Serangan Jantung: Gejala, Tanda

Gambaran ringkas

 • Simptom: sakit teruk di bahagian dada kiri/belakang tulang dada, sesak nafas, rasa tertekan/kebimbangan; terutamanya pada wanita: Rasa tertekan dan sesak di dada, ketidakselesaan di bahagian atas abdomen, sesak nafas, loya dan muntah.
 • Punca dan faktor risiko: Kebanyakan bekuan darah menyekat saluran koronari; tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, obesiti, kurang bersenam, kencing manis, dan merokok meningkatkan risiko
 • Pemeriksaan dan diagnosis: pemeriksaan fizikal, ekokardiogram (ECG), ultrasound jantung, ujian darah, kateterisasi jantung
 • Rawatan: Pertolongan cemas, pembedahan dengan dilatasi saluran jantung yang sempit (pelebaran belon), pemasangan stent, ubat-ubatan (cth., terapi lisis), pembedahan pintasan
 • Prognosis: Dengan terapi awal, prognosis yang baik, tetapi tiada penawar lengkap; tanpa rawatan, mengancam nyawa; komplikasi yang mungkin termasuk aritmia jantung, pembentukan bekuan darah (selanjutnya), aneurisme, strok, kegagalan jantung kronik, penyakit mental
 • Pencegahan: Gaya hidup sihat, senaman yang kerap, berat badan normal, tekanan rendah.

Apa itu serangan jantung?

Fungsi pengepaman jantung terganggu atau terhalang sepenuhnya - ia berhenti. Ini memotong bekalan darah ke badan dan organnya, itulah sebabnya serangan jantung boleh mengancam nyawa. Dalam sesetengah orang, gejala tidak begitu teruk. Walau bagaimanapun, pakar perubatan tidak bercakap tentang serangan jantung ringan.

Menurut garis panduan Persatuan Kardiologi Eropah (ESC) dan Persatuan Kardiologi Jerman (DGK), doktor mula-mula membezakan antara kerosakan miokardium akut dan infarksi miokardium akut dari segi jenis serangan jantung. Yang terakhir hanya hadir jika kerosakan miokardium berkaitan dengan iskemia, iaitu sebenarnya disebabkan oleh kekurangan oksigen.

Fungsi pengepaman jantung terganggu atau terhalang sepenuhnya - ia berhenti. Ini memotong bekalan darah ke badan dan organnya, itulah sebabnya serangan jantung boleh mengancam nyawa. Dalam sesetengah orang, gejala tidak begitu teruk. Walau bagaimanapun, pakar perubatan tidak bercakap tentang serangan jantung ringan.

Menurut garis panduan Persatuan Kardiologi Eropah (ESC) dan Persatuan Kardiologi Jerman (DGK), doktor mula-mula membezakan antara kerosakan miokardium akut dan infarksi miokardium akut dari segi jenis serangan jantung. Yang terakhir hanya hadir jika kerosakan miokardium berkaitan dengan iskemia, iaitu sebenarnya disebabkan oleh kekurangan oksigen.

Gejala serangan jantung

Sekiranya berlaku serangan jantung, tiada masa untuk hilang. Lebih awal ia diiktiraf dan dirawat, lebih besar peluang untuk hidup. Itulah sebabnya anda perlu menghubungi 911 pada sedikit syak wasangka dan gejala pertama infarksi miokardium - walaupun pada waktu malam atau pada hujung minggu!

Adalah penting untuk mengetahui simptom serangan jantung pada lelaki dan wanita supaya dapat bertindak balas dengan cepat. Tetapi berhati-hati: tanda biasa tidak selalu muncul. Di samping itu, gejala serangan jantung wanita selalunya berbeza daripada lelaki.

Bagaimana untuk mengenali serangan jantung

Tanda klasik atau tanda amaran awal serangan jantung (“serangan jantung”) adalah sakit dada yang teruk secara tiba-tiba, khususnya di bahagian dada kiri hadapan atau di belakang tulang dada. Kesakitan sering berlaku semasa rehat, contohnya pada waktu pagi atau semasa tidur, dan biasanya menekan, menikam atau terbakar. Mereka bertahan selama sekurang-kurangnya lima minit, menurut Yayasan Jantung Jerman.

