Tomato Sihat

Tomat bukan sahaja terdapat pada warna merah yang hampir tidak boleh menjadi cantik, tetapi juga mempunyai tomat vitamin-kaya hidup dalaman. Kami mendedahkan bahan apa yang terdapat pada tomato dan mengapa penggunaan biasa dapat melindungi dari aterosklerosis dan koronari jantung penyakit.

Lycopene dianggap melindungi membran sel

Tomato dianggap melindungi daripada koronari jantung penyakit dan aterosklerosis. Sebabnya adalah hakikatnya lycopene, karotenoid khas dengan antioksidan harta benda. Bahan tumbuhan sekunder ini, yang dikatakan melindungi membran sel dan yang selama ini juga dikatakan mengubah sel-sel pra-kerosakan menjadi kanser sel, terdapat terutamanya dalam buah-buahan dan sayur-sayuran merah, misalnya bukan hanya pada tomato, tetapi juga pada tembikai, limau gedang dan jambu batu. Karotenoid sangat penting bagi organisma kita kerana mereka membantu melawan apa yang disebut "radikal bebas", yang dalam jangka masa panjang dapat membawa kepada penyakit kardiovaskular. Sejak karotenoid larut dalam lemak, ini harus diambil kira dengan sewajarnya bila menyediakan makanan. Beberapa titis dari minyak zaitun sudah boleh mencukupi di sini.

Lycopene dalam produk tomato

By the way, setiap hari dos of lycopene disyorkan oleh pakar adalah 6 mg. Sangat menarik bahawa lycopene dari tomato puri atau jus tomato diserap oleh badan beberapa kali lebih baik daripada daripada tomato segar. Ini bukan paradoks, tetapi dapat dijelaskan oleh fakta bahawa lycopene yang tahan panas hanya berkembang sepenuhnya pada suhu yang lebih tinggi (yang dicapai semasa pengeluaran jus atau puri) dan kemudian dapat diserap oleh badan dengan lebih baik. Jadual berikut menunjukkan kandungan lycopene dalam pelbagai produk tomato:

Produk tomato Kandungan likopena (dalam mg setiap 100 g)
Tomato (mentah) 9,3
Jus tomato 10,8
Puri tomato 16,7
Ketchup 17,2
Sos tomato 18,0
Tampalan tomato 55,5

Walau bagaimanapun, kesihatan kesan bahan tersebut belum terbukti dengan pasti. Walau bagaimanapun, tidak dapat dipertikaikan bahawa tomato sangat sihat secara keseluruhan.

Tomato: Sihat dan rendah kalori

Tomato bukan sahaja sangat sihat, tetapi juga sangat rendah kalori, masing-masing dengan 75 kilojoule (kJ) dan 18 kilokalori (kcal) setiap 100 gram. Selain likopena, mereka mempunyai kandungan bahan sihat yang tinggi seperti vitamin A, vitamin B1, vitamin C dan vitamin E. Di samping itu, terdapat mineral, Sebagai contoh kalium, kalsium dan magnesium, juga penting unsur surih. Selebihnya adalah air - dan 95 peratus daripadanya. Sudah tentu, tomato yang telah masak di pokok anggur rasa terbaik - jika anda mempunyai kebun sendiri, anggap diri anda bertuah. Tentunya kita masing-masing sudah berkenalan dengan tomato berair, dipetik hijau atau dimasak di rumah hijau.

Tomato yang belum masak beracun

Secara kebetulan, tomato hijau yang belum masak tidak boleh dimakan mentah atau tidak diproses kerana mengandungi tomatidin alkaloid beracun (setara dengan solanin dalam kentang). Ini boleh menyebabkan sakit kepala, loya, gastritis or kejang. Dalam dos yang sangat tinggi, solanin boleh membawa maut. Tetapi sekali lagi, "yang dos sahaja menjadikan sesuatu bukan racun ”. 4 fakta mengenai tomato - rawpixel

4 Petua untuk menyimpan tomato dengan betul

Semasa menyimpan tomato, ingat petua berikut:

  1. Tomato sensitif terhadap sejuk dan oleh itu jangan dimasukkan ke dalam peti sejuk, bahkan tidak di dalam rak. Ia harus disimpan pada suhu bilik, lebih baik di tempat yang gelap. Oleh itu, mereka mengembangkan rasa penuh.
  2. Jangan simpan tomato bersama sayur-sayuran masak lain seperti timun. Buah-buahan merah mengeluarkan gas masak semula jadi (etilena), yang menjadikan timun mudah melembutkan.
  3. Epal, yang juga menghasilkan etilena, sebaliknya menjadikan selepas tomato masak. Ia juga membantu meletakkan mereka di bawah cahaya matahari.
  4. Gunakan buah segar dalam masa empat hingga lima hari. Cahaya, panas dan oksigen sebaliknya mengurangkan kandungan nutrien.

Tomato, epal emas, epal gula-gula.

Menanam tanaman nighthade pada asalnya di Amerika Selatan, di mana ia juga digunakan sebagai tanaman perubatan oleh orang Aztec di Mexico. Kami berhutang penanaman tomat di lintang kami kepada penakluk Sepanyol, yang membawanya ke Eropah dengan kentang. Bukan hanya spesies mereka, tetapi juga nama mereka banyak: penemu mereka, Orang Asli Amerika, memanggil mereka "tumatle". Di Itali, karena warna kuning aslinya, ia disebut "pomodoro", yang bermaksud "epal emas". Tetapi juga "apple apple", "apple apple" dan "tomato" adalah nama yang telah mendapat pujian buah. Selama berabad-abad berkembang biak, kira-kira 2,500 jenis tomato yang berlainan telah berkembang menjadi buah merah halus dan sayur kegemaran serbaguna di hampir setiap dapur di dunia.