Kehilangan pendengaran: Tanda-tanda, Rawatan

Gambaran ringkas

 • Definisi: Kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, biasanya unilateral tanpa pencetus yang boleh dikenali, satu bentuk kehilangan pendengaran sensorineural
 • Gejala: Pendengaran berkurangan atau pekak sepenuhnya pada telinga yang terjejas, tinnitus, rasa tekanan atau kapas penyerap dalam telinga, pening, rasa berbulu di sekitar pinna, mungkin hipersensitiviti kepada bunyi
 • Punca dan faktor risiko: Punca sebenar tidak diketahui, kemungkinan pencetus dan faktor risiko adalah keradangan atau gangguan peredaran darah di telinga dalam, penyakit autoimun, obesiti, diabetes mellitus, tekanan darah tinggi, merokok, tekanan, tekanan emosi
 • Rawatan: Kortison (biasanya sebagai tablet atau infusi, kadangkala sebagai suntikan ke dalam telinga), tiada rawatan selalunya diperlukan untuk kehilangan pendengaran yang ringan secara tiba-tiba
 • Prognosis: Baik jika kehilangan pendengaran secara tiba-tiba hanya ringan atau hanya menjejaskan frekuensi rendah atau sederhana, jika tidak prognosis menjadi lebih teruk. Ia juga tidak baik jika kehilangan pendengaran secara tiba-tiba disertai dengan kehilangan pendengaran yang teruk dan/atau masalah keseimbangan.
 • Diagnosis: Mengambil sejarah perubatan, pemeriksaan telinga, hidung dan tekak, pelbagai ujian pendengaran
 • Pencegahan: Mengelakkan faktor risiko seperti merokok dan tekanan serta pemeriksaan perubatan yang kerap untuk penyakit seperti diabetes mellitus mengurangkan risiko kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, tetapi tidak mungkin untuk mencegahnya dengan pasti.

Apakah kehilangan pendengaran secara tiba-tiba?

Pekak mengejut sebenar adalah satu bentuk kehilangan pendengaran sensorineural. Dalam koklea telinga dalam, gelombang bunyi yang diperkuat yang dihantar melalui telinga tengah ditukar menjadi isyarat saraf elektrik. Dari sana, mereka mencapai otak dan dengan itu minda sedar. Dalam kes kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, penukaran isyarat dalam koklea terganggu.

Pada dasarnya, kehilangan pendengaran secara tiba-tiba berlaku pada mana-mana umur dan dalam semua jantina. Walau bagaimanapun, mereka sangat jarang berlaku pada kanak-kanak. Kebanyakan mereka yang terjejas adalah sekitar umur 50 tahun.

Bentuk kehilangan pendengaran secara tiba-tiba

Kehilangan pendengaran mengejut boleh dikelaskan mengikut keterukannya: Kehilangan pendengaran mengejut yang ringan hanya menyebabkan kehilangan pendengaran yang ringan, manakala bentuk yang teruk boleh menyebabkan kehilangan pendengaran dan juga pekak pada bahagian yang terjejas.

Kedua, kes kehilangan pendengaran mengejut dikelaskan mengikut julat frekuensi yang terjejas: Dalam koklea, bahagian yang berbeza bertanggungjawab untuk frekuensi yang berbeza semasa penukaran isyarat. Oleh itu, nada rendah, sederhana atau tinggi diproses di kawasan yang berasingan. Jika hanya satu daripada kawasan ini terjejas dalam kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, ini membawa kepada bentuk penyakit berikut:

 • Kehilangan pendengaran frekuensi tinggi
 • Kehilangan pendengaran jarak pertengahan
 • Kehilangan pendengaran frekuensi rendah

Kehilangan pendengaran: gejala

Tanda tipikal pekak secara tiba-tiba adalah kehilangan pendengaran secara tiba-tiba dan tidak menyakitkan. Bergantung pada bentuk dan keterukan penyakit, pesakit mungkin melihat nada tertentu lebih buruk atau tidak sama sekali dengan telinga yang terjejas.

Kehilangan pendengaran secara tiba-tiba sering disertai dengan gejala lain, yang kadangkala mendahului kehilangan pendengaran sebagai sejenis tanda amaran:

 • Tinnitus (berdering di telinga)
 • Rasa tekanan atau kapas penyerap di dalam telinga
 • pening
 • Perasaan berbulu di sekeliling auricle (disestesia periaural)

Keupayaan pendengaran selepas kehilangan pendengaran secara tiba-tiba tidak selalunya berkurangan. Kadangkala gangguan lain berlaku dan bukannya kehilangan pendengaran atau sebagai tambahan kepadanya. Sebagai contoh, sesetengah pesakit menganggap bunyi dan bunyi pada bahagian yang terjejas sebagai terlalu kuat. Hipersensitiviti kepada bunyi ini dipanggil hiperakusis.

