Papan Salji yang Sihat

Lebih daripada enam juta pemain ski dan luncur salji Jerman tertarik ke lereng bersalji dan berjalan pada musim sejuk. Tetapi banyak keturunan papan salji berakhir di hospital dan bukannya stesen lembah. Itulah sebabnya anda harus mula bersiap untuk musim luncur salji yang akan datang lebih awal - lebih baik pada musim gugur. Ketahui siapa yang berisiko tinggi dan bagaimana cara berjaga-jaga di sini. Ia boleh dikurangkan menjadi penyebut sederhana: Sekiranya anda tidak sihat, anda tidak boleh meluncur salji.

Snowboarding memerlukan kecergasan fizikal

Malah a sejuk or selesema boleh membuat pemain papan salji yang belum terbiasa dengan masalah di lereng 1,800 meter atau lebih tinggi. Orang yang dirawat antibiotik juga harus berhati-hati dan mengkaji dengan teliti sisipan pakej. Beberapa persediaan meningkatkan kepekaan terhadap cahaya dan hasilnya boleh menyakitkan selaran matahari selepas meluncur salji.

Kekurangan zat besi juga boleh menghantar snowboarders ke ujung lereng di lereng. Ini kerana atlet dan wanita sering mengalami peningkatan besi keperluan yang tidak dapat diganti dengan makanan sahaja. Sebab yang sering tidak disedari kekurangan zat besi pada wanita adalah kerugian bulanan sebanyak darah. Atlet, sebaliknya, memerlukan banyak besi dalam mereka darah untuk pengangkutan oksigen ke otot mereka.

Oleh itu, mereka yang tidak dapat memenuhi keperluan mereka dengan makanan harus mempertimbangkan besi menambah yang juga mengandungi vitamin C atau ambil bersama minuman yang berisi vitamin C. Ini meningkatkan penyerapan besi dan pada masa yang sama menyokong otot. Ini meningkatkan besi penyerapan dan pada masa yang sama menyokong sistem imun dalam memerangi musim sejuk kuman.

Bangun kecergasan seawal musim luruh

Snowboarders sudah semestinya berlatih kecergasan dan otot kekuatan pada musim gugur - sebagai contoh, oleh berjoging, gimnastik ski berbasikal atau klasik.

Penting: Jangan naik ke papan sebaik sahaja tiba di kawasan papan salji. Aklimatisasi sangat penting untuk badan agar tidak tiba-tiba lemas ketika bermain salji. Walaupun pada hari kedua percutian anda, anda tidak boleh terlalu tinggi. Kerana walaupun bagi orang yang sihat, bahaya pada jarak 3,000 meter, kerana jantung and peredaran mesti terbiasa dengan udara nipis.

Perlindungan daripada sejuk

Dari suhu minus 20 darjah celcius, anda juga perlu melindungi diri anda terutamanya daripada radang dingin. Berminyak salap untuk melindungi kulit, mungkin topeng muka neoprena serta sarung tangan sutera di bawah sarung tangan papan salji dapat membantu di sini.

Dan tentu saja perkara berikut berlaku pada asasnya: Alkohol tidak ada hubungannya dengan papan luncur salji seperti halnya dengan lalu lintas jalan raya. Alkohol melebarkan darah kapal dan dengan itu menyebabkan badan menjadi lebih cepat sejuk, tetapi yang paling utama adalah penyebab jatuh dan kemalangan ketika bermain salji: Walaupun orang yang mabuk sedikit cenderung pergi lebih cepat daripada biasa dan memandang rendah bahaya. Oleh itu: jauhi alkohol semasa bermain salji!