Banyak gejala sering menjadi ketara minggu atau beberapa hari sebelum serangan jantung akut atau teruk. Keterukan gejala akhirnya menentukan tempoh serangan jantung.

Gejala serangan jantung tipikal lain termasuk:

 • Perasaan cemas atau sesak: mereka yang terjejas sering menggambarkan perasaan penyempitan teruk ini secara kiasan sebagai "seolah-olah seekor gajah sedang berdiri di atas dada saya".
 • Perasaan takut/serangan panik sehingga ketakutan maut: Ketakutan yang kuat selalunya disertai dengan peluh sejuk, warna muka pucat dan kulit sejuk. Walau bagaimanapun, tidak setiap serangan panik dikaitkan dengan serangan jantung. Oleh itu, adalah perlu untuk membezakan - serangan panik atau serangan jantung.
 • Sesak nafas yang teruk secara tiba-tiba, tidak sedarkan diri atau pening yang teruk: gejala tidak khusus ini mungkin mempunyai punca lain selain serangan jantung. Mereka juga berlaku lebih kerap pada wanita. Dalam kes sesak nafas, ramai penghidap juga mempunyai bibir biru kerana kekurangan oksigen.
 • Penurunan tekanan darah dan nadi: Walaupun tekanan darah awal yang sering meningkat, ini turun naik dan turun semasa serangan jantung di kalangan ramai penghidap. Nadi juga turun naik semasa serangan jantung dan akhirnya jauh lebih rendah. Berapa tinggi nadi semasa serangan jantung bergantung pada kes individu. Walau bagaimanapun, ia jatuh jauh di bawah nilai normal 60 hingga 80 denyutan seminit. Akibatnya, kadang-kadang tidak dapat dirasai.

Tanda-tanda serangan jantung bergantung, antara lain, di mana saluran koronari terjejas. Sebagai contoh, oklusi arteri koronari kanan sering membawa kepada apa yang dipanggil infarksi dinding posterior. Mereka cenderung menyebabkan ketidakselesaan di bahagian atas abdomen. Jika, sebaliknya, arteri koronari kiri tersumbat, infarksi dinding anterior akan berlaku. Dalam kes ini, kesakitan lebih cenderung untuk disetempat di kawasan dada.

Bagaimanakah serangan jantung menunjukkan dirinya pada wanita?

Gejala yang diterangkan di atas tidak selalu menunjukkan diri mereka dalam serangan jantung. Wanita selalunya mempunyai simptom yang berbeza. Walaupun sebahagian besar lelaki mengalami sakit dada klasik, ini hanya berlaku pada kira-kira satu pertiga wanita. Di samping itu, pesakit wanita lebih kerap melaporkan rasa tertekan atau sesak di dada berbanding sakit dada yang teruk.

Di samping itu, aduan tidak spesifik adalah lebih kerap tanda-tanda serangan jantung pada wanita. Ini termasuk sesak nafas, loya, muntah, dan kadang-kadang cirit-birit, serta sakit perut, terutamanya di bahagian atas perut, yang sering disalah anggap sebagai sakit perut.

Aduan sebegini selalunya tidak dikenal pasti dengan segera sebagai simptom serangan jantung dan tidak diambil serius. Atas sebab ini, wanita yang mengalami serangan jantung tiba di hospital secara purata satu jam lebih lewat daripada lelaki yang terjejas (dikira dari permulaan tanda serangan jantung pertama). Walau bagaimanapun, rawatan perubatan yang cepat adalah penting untuk kelangsungan hidup.

Petanda serangan jantung pada lelaki

Banyak serangan jantung berlaku "secara tiba-tiba." Tiada petunjuk awal bahawa saluran koronari tersumbat akan berlaku. Serangan jantung kadangkala juga berkembang secara licik, dengan mereka yang terjejas tidak menganggap gejala yang masih sederhana sebagai kecemasan. Dalam kes sebegini, tanda amaran awal atau petanda menandakan serangan jantung.

Sebagai contoh, ramai lelaki (dan kadangkala wanita) mengalami penyakit jantung koronari (CHD) beberapa dekad sebelum serangan jantung (tanpa disedari). Dalam kes ini, saluran koronari menjadi semakin sempit kerana "pengkalsifikasi" (arteriosklerosis). Ini semakin menjejaskan bekalan darah ke otot jantung. Ini boleh dikenali, sebagai contoh, dengan berlakunya sakit dada dan/atau sesak nafas semasa melakukan senaman fizikal atau keseronokan emosi. Selepas tamat tekanan, gejala hilang semula dalam beberapa minit.