Pesakit lain melaporkan persepsi bunyi yang berubah (dysacusis). Kadangkala bunyi pada bahagian yang berpenyakit dianggap lebih rendah atau lebih tinggi daripada pada bahagian yang sihat (diplacusis). Sakit bukanlah simptom tipikal kehilangan pendengaran secara tiba-tiba dan biasanya dicetuskan oleh perkara lain, seperti rasa tekanan pada telinga yang kadangkala mengiringi kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.

Mereka yang terjejas kadang-kadang tidak menyedari sedikit kehilangan pendengaran. Ia kemudiannya selalunya hanya diperhatikan semasa ujian pendengaran tertentu. Walau bagaimanapun, jika ia teruk, gejala kehilangan pendengaran secara tiba-tiba sering menjejaskan kualiti hidup dengan teruk.

Kehilangan pendengaran: punca dan faktor risiko

Punca kehilangan pendengaran secara tiba-tiba masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, pakar mengesyaki bahawa faktor berikut adalah antara pencetus kehilangan pendengaran sensorineural secara tiba-tiba:

 • Gangguan peredaran darah koklea
 • Kerosakan sel-sel tertentu dalam koklea
 • Keradangan telinga dalam
 • Penyakit autoimun
 • Hidrops endolimfatik (peningkatan tidak normal cecair tertentu di telinga dalam)

Hidrops endolymphatic tidak dianggap sebagai kehilangan pendengaran sebenar oleh kebanyakan pakar ENT. Ia disebabkan oleh pengumpulan cecair telinga dalam semulajadi dan biasanya menjejaskan frekuensi bunyi rendah secara berasingan. Ia biasanya hilang secara spontan dalam masa yang singkat dan oleh itu tidak memerlukan sebarang rawatan khas.

Gangguan peredaran darah di telinga dalam kadang-kadang disebabkan oleh masalah dengan tulang belakang (serviks), yang dalam kes ini adalah punca tidak langsung kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.

Orang yang mengalami migrain mempunyai peningkatan risiko kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.

Punca lain kehilangan pendengaran akut

Kehilangan pendengaran akut tidak selalu disebabkan oleh kehilangan pendengaran yang sebenar. Penyebab berikut juga kadangkala mencetuskan kehilangan pendengaran spontan:

 • Badan asing atau air di dalam telinga
 • Penyumbatan saluran pendengaran luaran atau gegendang telinga akibat "tahi telinga" (serumen)
 • Kecederaan pada gegendang telinga atau osikel di telinga tengah
 • Pengumpulan cecair, pendarahan atau nanah di telinga tengah
 • Perbezaan tekanan tidak seimbang antara telinga tengah dan saluran pendengaran luaran (kekurangan penyamaan tekanan, contohnya pada kapal terbang)

Adakah kehilangan pendengaran secara tiba-tiba: Bila hendak berjumpa doktor?

Kehilangan pendengaran secara tiba-tiba tidak dianggap sebagai kecemasan yang memerlukan rawatan perubatan segera. Seberapa mendesak lawatan ke doktor bergantung kepada tahap keterukan kehilangan pendengaran, sebarang gejala yang disertakan dan penyakit terdahulu serta tahap penderitaan individu pesakit. Dalam kebanyakan kes, kehilangan pendengaran secara tiba-tiba dirawat secara pesakit luar atau di rumah.

Hanya dalam kes yang teruk atau jika kehilangan pendengaran berlanjutan, pesakit dimasukkan ke hospital untuk rawatan.

Kehilangan pendengaran: pemeriksaan dan diagnosis

Apabila tanda-tanda pertama kehilangan pendengaran secara tiba-tiba muncul, lawatan ke doktor adalah dinasihatkan. Pakar ENT akan menentukan tahap dan jenis kehilangan pendengaran dan menolak kemungkinan punca lain bagi kehilangan pendengaran akut.

Ini diikuti dengan pemeriksaan am telinga, hidung dan tekak (pemeriksaan ENT). Menggunakan otoskopi (mikroskop telinga), doktor memeriksa saluran telinga dan gegendang telinga untuk sebarang kerosakan.

Ujian pendengaran juga penting: dalam ujian Weber, doktor memukul garpu tala dan meletakkannya di bahagian atas kepala pesakit. Pesakit kemudian diminta untuk menunjukkan di sebelah mana mereka mendengar bunyi garpu tala yang bergetar lebih kuat.

