Alat Bantu Pendengaran: Model, Kos, Subsidi

Apakah alat bantu pendengaran?

Alat bantu pendengaran adalah alat bantu perubatan untuk meningkatkan keupayaan pendengaran. Mereka menguatkan kelantangan suara dan bunyi serta menapis bunyi latar belakang yang boleh menyukarkan pendengaran.

Bagaimanakah alat bantu pendengaran berfungsi?

Pada dasarnya, struktur alat bantuan pendengaran sentiasa sama, tanpa mengira model: komponen tetap ialah mikrofon, penguat, pembesar suara dan bateri. Peranti menggunakan mikrofon untuk menerima isyarat bunyi, menukarkannya kepada impuls elektrik, menguatkannya dan menghantarnya ke dalam saluran telinga melalui pembesar suara.

Alat bantu pendengaran moden kini digital sepenuhnya. Ini bermakna bahawa gelombang bunyi ditukar kepada isyarat digital. Pakar akustik alat bantu pendengaran melaraskan peranti pada PC – disesuaikan dengan keperluan pesakit. Pengaturcaraan ini menawarkan beberapa kelebihan:

 • Kekerapan yang terlepas oleh orang cacat pendengaran boleh ditingkatkan.
 • Julat bunyi yang masih dirasakan pesakit dengan baik, sebaliknya, kekal tidak disentuh.
 • Frekuensi yang mengganggu boleh diturunkan. Ini bukan sahaja meningkatkan kesan pendengaran, tetapi juga melindungi pendengaran.

Banyak alat bantu pendengaran digital juga mempunyai beberapa program yang boleh dipilih pengguna bergantung pada situasi. Satu program lebih sesuai untuk kuliah, contohnya, manakala satu lagi lebih sesuai untuk membuat panggilan telefon.

Semasa perbualan di restoran, contohnya, komputer alat pendengaran boleh menggunakan corak frekuensi untuk mengenal pasti bunyi yang hanya bunyi latar belakang yang menjengkelkan dan kemudian menapisnya. Bunyi penting, seperti kata-kata orang yang bertentangan atau pelayan, diserlahkan.

Pada acara yang lebih besar seperti kuliah atau konsert, bilik kini sering dilengkapi dengan gelung induksi untuk pemakai alat bantu pendengaran digital. Peranti digital boleh dilaraskan supaya ia hanya menguatkan isyarat yang dihantar oleh gelung aruhan dan menyekat bunyi bilik.

Kesan sampingan alat bantu pendengaran

Sesiapa yang baru diberi bantuan pendengaran mungkin mengalami kesan sampingan pada fasa awal. Ini kerana otak terlebih dahulu perlu membiasakan diri dengan tahap rangsangan yang baru. Suara dan bunyi secara tiba-tiba dianggap sebagai luar biasa kuat, malah suara pemakai alat pendengaran sendiri mungkin terdengar berbeza pada mulanya. Kesan sampingan lain yang mungkin dalam fasa awal adalah, sebagai contoh

 • sakit kepala
 • pening
 • Kerengsaan dan kekeliruan
 • Gatal dan keradangan dengan alat bantu pendengaran dalam telinga

Kesan sampingan yang tidak diingini ini biasanya hilang selepas beberapa ketika, apabila otak telah terbiasa dengan tanggapan pendengaran yang baru.

Berapakah kos alat bantu pendengaran dan apakah yang dibayar oleh dana insurans kesihatan?

Kehilangan pendengaran: bila saya layak mendapat alat bantuan pendengaran?