Kurang jelas, tetapi sudah tentu boleh diperhatikan, adalah gejala seperti kesemutan di tangan kiri. Bekalan darah yang berkurangan, yang sering menjejaskan bahagian kiri badan terlebih dahulu, boleh mencetuskan kesemutan atau kebas.

Walau bagaimanapun, gejala ini juga disebabkan oleh penyakit lain, atau ia berlaku secara ringkas disebabkan oleh postur yang tidak betul di mana bekalan darah di lengan terganggu sebahagiannya dan saraf terjepit. Dalam kes kedua, kesemutan biasanya reda sebaik sahaja postur biasa disambung semula.

Serangan jantung: punca dan faktor risiko

Serangan jantung biasanya disebabkan oleh bekuan darah yang menghalang saluran koronari. Arteri koronari adalah saluran yang membekalkan darah dan oksigen ke otot jantung. Dalam kebanyakan kes, arteri yang dimaksudkan sudah mengecil terlebih dahulu, disebabkan oleh deposit (plak) pada dinding dalam. Ini terdiri daripada lemak dan kalsium. Pengerasan arteri sedemikian (arteriosklerosis) dalam arteri koronari dirujuk oleh pakar perubatan sebagai penyakit jantung koronari (CHD).

Dalam kes yang paling teruk, pesakit mati akibat serangan jantung (kematian jantung akut atau mengejut). Akibat strok (infarksi serebrum) adalah sama teruk. Perbezaan antara serangan jantung dan strok ialah dalam strok, saluran di otak tersumbat.

Serangan jantung yang disebabkan oleh penyumbatan saluran akibat trombus diklasifikasikan oleh pakar perubatan sebagai infarksi miokardium jenis 1 (T1MI).

Dalam infarksi miokardium jenis 2 (T2MI), tiada bukti trombus atau pecah plak. Bentuk infarksi miokardium ini adalah berdasarkan bekalan oksigen yang tidak mencukupi, yang juga disebabkan oleh saluran koronari yang menyempit, contohnya, akibat kekejangan (kekejangan) atau embolisme (trombus terperangkap menutup saluran darah yang lebih jauh).

Penyakit arteri koronari dianggap sebagai punca utama infarksi miokardium. Hanya sangat jarang punca lain infarksi miokardium hadir, contohnya kejadian semasa pembedahan pintasan. Malah mungkin mengalami serangan jantung walaupun mempunyai perentak jantung.

Faktor risiko serangan jantung

Beberapa faktor risiko ini tidak boleh dipengaruhi. Ini termasuk, sebagai contoh, umur yang lebih tua dan jantina lelaki. Walau bagaimanapun, sesuatu boleh dilakukan tentang faktor risiko lain, seperti obesiti dan diet tinggi lemak. Tekanan juga merupakan salah satu punca atau faktor risiko serangan jantung. Secara umum, lebih banyak faktor risiko seseorang, lebih tinggi risiko serangan jantungnya.