Semasa ujian pendengaran menggunakan audiometri nada, doktor ENT memainkan bunyi pada frekuensi yang berbeza kepada pesakit (melalui pembesar suara atau fon kepala). Kelantangan kemudiannya dikurangkan secara beransur-ansur sehingga pesakit hampir tidak dapat mendengar bunyi yang dimaksudkan ("ambang pendengaran"). Keluk pendengaran (audiogram) yang dihasilkan dengan cara ini boleh digunakan untuk menunjukkan julat frekuensi yang terjejas oleh kehilangan pendengaran dan seberapa ketara ianya.

Semasa tympanometry, siasatan khas dimasukkan ke dalam saluran pendengaran luaran untuk memeriksa fungsi telinga tengah. Pemeriksaan rutin untuk kehilangan pendengaran (yang disyaki) juga termasuk ujian deria keseimbangan dan pengukuran tekanan darah.

Pemeriksaan lanjut

Dalam kes individu, pemeriksaan lanjut berguna untuk menjelaskan kemungkinan kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.

Sebagai contoh, fungsi telinga dalam boleh diperiksa dengan mengukur pelepasan otoacoustic (OAE).

Untuk menolak tumor tertentu dalam otak (tumor sudut cerebellopontine) sebagai punca masalah pendengaran, pengimejan resonans magnetik (MRI) kadangkala diperlukan.

Kehilangan pendengaran: rawatan

Memandangkan punca sebenar kehilangan pendengaran mengejut tidak diketahui, tiada terapi sebab bagi kehilangan pendengaran mengejut. Walau bagaimanapun, beberapa pilihan rawatan diketahui agak berkesan untuk kehilangan pendengaran secara tiba-tiba (ubat seperti prednisolone atau "kortison" lain). Walaupun terdapat kaedah lain, keberkesanannya dipertikaikan di kalangan pakar.

Kehilangan pendengaran semasa hamil jarang berlaku, itulah sebabnya tiada rawatan standard untuk wanita hamil. Oleh kerana kemungkinan kecacatan bayi yang belum lahir, rawatan dibincangkan secara terperinci dengan doktor terlebih dahulu.

Petua: Setiap pesakit harus mendapatkan nasihat daripada doktor mereka tentang pelbagai pilihan dan risiko rawatan kehilangan pendengaran akut. Mereka kemudiannya akan memutuskan bersama-sama rawatan mana yang kelihatan paling menjanjikan dalam kes individu.

Kehilangan pendengaran mengejut yang ringan yang hampir tidak menjejaskan pesakit tidak semestinya dirawat. Kadang-kadang anda menunggu beberapa hari - dalam banyak kes, kehilangan pendengaran secara tiba-tiba secara spontan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, adalah tidak mungkin untuk meramalkan jika dan bila ini akan berlaku dalam kes individu.

Kehilangan pendengaran: pilihan rawatan

Cortisone

Dos tinggi glukokortikoid (“kortison”), seperti prednisolon, disyorkan terutamanya untuk rawatan kehilangan pendengaran mendadak yang akut. Bahan aktif biasanya diberikan sebagai tablet atau infusi selama beberapa hari. Dos adalah berdasarkan garis panduan semasa negara masing-masing.

Oleh kerana ubat secara amnya berkesan di seluruh badan apabila diberikan sebagai tablet atau infusi, ini dirujuk sebagai terapi sistemik. Terdapat kemungkinan kesan sampingan mungkin berlaku di bahagian tubuh yang berbeza, seperti peningkatan paras gula dalam darah.

Jika terapi kortison sistemik tidak cukup membantu, terdapat pilihan untuk menyuntik kortison terus ke dalam telinga (aplikasi intratympanic). Dalam kes ini, ubat secara praktikal hanya mempunyai kesan tempatan, yang mengelakkan kesan sampingan sistemik. Walau bagaimanapun, terdapat risiko akibat lain dengan penggunaan kortison ini terus di telinga, seperti sakit, pening, kecederaan pada gegendang telinga (tebuk gegendang telinga) atau keradangan telinga tengah.

Pakar percaya bahawa keberkesanan glukokortikoid untuk kehilangan pendengaran secara tiba-tiba adalah disebabkan oleh sifat anti-radang dan dekongestan ubat tersebut.

Terapi oksigen

Ubat lain

Ubat yang melebarkan saluran darah (vasodilator) atau meningkatkan sifat aliran darah (rheologi) kadangkala disyorkan untuk kehilangan pendengaran secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, disebabkan kekurangan bukti keberkesanan dan kemungkinan kesan sampingan, persediaan sedemikian tidak lagi disyorkan oleh persatuan profesional untuk rawatan kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.