Sama ada anda layak mendapat alat bantuan pendengaran jika anda mengalami kehilangan pendengaran bergantung pada tahap kecacatan. Ini ditentukan oleh pakar ENT dengan bantuan audiogram bunyi dan audiogram pertuturan:

 • Dengan audiogram bunyi, pakar mengukur keupayaan pendengaran anda dengan memainkan bunyi nada yang berbeza. Jika mereka mengesan kehilangan pendengaran sekurang-kurangnya 30 desibel dalam sekurang-kurangnya satu kekerapan ujian di telinga yang lebih baik (jika anda mengalami kehilangan pendengaran pada kedua-dua belah) atau telinga yang lebih teruk (jika anda mengalami kehilangan pendengaran di sebelah), anda berhak untuk alat bantu pendengaran.
 • Dalam audiogram pertuturan, perkataan dan nombor yang dituturkan dimainkan semula kepada anda pada volum yang ditetapkan. Di sini, kadar kefahaman pada 65 desibel di telinga yang lebih baik (untuk kehilangan pendengaran pada kedua-dua belah) atau telinga yang lebih teruk (untuk kehilangan pendengaran di sebelah) mestilah tidak melebihi 80 peratus untuk layak mendapat alat bantuan pendengaran.

Jika kriteria daripada kedua-dua ujian dipenuhi, doktor ENT akan menetapkan alat bantuan pendengaran.

Berapa subsidi?

Alat bantu pendengaran disubsidi oleh syarikat insurans kesihatan berkanun dalam jumlah berikut jika perlu dari segi perubatan (sehingga Januari 2022)

 • lebih kurang 685 euro subsidi untuk alat bantu pendengaran, lebih kurang. 840 euro untuk kehilangan pendengaran hampir pekak
 • lebih kurang 33.50 euro bagi setiap alat dengar yang dibuat khas
 • lebih kurang Yuran perkhidmatan 125 euro untuk pembaikan

Sejak 2010, insurans kesihatan berkanun telah menampung kos penuh alat bantu pendengaran digital untuk orang yang mengalami kehilangan pendengaran yang teruk jika ianya diperlukan dari segi perubatan.

Apakah jenis alat bantu pendengaran yang ada?

Model alat bantu pendengaran biasanya dibahagikan kepada peranti pengaliran udara dan pengaliran tulang. Jenis dan model alat bantu pendengaran yang sesuai dalam setiap kes individu bergantung pada kecacatan pendengaran yang mendasari.

Peranti pengaliran udara

Peranti pengaliran udara adalah apa yang biasa dikenali sebagai alat bantu pendengaran. Ia boleh dipakai di belakang telinga atau di telinga dan sesuai untuk kehilangan pendengaran sensorineural ringan hingga teruk. Sebahagian besar daripada semua yang terjejas (sekitar 90 peratus) mengalami bentuk kehilangan pendengaran ini, di mana telinga dalam, saraf pendengaran atau laluan pendengaran rosak.

Mereka yang terjejas bukan sahaja melihat bunyi dengan lebih senyap, tetapi juga tidak lengkap dan herot. Sesetengah isyarat bunyi atau julat pic tidak lagi diterima sama sekali.

Dalam kebanyakan kes, kehilangan pendengaran sensorineural adalah berkaitan dengan usia. Kadangkala terdapat punca lain, seperti pendedahan jangka panjang kepada tahap bunyi bising yang tinggi, kehilangan pendengaran mendadak akut atau vasokonstriksi akibat arteriosklerosis.

Alat di belakang telinga

Alat bantu pendengaran belakang telinga sesuai untuk orang yang mengalami kehilangan pendengaran ringan, tetapi terutamanya bagi mereka yang mengalami kehilangan pendengaran yang sederhana hingga teruk. Sekitar dua pertiga sistem pendengaran yang dipasang adalah peranti di belakang telinga.

Terdapat peranti boleh laras secara manual, boleh atur cara dan automatik sepenuhnya. Teknologi digital bukan sahaja membenarkan kelantangan dilaraskan secara automatik. Komputer kecil itu juga mengenali pertuturan dan menjadikannya menonjol daripada bunyi sekeliling.

Sesetengah peranti BTE boleh disambungkan ke peranti audio atau telefon menggunakan aksesori yang sesuai. Peranti BTE tersedia dalam pelbagai warna; kanak-kanak, sebagai contoh, sering lebih suka versi berwarna terang.