 • Jantina lelaki: Hormon seks nampaknya mempunyai pengaruh terhadap risiko serangan jantung, kerana wanita sebelum menopaus mempunyai risiko serangan jantung yang lebih rendah daripada lelaki; mereka kemudiannya lebih dilindungi oleh hormon seks wanita seperti estrogen.
 • Kecenderungan genetik: Dalam sesetengah keluarga, penyakit kardiovaskular berkelompok – gen nampaknya memainkan peranan dalam perkembangan serangan jantung. Oleh itu, risiko serangan jantung adalah keturunan pada tahap tertentu.
 • Umur yang lebih tinggi: Dengan peningkatan usia, tahap arteriosklerosis meningkat. Ini bermakna risiko serangan jantung juga meningkat.
 • Berat badan berlebihan: Secara amnya adalah tidak sihat untuk meletakkan terlalu banyak kilo pada penimbang. Ini lebih benar jika berat badan berlebihan tertumpu pada perut (bukan pinggul atau paha): Lemak perut menghasilkan hormon dan bahan penghantar yang, antara lain, meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular seperti penyakit jantung koronari dan serangan jantung .
 • Kurang bersenam: Senaman yang mencukupi mempunyai banyak kesan positif terhadap kesihatan. Salah satunya: aktiviti fizikal yang kerap menghalang pengerasan arteri dan penyakit jantung koronari dengan menurunkan tekanan darah dan meningkatkan tahap kolesterol. Kesan perlindungan ini tidak terdapat pada orang yang tidak bersenam.
 • Merokok: Bahan daripada asap tembakau menggalakkan pembentukan plak tidak stabil yang mudah pecah. Di samping itu, menghisap sebarang rokok menyempitkan saluran darah, termasuk arteri koronari. Kebanyakan pesakit yang mengalami serangan jantung sebelum umur 55 adalah perokok.
 • Tekanan darah tinggi: Tahap tekanan darah yang sentiasa meningkat secara langsung merosakkan dinding dalaman saluran darah. Ini menggalakkan deposit pada dinding (arteriosklerosis) dan dengan itu penyakit jantung koronari.
 • Diabetes mellitus: Dalam diabetes, paras glukosa darah meningkat secara tidak normal. Dalam jangka panjang, ini merosakkan saluran darah - faktor risiko arteriosklerosis dan penyakit jantung koronari.

Adalah dipertikaikan sama ada tahap peningkatan blok binaan protein (asid amino) homocysteine ​​juga merupakan faktor risiko serangan jantung.

Sesetengah syarikat insurans kesihatan atau syarikat insurans menawarkan apa yang dipanggil ujian serangan jantung pantas; ini biasanya pelbagai soalan yang boleh digunakan untuk menentukan secara kasar risiko umum serangan jantung. Walau bagaimanapun, ujian cepat ini tidak menggantikan diagnosis oleh doktor.

Serangan jantung: Bagaimanakah doktor membuat diagnosis?

Kecurigaan mendesak serangan jantung timbul daripada gejala pesakit. Tetapi tanda-tandanya tidak selalu jelas. Sebab itu pelbagai peperiksaan diperlukan. Mereka membantu untuk mengesahkan diagnosis infarksi miokardium dan untuk menolak penyakit lain yang mencetuskan gejala yang sama (sakit dada, dll.). Ini termasuk, sebagai contoh, keradangan perikardium (pericarditis), pecah arteri besar dalam badan (pembedahan aorta) atau embolisme pulmonari.

Pemeriksaan fizikal

ECG

Elektrokardiografi (ECG) adalah prosedur pemeriksaan tambahan yang paling penting apabila serangan jantung disyaki. Doktor memasang elektrod pada dada pesakit. Ini merekodkan pengujaan elektrik dalam otot jantung. Perubahan ciri dalam aktiviti elektrik jantung ini menunjukkan saiz dan lokasi infark. Adalah penting bagi perancangan terapi untuk membezakan antara serangan jantung dengan dan tanpa ketinggian segmen ST:

 • Infarksi miokardium ketinggian segmen ST (STEMI): Dalam bentuk infarksi miokardium ini, segmen tertentu lengkung ECG (segmen ST) dinaikkan dalam arka. Infarksi menjejaskan seluruh dinding jantung (transmural myocardial infarction).
 • Infarksi miokardium tanpa ketinggian segmen ST (NSTEMI atau bukan STEMI): Dalam infarksi dinding dalam ini (infarksi bukan transmural), segmen ST tidak dinaikkan pada ECG. Kadang-kadang ECG bahkan tidak ketara walaupun gejala infark biasa. Dalam kes ini, diagnosis infarksi miokardium hanya boleh dibuat jika "enzim jantung" tertentu dapat dikesan dalam darah melalui ujian darah.

Aritmia jantung juga boleh dikesan pada ECG. Ini adalah komplikasi yang paling kerap berlaku pada serangan jantung baru-baru ini.

Di samping itu, ECG membantu membezakan infarksi miokardium akut daripada serangan jantung lama yang berlaku suatu ketika dahulu.

Sesetengah infarksi tidak muncul pada ECG serta-merta selepas ia berlaku, tetapi tidak kelihatan sehingga beberapa jam kemudian. Atas sebab ini, doktor melakukan beberapa pemeriksaan ECG selang beberapa jam apabila infarksi miokardium disyaki.

Ultrasound jantung (ekokardiografi).

