dikurangkan, ayun kembali ke posisi semula. Ini melegakan badan ketika berbaring, berat badan diagihkan secara merata. Kelegaan ini berfungsi lebih baik pada model inti poket spring jenis baru daripada yang lebih lama. Tilam ini selalunya sangat kaku, pelepasan tepat tidak mungkin. Apabila keanjalan mata air berkurang, ia boleh berlaku dengan kedua-dua model yang berbentuk lompang di tilam. Kelegaan optimum tidak lagi dapat dilakukan di dalam lubang ini. Pusing tilam yang kerap adalah kaedah yang baik untuk mengatasi masalah ini. Kerana tahap kekerasan yang berbeza, ia juga dapat disesuaikan dengan jenis badan apa pun, jadi tidak kalah dengan varian tilam lain pada ketika ini.

Faktor kos

Dari 150 hingga 500 euro terdapat tilam dalaman yang baik, dengan dan tanpa mata air poket. Adalah mungkin untuk membelanjakan lebih banyak wang untuknya, tetapi ini biasanya tidak diperlukan. Walaupun begitu, masuk akal untuk mencubanya - jika anda lebih suka versi yang lebih mahal, anda harus lebih suka. Semasa pergi ke kedai khusus katil, alas tidur dengan julat harga yang berbeza harus dicuba untuk mencari yang sesuai untuk anda.

Tilam buih

Tilam busa semakin banyak memasuki bilik tidur. Salah satu kelebihannya yang hebat berbanding tilam dalaman adalah beratnya yang ringan: sejuk busa ringan dan oleh itu dapat dikendalikan dengan mudah walaupun oleh orang tua. Terutama semasa mencuci penutup atau memutar tilam, ini menyenangkan. Terdapat dua versi alas tidur ini: Dingin busa dan busa Visco. Kedua-duanya mempunyai mod operasi yang sama. Yang terakhir hanya mempunyai kelemahan yang pengudaraan tidak optimum dan keanjalan tidak diberikan apabila suhu terlalu tinggi sejuk.

Fungsi

Buih memberikan keanjalan titik yang sangat baik. Oleh itu, badan berasa lega secara optimum. Bahan ini sangat disarankan untuk orang yang terbaring di tempat tidur atau orang yang mengalami keretakan tulang yang rumit yang memerlukan pelepasan tekanan yang ideal. Oleh kerana busa sejuk berpori terbuka, bagus pengudaraan juga dipastikan - busa visco, bagaimanapun, agak halus dan sangat padat. Tilam ini hanya ditawarkan di zon, biasanya tujuh diintegrasikan. Hasilnya, setiap kawasan badan berasa lega dan disokong secara optimum, supaya badan dan minda dapat pulih dengan berkesan semasa tidur.

Penyesuaian pada badan

Tahap ketegasan yang berbeza membolehkan tilam disesuaikan secara optimum dengan berat badan apa pun. Ketahanan busa memberikan sokongan yang optimum untuk badan - tetapi jika terlalu lembut, tidur mungkin tenggelam terlalu dalam. Ini boleh menyebabkan badan menjadi panas, kerana bekalan udara tidak mencukupi. Berpeluh berat boleh menjadi hasilnya. Walaupun tenggelam di dalamnya, biasanya tidak ada busa berongga - dingin, terutama bahan Viscom, kembali ke bentuk asalnya ketika tekanan dikeluarkan dari tilam. Di samping itu, alas tidur ini sangat tahan lama - boleh digunakan sehingga sepuluh tahun.

Faktor kos

Tilam busa sejuk lebih banyak berada di segmen harga tengah dan atas, jika nilai diletakkan pada kualiti. Dengan harga sekitar 200 euro sebagai harga minimum, pengguna semestinya menjangkakan, tilam viskoelastik biasanya lebih mahal. Ujian berbohong adalah penting di sini, supaya kakitangan pakar dapat melihat sama ada permukaan tidur terlalu keras atau terlalu lembut dan memberi nasihat kepada pelanggan dengan sewajarnya.

Katil air

Tempat tidur air adalah penemuan yang memindahkan keselesaan dan kemampuan menyesuaikan elemen basah ke dalam bilik tidur. Apa yang dianggap mewah sehingga beberapa tahun yang lalu, kini mampu dimiliki oleh hampir setiap isi rumah. Oleh itu, bentuk tempat tidur ini juga harus dimasukkan dalam pilihan ketika membeli tilam baru. Di samping itu, ia sangat bersih, kerana setiap bahagian boleh dicuci atau disapu.

Bagaimana ia berfungsi

air mempunyai kemampuan menyesuaikan diri yang tinggi. Segala bentuk boleh dilancarkan oleh air - tetapi pada masa yang sama, elemennya keras, jadi apabila ia terhad, ia memberikan daya tahan beban yang baik. Ini digunakan di dasar air: Tilam diisi dengan elemen dan dengan itu menyesuaikan diri dengan sempurna dengan badan tanpa orang itu terlalu banyak tenggelam. Melalui pemanas terbina dalam, air juga boleh dipanaskan - terutamanya pada musim sejuk, ini mudah, kerana tempat tidur secara langsung mempunyai suhu yang selesa dan tidak perlu terlebih dahulu dipanaskan oleh panas badan anda sendiri.