Perkara yang sama berlaku untuk ubat antivirus seperti acyclovir, yang juga kadangkala ditawarkan untuk rawatan kehilangan pendengaran secara tiba-tiba. Tiada faedah rawatan ini ditemui dalam kajian sehingga kini. Bagi kaedah rawatan alternatif lain seperti akupunktur atau homeopati, juga tiada bukti keberkesanan sehingga kini.

Pembedahan

Dalam kes kehilangan pendengaran lengkap atau kehilangan pendengaran yang teruk, implan koklea dipertimbangkan. Selepas kehilangan pendengaran, peranti kecil dimasukkan sebagai sebahagian daripada operasi, yang menghantar bunyi dari penerima di bahagian luar telinga ke saraf pendengaran di bahagian dalam. "Penerima" kelihatan serupa dengan alat bantuan pendengaran konvensional.

Pemulihan rumah untuk kehilangan pendengaran secara tiba-tiba

Teh yang menenangkan boleh digunakan sebagai ubat rumah untuk mengurangkan tekanan. Walau bagaimanapun, mereka tidak membantu melawan kehilangan pendengaran secara tiba-tiba itu sendiri.

Rehat dan berhenti merokok

Pakar biasanya mengesyorkan banyak berehat selepas kehilangan pendengaran secara tiba-tiba. Nampaknya, tekanan memainkan peranan penting dalam perkembangannya. Inilah sebabnya mengapa pesakit yang mengalami kehilangan pendengaran mengejut biasanya diberi cuti sakit oleh doktor mereka untuk beberapa lama dan tidak boleh kembali bekerja serta-merta selepas kehilangan pendengaran secara tiba-tiba.

Sukan biasanya boleh dilakukan selepas kehilangan pendengaran secara tiba-tiba. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk memastikan bahawa:

 • Sukan ini tidak membebankan telinga anda (seperti halnya dengan penyamaan tekanan semasa menyelam, contohnya)
 • Sukan ini tidak menyebabkan anda sebarang tekanan tambahan
 • Gejala kehilangan pendengaran secara tiba-tiba tidak akan membawa kepada peningkatan risiko kecederaan (seperti pening dan masalah keseimbangan)

Oleh kerana perokok mempunyai peningkatan risiko kehilangan pendengaran secara tiba-tiba, adalah sangat dinasihatkan untuk meninggalkan nikotin sepenuhnya, iaitu berhenti merokok, di samping berehat.

Kehilangan pendengaran: perjalanan penyakit dan prognosis

Perjalanan dan prognosis kehilangan pendengaran secara mengejut sangat bergantung pada betapa teruknya kehilangan pendengaran pada permulaan, sama ada ia bertambah buruk dan dalam julat frekuensi mana kehilangan pendengaran berlaku:

 • Prognosis yang paling baik adalah untuk kehilangan pendengaran yang hanya menjejaskan julat frekuensi rendah atau sederhana atau hanya disertai dengan sedikit kehilangan pendengaran.
 • Jika kehilangan pendengaran berlanjutan, prognosis menjadi lebih teruk.
 • Prognosis biasanya tidak menguntungkan pada pesakit yang kehilangan pendengarannya disertai dengan gangguan keseimbangan.

Tidak mungkin untuk meramalkan bagaimana kehilangan pendengaran secara tiba-tiba akan berkembang dalam kes individu. Perkara yang sama berlaku untuk tempoh kehilangan pendengaran. Pada dasarnya, kehilangan pendengaran ringan khususnya sering sembuh secara spontan dengan sendirinya selepas beberapa hari. Kehilangan pendengaran yang teruk, sebaliknya, sering diikuti oleh masalah pendengaran yang berpanjangan atau bahkan seumur hidup (hilang pendengaran).

Kehilangan pendengaran: risiko berulang

Pesakit yang mengalami kehilangan pendengaran secara mengejut mempunyai kira-kira 30 peratus risiko untuk mengalami kehilangan pendengaran secara tiba-tiba lagi lambat laun (berulang). Orang yang mempunyai faktor risiko sedia ada seperti tekanan darah tinggi atau tekanan berterusan amat berisiko. Di samping itu, pesakit yang mengalami kehilangan pendengaran secara tiba-tiba dalam julat frekuensi rendah atau sederhana sangat terdedah kepada kambuh.

Kehilangan pendengaran: pencegahan

Tidak mungkin untuk mengelakkan kehilangan pendengaran secara tiba-tiba dengan pasti. Walau bagaimanapun, anda mempunyai peluang untuk mengurangkan risiko peribadi anda. Jika boleh, elakkan faktor risiko seperti merokok dan tekanan.

Jika anda menghidap diabetes mellitus, contohnya, pastikan anda menjalani pemeriksaan perubatan secara berkala dengan doktor anda.