Jika ECG tidak menunjukkan perubahan tipikal, walaupun gejala menunjukkan serangan jantung, ultrasound jantung melalui dada boleh membantu. Istilah teknikal untuk peperiksaan ini ialah "transthoracic echocardiography". Doktor menggunakannya untuk mengesan gangguan dalam pergerakan dinding otot jantung. Ini kerana apabila aliran darah terganggu oleh infarksi, bahagian jantung yang terjejas tidak lagi bergerak secara normal.

Ujian darah

Walau bagaimanapun, dalam ujian klasik yang digunakan untuk tujuan ini, kepekatan enzim dalam darah meningkat secara terukur paling awal kira-kira tiga jam selepas serangan jantung. Walau bagaimanapun, kaedah yang lebih baru dan sangat halus, yang dikenali sebagai ujian troponin kepekaan tinggi, mempercepat dan meningkatkan diagnosis.

Kateterisasi jantung

Pemeriksaan kateter jantung boleh mendedahkan saluran koronari mana yang tersumbat dan sama ada saluran lain menyempit. Fungsi otot jantung dan injap jantung juga boleh dinilai dengan bantuan pemeriksaan ini.

Semasa pemeriksaan kateter jantung, doktor memasukkan tiub plastik yang sempit dan fleksibel ke dalam arteri kaki (arteri femoral) dan menolaknya ke hadapan melawan aliran darah ke jantung. Dalam kebanyakan kes, angiografi koronari dilakukan sebagai sebahagian daripada pemeriksaan, iaitu doktor menyuntik medium kontras ke dalam aliran darah melalui kateter, yang membolehkan saluran koronari divisualisasikan dalam imej X-ray.

Kaedah peperiksaan lain

Tomografi komputer (CT) dan pengimejan resonans magnetik (MRI) menawarkan kemungkinan untuk memeriksa dan menolak kemungkinan penyakit lain yang mempunyai simptom yang sama (contohnya, miokarditis) tanpa campur tangan pembedahan. Dengan cara ini, diagnosis infarksi miokardium boleh disahkan tambahan.

Serangan jantung: rawatan

Serangan jantung yang akan berlaku atau yang sedia ada memerlukan rawatan segera untuk mengelakkan kemerosotan kesihatan pesakit dan kemungkinan kematian jantung dan dengan itu meningkatkan peluang untuk terus hidup. Dalam kebanyakan kes, ini mengambil bentuk pertolongan cemas.

Pertolongan cemas untuk serangan jantung

Beginilah cara anda memberikan pertolongan cemas untuk serangan jantung:

 • Hubungi doktor kecemasan sekiranya disyaki sedikit pun serangan jantung!
 • Letakkan pesakit dengan bahagian atas badan ditinggikan, contohnya dengan bersandar pada dinding.
 • Buka pakaian ketat, contohnya kolar dan tali leher.
 • Tenangkan pesakit dan minta dia bernafas dengan tenang dan dalam.
 • Jangan biarkan pesakit bersendirian!

Apa yang perlu dilakukan jika anda bersendirian semasa serangan jantung? Jika anda bersendirian dan mengesyaki serangan jantung, jangan teragak-agak! Hubungi doktor kecemasan segera!

Apakah yang dilakukan oleh doktor kecemasan?

Doktor kecemasan atau paramedik segera memeriksa parameter terpenting pesakit, seperti tahap kesedaran, nadi dan pernafasan. Dia juga menghubungkan pesakit ke ECG untuk memantau kadar jantung, irama jantung, ketepuan oksigen dan tekanan darah. Doktor kecemasan atau paramedik menggunakan ini untuk menentukan sama ada pesakit mengalami serangan jantung dengan ketinggian segmen ST (infarksi miokardium ketinggian ST, STEMI) atau serangan jantung tanpa ketinggian segmen ST (infarksi miokardium bukan ketinggian ST, NSTEMI ). Perbezaan ini penting untuk pilihan terapi segera.

Oksigen diberikan kepada pesakit melalui probe hidung apabila ketepuan oksigen terlalu rendah dan dalam kes masalah pernafasan atau kegagalan jantung akut.

Doktor kecemasan juga memberikan nitrat kepada pesakit, biasanya dalam bentuk semburan oral. Ini melebarkan saluran darah, mengurangkan keperluan oksigen jantung dan mengurangkan kesakitan. Walau bagaimanapun, nitrat tidak meningkatkan prognosis untuk serangan jantung.