Apa yang dipanggil alat bantu pendengaran mini adalah jauh lebih kecil daripada BTE konvensional. Kecil dan praktikal, ia sesuai untuk kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana. Teknologi canggih datang pada harga, tetapi pembayaran bersama daripada syarikat insurans kesihatan berkanun adalah mungkin.

Alat bantu pendengaran di belakang telinga dan cermin mata biasanya tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu, peranti dalam telinga biasanya lebih sesuai untuk pemakai cermin mata. Walau bagaimanapun, ia hanya sesuai untuk kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana. Cermin mata adalah alternatif.

Cermin mata pendengaran

Alat bantu pendengaran untuk pemakai cermin mata menggabungkan bantuan visual dan pendengaran. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel mengenai cermin mata pendengaran.

Peranti dalam telinga

Kelebihan peranti ITE ialah ia agak kecil dan tidak mencolok dan oleh itu hampir tidak kelihatan sebagai alat bantuan pendengaran. Mereka mudah dikeluarkan atau dimasukkan. Elektronik alat bantu pendengaran dimasukkan ke dalam cangkerang berongga yang dibuat khas. Ini meletakkan mikrofon dekat dengan saluran telinga, yang paling hampir dengan pengambilan bunyi semula jadi dan memudahkan pendengaran arah semula jadi. Peranti ITE juga boleh memberi kelebihan kepada pemakai cermin mata, kerana ruang di belakang telinga kekal bebas.

Walau bagaimanapun, saiz yang kecil juga merupakan kelemahan utama alat bantuan pendengaran jenis ini. Tidak banyak teknologi boleh ditampung di ruang kecil seperti dengan peranti belakang telinga (BTE). Sebagai contoh, peranti BTE menguatkan bunyi lebih baik daripada alat bantu pendengaran kecil di telinga. Oleh itu, peranti dalam telinga (ITE) hanya berguna untuk kehilangan pendengaran ringan hingga sederhana. Untuk kehilangan pendengaran yang teruk, pemasangan BTE adalah lebih baik.

Di samping itu, saluran telinga mesti mempunyai saiz tertentu untuk menampung peranti. Oleh itu ia kurang sesuai untuk kanak-kanak. Pembersihan juga lebih kompleks daripada dengan BTE.

sistem ITE:

Terdapat pelbagai sistem ITE, yang berbeza terutamanya dari segi saiz:

 • Peranti dalam saluran diletakkan di dalam saluran telinga. Perumahan sistem pendengaran hanya meliputi sebahagian kecil telinga luar. Pinna kekal bebas dan sistem hampir tidak kelihatan.
 • Peranti Lengkap-Dalam-Saluran terletak sepenuhnya di dalam saluran telinga. Ia adalah yang terkecil daripada semua alat bantu pendengaran. Perumahan berakhir di dalam saluran telinga dan hampir tidak kelihatan dari luar. Alat bantu pendengaran yang hampir tidak kelihatan seperti itu hanya sesuai untuk orang yang saluran telinganya cukup besar untuk menampung keseluruhan alat pendengaran.

Peranti pengaliran tulang

Peranti ini boleh digunakan untuk merawat kehilangan pendengaran konduktif, yang berlaku lebih kurang kerap daripada kehilangan pendengaran sensorineural. Ia disebabkan oleh faktor mekanikal, seperti kerosakan pada osikel. Ini bertanggungjawab untuk menguatkan dan menghantar isyarat bunyi yang diterima. Jika ia rosak, mereka yang terjejas mendengar dengan lebih senyap tanpa kualiti bunyi itu sendiri dikurangkan.

Kehilangan pendengaran konduktif disebabkan, contohnya, oleh kecacatan kongenital di telinga luar atau tengah, keradangan telinga tengah yang kronik, tetapi juga oleh badan asing seperti palam tahi telinga yang menghalang saluran telinga.