Penyesuaian pada badan

Kelebihan besar dasar air adalah tidak boleh menjadi kendur. Ini mengekalkan "walaupun setelah 12 tahun, keselesaan berbaring sama seperti ketika dibeli," lapor laman web ini. Tilam konvensional biasanya perlu diganti selepas empat hingga sepuluh tahun kerana kehilangan keanjalannya atau lubang tidur terbentuk. Dengan menyesuaikan tahap kekerasan secara individu, tilam air dapat disesuaikan dengan berat badan apa pun - walaupun ini berbeza pada seseorang kerana kenaikan atau penurunan.

Faktor kos

Tempat tidur air berada di segmen harga pertengahan. Siapa yang membeli tempat tidur seperti itu untuk pertama kalinya, juga harus mengambil kira perhimpunan atau membiarkannya dijelaskan di kedai dengan tepat bagaimana cara ini dijalankan. Ujian pembohongan perlu dilakukan agar tetapan kekerasan yang betul dapat dijumpai.

Tilam futon

Tilam ini berasal dari Jepun. Di sana ia dibuka pada malam hari di atas tikar tatami, lantai tradisional di rumah Jepun, digulung lagi pada waktu pagi dan disimpan di dalam almari untuk menjimatkan ruang. Di pangsapuri yang sering kecil di bandar besar, ini adalah kelebihan kerana mempunyai ruang yang cukup untuk tinggal. Orang Eropah, bagaimanapun, jarang memiliki lantai tatami dan biasanya juga mempunyai ruang yang cukup untuk bilik tidur. Sebaliknya, kasur futon diletakkan di kerangka tempat tidur - kadang-kadang ini mempunyai lantai tatami untuk meniru sedekat mungkin keselesaan berbaring yang terdapat di rumah Jepun.

Bagaimana ia berfungsi

Futon diisi dengan kelapa, bulu kuda, kapas, rami atau campuran dua atau lebih bahan ini. Untuk memastikan kestabilan dimensi, lateks juga digunakan dalam beberapa model. Tempat tidurnya nyaring, kerana tilam disimpan dengan sangat nipis. Walaupun begitu, tahap kekerasan yang berbeza diberikan, bergantung pada pengisian futon. Selain itu, semakin tinggi kandungan lateks, semakin baik tilam menyesuaikan diri dengan badan.

Penyesuaian pada badan

Futon terdiri daripada sebilangan besar lapisan, yang saling terhubung di beberapa titik. Serat semula jadi dimampatkan oleh berat badan, jadi keselesaan berbaring tinggi. Walau bagaimanapun, ini juga boleh membuat berlubang jika serat tidak meluruskan. Kekerasan atau kelembutan tilam hanya bergantung pada tahap berat badan sahaja, melainkan pada kedudukan tidur. Oleh kerana futon umumnya sangat nipis, tenggelam terlalu dalam tidak menjadi masalah. Samping tidur, bagaimanapun, memerlukan permukaan tidur yang lebih lembut agar berat badan tidak terlalu banyak terletak di bahu dan pinggul. Oleh itu, mereka yang tidur di belakang boleh membeli tilam futon yang lebih sukar.

Faktor kos

Tilam yang diperbuat sepenuhnya dari serat semula jadi berada dalam julat harga rendah hingga sederhana. Faktor kos berbeza mengikut saiz dan bahan yang digunakan. Ujian berbohong sesuai di sini, supaya orang dapat melihat sama ada permukaan tidur tipis ini adalah sesuatu untuk mereka sama sekali, atau mereka lebih suka menggunakan model tempat tidur barat yang lebih banyak.

Perbandingan varian individu dari segi kelebihan dan kekurangannya.

Tilam spring

Tilam buih

Katil air

Tilam futon

Berbaring dengan selesa

Tinggi

Tinggi

Tinggi

Tinggi

Penyesuaian pada badan

Keanjalan yang tinggi

Keanjalan titik

Keanjalan titik

Keanjalan yang tinggi

Tahap kekerasan yang berbeza

Boleh didapati

Boleh didapati

Boleh didapati

Boleh didapati

Bahaya tidur berlubang

Boleh didapati

Hadir dengan syarat

Tidak hadir

hadir

Faktor kos

Rendah hingga tinggi

Sederhana hingga tinggi

Sederhana hingga tinggi

Rendah hingga sederhana

Kesimpulan

Sesiapa yang mematuhi pelbagai kriteria kualiti dengan cepat akan mendapat tilam yang sesuai. Dengan margin kewangan yang kecil, tilam innerspring dan futon sesuai; yang memilih yang terbaik, tepat pada badan, lebih baik memilih tempat tidur atau tempat tidur busa sejuk. Ujian pendek yang berbaring di tempat tidur biasanya tidak mencukupi, untuk mengetahui sama ada tilam memenuhi keperluan peribadi - pengalaman harus disertakan untuk alasan ini. Sekiranya rehat malam sebelumnya di atas tilam, tetapi tidur terganggu, sistem lain harus diambil - dengan syarat bahawa penyebab gangguan tidur yang lain telah dikesampingkan.