Jika serangan jantung mengancam semasa pengangkutan ke hospital, doktor kecemasan atau paramedik segera memulakan resusitasi dengan defibrilator.

Pembedahan

Rawatan selanjutnya bagi infarksi miokardium bergantung sebahagian besarnya kepada sama ada serangan jantung adalah infarksi miokardium ketinggian segmen ST (STEMI) atau infarksi miokardium ketinggian bukan segmen ST (NSTEMI):

STEMI: Terapi lini pertama dalam pesakit ini ialah PTCA akut (percutaneous transluminal coronary angioplasty). Ini bermakna melebarkan saluran jantung yang sempit dengan bantuan belon (belon dilatasi) dan memastikannya terbuka dengan memasukkan stent. Sekiranya perlu, doktor juga akan melakukan terapi lisis (terapi trombolytik) dalam kes STEMI (pengambilan ubat-ubatan yang melarutkan bekuan darah dalam saluran jantung). Pembedahan pintasan mungkin diperlukan di jalan raya.

Bergantung pada keparahan serangan jantung, tahap operasi dan keadaan kesihatan umum pesakit, mungkin perlu meletakkan mangsa serangan jantung dalam koma buatan. Ini adalah untuk meningkatkan proses pemulihan, kerana jantung terdedah kepada kurang tekanan dalam keadaan koma.

Ubat

Sekiranya berlaku serangan jantung, doktor biasanya memberi ubat untuk pesakit, sebahagian daripadanya mesti diambil secara kekal. Bahan aktif yang membantu pesakit dan tempoh ia diambil bergantung pada profil risiko individu. Ubat biasa untuk pesakit serangan jantung adalah:

 • Perencat agregasi platelet: bahan aktif seperti asid acetylsalicylic (ASA) menghalang platelet darah daripada bergumpal bersama. Dalam serangan jantung akut, ini menghalang pembekuan darah daripada membesar (atau bekuan baru daripada terbentuk) dalam arteri koronari yang terjejas.
 • Penyekat beta: Ini menurunkan tekanan darah, melambatkan degupan jantung dan melegakan tekanan pada jantung. Jika diberikan awal, ini mengurangkan keterukan serangan jantung dan menghalang aritmia jantung yang mengancam nyawa (fibrilasi ventrikel).
 • Ubat penurun kolesterol: Statin merendahkan paras kolesterol LDL "jahat" yang tinggi. Ini mengurangkan risiko serangan jantung yang lain.

Jangka hayat selepas serangan jantung

Dua komplikasi khususnya adalah penting untuk prognosis dan jangka hayat selepas infarksi miokardium akut - aritmia jantung (terutamanya fibrilasi ventrikel) dan kegagalan mengepam otot jantung (kejutan kardiogenik). Pesakit sering meninggal dunia akibat komplikasi tersebut. Risikonya amat tinggi dan jangka hayat juga berkurangan dalam kes infarksi miokardium "senyap", kerana pesakit sedemikian sering menerima bantuan perubatan terlalu lewat.

Prognosis jangka panjang dan peluang untuk terus hidup selepas serangan jantung yang teruk bergantung, antara lain, pada aspek berikut:

 • Adakah pesakit mengalami kegagalan jantung (lihat Akibat Serangan Jantung)?
 • Bolehkah faktor risiko serangan jantung lain (tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, dll.) dikurangkan atau dihapuskan sama sekali?
 • Adakah penyakit arteri koronari (pengkalsifikasi vaskular) berkembang?

Secara statistik, lima hingga sepuluh peratus pesakit serangan jantung mati akibat kematian jantung mengejut dalam tempoh dua tahun akan datang selepas keluar dari hospital. Pesakit yang berumur lebih dari 75 tahun amat berisiko untuk ini.

Rawatan susulan

Sangat penting untuk prognosis yang baik selepas infarksi miokardium adalah rawatan susulan. Sudah pada hari-hari pertama selepas infarksi miokardium, pesakit memulakan fisioterapi dan latihan pernafasan. Aktiviti fizikal melancarkan semula peredaran, menghalang oklusi vaskular selanjutnya dan memastikan jantung pulih selepas serangan jantung.