Alat pendengaran yang boleh dicabut

Peranti ini sesuai untuk orang cacat pendengaran yang tidak boleh bertolak ansur dengan alat bantuan pendengaran konvensional, contohnya kerana mereka alah kepada bahan yang digunakan atau kerana telinga mereka tidak sesuai untuk alat bantu pendengaran konvensional atas sebab anatomi.

Alat bantu pendengaran ditanam secara pembedahan di dalam koklea dan merangsang saraf pendengaran di sana. Oleh itu, ia hanya sesuai untuk pesakit yang saraf pendengarannya masih utuh.

Salah satu contoh alat bantu pendengaran yang boleh diimplan ialah implan koklea. Ia boleh digunakan untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami kehilangan pendengaran yang teruk atau pekak yang telinga dalam (koklea) tidak lagi berfungsi.

Jika saraf pendengaran rosak sepenuhnya atau sebahagiannya, implan pendengaran juga boleh diletakkan terus di dalam otak.

Alat pendengaran tinnitus

Alat bantu pendengaran boleh membantu melawan tinnitus jika terdapat bunyi bising yang kekal di telinga. Ia memainkan bunyi yang menutupi bunyi telinga pesakit sendiri: pakar ENT terlebih dahulu menentukan kekerapan tinnitus pesakit dan kemudian memeriksa sama ada ia boleh ditutup. Peranti tinnitus kemudiannya dilaraskan secara individu kepada nilai ini.

Jika pesakit juga mengalami gangguan pendengaran, alat yang dipanggil tinnitus - gabungan peranti tinnitus dan alat bantuan pendengaran - boleh digunakan.

Alat bantu pendengaran untuk kanak-kanak

Jika kanak-kanak mempunyai pendengaran yang lemah, ini boleh menjejaskan keseluruhan perkembangan mereka. Alat bantu pendengaran yang dipasang pada usia awal boleh mengimbangi defisit ini dan menyumbang kepada perkembangan normal. Anda boleh mengetahui lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Alat bantu pendengaran untuk kanak-kanak.

Sistem pendengaran – kriteria pemilihan

Mencari alat bantu pendengaran yang betul bukanlah tugas yang mudah. Banyak faktor memainkan peranan dalam pemilihan bentuk, teknologi dan perkhidmatan. Anda harus mencari ahli akustik alat bantu pendengaran yang sesuai walaupun sebelum anda mula memilih alat bantu pendengaran anda. Mereka bukan sahaja akan menjual peranti itu kepada anda, tetapi juga menjaga pemasangan, penyelenggaraan dan pemeriksaan. Bagi orang yang lebih tua khususnya, adalah penting bahawa kedai itu berdekatan atau pakar audiologi membuat lawatan ke rumah. Walau apa pun, ia sepatutnya mudah dicapai.

Pastikan ahli akustik mengambil masa yang cukup untuk perundingan dan memberi respons kepada kehendak anda. Harga juga memainkan peranan. Mereka boleh sangat berbeza dari kedai ke kedai.

Di telinga atau di belakangnya?

Untuk membuat pilihan alat bantu pendengaran yang tepat, anda harus menerangkan keperluan pendengaran anda untuk kehidupan seharian, kerja dan hobi anda secara terperinci. Pakar audiologi kemudiannya akan memutuskan sistem pendengaran yang sesuai untuk anda.

Atau adakah anda lebih suka model yang berguna dan mudah dipasang? Adakah anda ingin memakai alat bantu pendengaran anda secara terbuka supaya orang lain tahu dengan segera? Kemudian peranti BTE mungkin lebih baik untuk anda.

Analog atau digital?

Teknologi yang anda pilih untuk alat bantuan pendengaran adalah terutamanya soal harga. Alat bantu pendengaran digital sepenuhnya lebih mahal daripada versi analog. Walau bagaimanapun, mereka mempunyai beberapa ciri teknikal yang boleh menjadi sangat praktikal. Walau bagaimanapun, kualiti bunyi tidak semestinya lebih baik daripada peranti analog boleh atur cara.

Sebelum membeli alat bantuan pendengaran, ketahui sama ada insurans kesihatan berkanun anda atau insurans kesihatan swasta akan menampung kos penuh alat bantuan pendengaran atau jumlah bayaran bersama. Sejak tahun 2010, sebagai contoh, syarikat insurans kesihatan berkanun telah menanggung kos penuh alat bantuan pendengaran digital jika ia perlu dari segi perubatan.

Cuba mereka keluar!

Sebelum anda membeli alat bantuan pendengaran, anda harus mengujinya secara meluas. Selepas ahli akustik membuat earmold, anda boleh mencuba pelbagai sistem pendengaran dalam keadaan harian. Fasa ujian ini sangat penting dan berlangsung sekurang-kurangnya satu minggu.

Membersihkan alat pendengaran

Alat bantu pendengaran agak teguh dan boleh berfungsi dengan baik selama bertahun-tahun. Walau bagaimanapun, mereka mesti dikendalikan dengan betul. Sila ambil perhatian perkara berikut:

 • Lindungi alat pendengaran anda daripada kotoran. Hanya sentuh dengan tangan yang bersih dan kering.
 • Pastikan peranti tidak jatuh.
 • Lindungi alat pendengaran anda daripada haba melampau: sebagai contoh, jangan biarkan ia di bawah terik matahari atau di atas atau di sebelah radiator.
 • Keluarkan alat pendengaran anda dari telinga anda sebelum mandi, mandi atau berenang. Jangan biarkan ia di dalam bilik mandi sama ada, kerana kelembapan di sana terlalu tinggi.
 • Tanggalkan alat pendengaran anda sebelum menggunakan penyembur rambut atau bedak muka, contohnya.
 • Jangan biarkan peranti itu berselerak: kanak-kanak atau haiwan peliharaan pasti menganggapnya menarik dan boleh merosakkannya.
 • Bersihkan alat pendengaran anda dengan kain lembut dan kering. Alkohol, pelarut dan agen pembersih adalah berbahaya. Produk penjagaan khas boleh didapati daripada ahli akustik alat bantu pendengaran anda.
 • Sentiasa bawa alat bantu pendengaran anda dalam kes.

Cara membersihkan sistem belakang telinga (BTE)

Untuk sistem belakang telinga (BTE), anda mesti membersihkan penutup telinga alat pendengaran:

Anda juga perlu membersihkan alat bantuan pendengaran BTE itu sendiri. Lap dengan kain pembersih lembap atau gunakan semburan pembersih untuk alat bantu pendengaran dan kemudian letakkan alat bantu pendengaran dalam beg kering semalaman dengan petak bateri terbuka. Ini mengandungi kapsul pengeringan yang boleh menyerap lembapan – melainkan ia adalah alat pengering elektrik untuk alat bantuan pendengaran. Kapsul pengeringan untuk alat bantuan pendengaran, kain pembersih untuk alat bantu pendengaran dan beg atau kotak pengeringan boleh didapati daripada profesional penjagaan pendengaran anda.

Pada waktu pagi, tiup ke dalam tiub bunyi dan sebarang lubang tambahan untuk mengeluarkan baki air yang terkumpul di sana. Selepas pembersihan, pasangkan alat bantu pendengaran pada earmold dan masukkan BTE.

Cara membersihkan sistem dalam telinga (ITEs)

Sistem dalam telinga (ITE) tidak boleh bersentuhan dengan air. Walau bagaimanapun, mereka juga perlu dibersihkan dengan teliti. Cara terbaik untuk melakukan ini ialah menggunakan kain pembersih lembap khas, yang boleh didapati daripada ahli akustik alat bantu pendengaran anda. Lap ITE dengan teliti dan letakkan di dalam kotak pengeringan untuk alat bantuan pendengaran semalaman dengan petak bateri terbuka, seperti yang diterangkan untuk BTE.

Membersihkan alat bantu pendengaran dengan ultrasound