Beberapa minggu selepas serangan jantung, disyorkan untuk memulakan latihan kardiovaskular. Walau bagaimanapun, ini jauh dari sukan kompetitif! Sukan yang disyorkan termasuk berjalan kaki, berjoging ringan, berbasikal dan berenang. Bincangkan program senaman individu anda dengan doktor anda. Anda mempunyai pilihan untuk menyertai kumpulan sukan jantung: Latihan bersama pesakit jantung lain bukan sahaja membawa banyak kegembiraan, tetapi juga memberikan motivasi tambahan.

Memandangkan kebanyakan orang yang mengalami serangan jantung sedang bercuti sakit untuk tempoh yang lebih lama, penyepaduan semula ke tempat kerja selepas pemulihan selesai selalunya secara beransur-ansur dan perlahan.

Bergantung pada keparahan serangan jantung, kadang-kadang berlaku bahawa pesakit tidak dapat menjaga dirinya sendiri dengan secukupnya, walaupun selepas pembedahan. Dalam kes ini, langkah kejururawatan diperlukan selepas serangan jantung. Selain itu, pemeriksaan berkala dengan doktor selepas serangan jantung adalah penting. Dengan cara ini, sebarang masalah dapat dikesan lebih awal dan tindakan balas boleh diambil tepat pada masanya.

Komplikasi dan akibatnya

Bagi kebanyakan pesakit, serangan jantung mempunyai akibat yang mengubah hidup mereka dengan ketara. Ini termasuk akibat jangka pendek seperti aritmia jantung. Ini boleh dalam bentuk fibrilasi atrium atau fibrilasi ventrikel yang mengancam nyawa.

Kerosakan otak sering menjadi akibatnya, kadangkala membawa kepada kecacatan yang teruk. Akibatnya, serangan jantung dan strok mempunyai punca asas dan faktor risiko yang sama; kedua-duanya adalah penyakit yang mengancam nyawa, tetapi simptomnya sangat berbeza.

Akibat jangka panjang juga mungkin berlaku selepas serangan jantung. Sesetengah pesakit mengalami perubahan dalam watak dan mengalami kemurungan, sebagai contoh. Kadangkala kekurangan jantung kronik berkembang: Dalam kes ini, tisu parut menggantikan tisu otot jantung yang telah mati akibat infarksi dan menjejaskan fungsi jantung.

Rawatan pemulihan dan gaya hidup sihat membantu mencegah komplikasi dan akibat daripada serangan jantung. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perkara ini dalam artikel Serangan jantung - akibat.

Serangan jantung: pencegahan

Anda boleh mencegah serangan jantung dengan mengurangkan faktor risiko untuk kalsifikasi vaskular (aterosklerosis) sebanyak mungkin. Ini bermaksud:

 • Tidak merokok: Jika anda berhenti merokok & bersama, anda mengurangkan risiko serangan jantung anda dengan ketara. Pada masa yang sama, risiko penyakit sekunder lain seperti strok berkurangan.
 • Diet yang sihat: Makanan yang betul untuk mencegah serangan jantung – diet yang menyihatkan jantung ialah diet Mediterranean, contohnya. Ia terdiri daripada banyak buah-buahan dan sayur-sayuran segar dan sedikit lemak. Daripada lemak haiwan (mentega, krim, dsb.), lemak sayuran dan minyak (zaitun, biji serai, minyak biji rami, dll.) lebih disukai.
 • Kurangkan berat badan berlebihan: Walaupun kurang beberapa paun akan memberi kesan positif kepada kesihatan anda. Berat badan yang sihat boleh mengelakkan serangan jantung dan penyakit lain (strok, dll.).
 • Banyakkan bersenam: Aktif secara fizikal secara tetap. Ini tidak bermakna sukan berprestasi tinggi: walaupun berjalan kaki setengah jam setiap hari adalah lebih baik daripada tidak bersenam langsung dan mengurangkan risiko serangan jantung. Bersenam dalam kehidupan seharian (seperti memanjat tangga, membeli-belah dengan basikal, dll.) juga menyumbang.
 • Rawat penyakit berisiko: Penyakit asas seperti diabetes, tekanan darah tinggi atau paras kolesterol tinggi mesti dirawat seoptimum mungkin. Ini termasuk, antara lain, penggunaan biasa ubat yang ditetapkan.