Keradangan Otot Jantung (Miokarditis): Sebab dan Gejala

Keradangan daripada jantung otot tidak boleh diremehkan. Walaupun dalam banyak kes tidak diketahui, tidak jarang ia dijumpai secara autopsi pada orang yang mempunyai sebab kematian yang tidak dapat dijelaskan. Gejala sering kali tidak spesifik - itulah sebabnya miokarditis begitu sukar dikesan. Tidak ada yang tahu bagaimana biasa miokarditis sebenarnya - bilangan kes yang tidak dapat dikesan sangat tinggi. Tetapi dalam autopsi orang dewasa muda yang mati secara tiba-tiba, kira-kira 10 peratus kematian mereka disebabkan miokarditis; pada kanak-kanak, jumlahnya setinggi 16 hingga 21 peratus.

Penyebab keradangan otot jantung

Punca-punca jantung otot keradangan bervariasi. Ia boleh disebabkan oleh jangkitan dengan pelbagai jenis patogen - virus, bakteria, protozoa, parasit dan kulat - atau menjadi hasil reaksi pertahanan yang berlebihan (reaksi autoimun). Contoh yang terkenal ialah selsema. Sesiapa yang bersenam walaupun sejuk dan tidak berehat secukupnya berisiko patogen berpindah melalui badan ke jantung dan mencetuskan keradangan di sana.

Miokarditis juga boleh disebabkan oleh bahan kimia yang berpotensi toksik (contohnya, dadah atau ubat-ubatan seperti tertentu antibiotik atau agen kemoterapi) atau rangsangan fizikal (contohnya, radiasi). Di samping itu, miokarditis boleh berlaku selepas a serangan jantung dan pembedahan jantung.

Pada garis lintang kita, sejauh ini penyebab yang paling biasa adalah jangkitan virus, biasanya dengan virus Coxsackie jenis B. Keradangan yang mengikuti jangkitan dan tindak balas imun yang sesuai merosakkan sel otot jantung, tisu penghubung mengelilingi mereka, dan yang kecil kapal dalam diri mereka. Kadang-kadang keradangan juga merebak ke perikardium - ini dipanggil perimyocarditis.

Menyedari gejala miokarditis

Gejala miokarditis agak tidak spesifik - itulah yang menjadikannya sukar untuk didiagnosis. Penderita sering melaporkan bahagian atas sebelumnya saluran pernafasan jangkitan dengan gejala yang berkaitan. Miokarditis sendiri, untuk satu, dapat menampakkan dirinya melalui gejala umum:

  • Kerancakan prestasi dan perasaan lemah
  • Keletihan
  • Demam
  • Kegelisahan
  • Tetapi juga sakit sendi dan otot

Ini semua gejala yang menyerupai selesema or sejuk dan kemudian sering dikaitkan dengan jangkitan pernafasan. Di samping itu, terdapat kemungkinan gejala lain yang mempengaruhi jantung.

Tanda tidak selalu ada di hati

Tanda-tanda khusus untuk jantung tidak selalu muncul kerana aritmia, kerengsaan pada perikardium, dan gangguan jantung yang lemah (kekurangan):

  • Nadi yang dipercepat (walaupun tanpa latihan fizikal).
  • Berdebar atau tersekat hati
  • Sesak nafas semasa bersenam
  • Rasa tekanan atau sakit di dada
  • Rasa pening dan pingsan

Aduan yang paling biasa adalah keletihan dan sesak nafas, diikuti oleh berdebar-debar dan sakit dada.

Miokarditis: kemungkinan teruk

Dalam keadaan terburuk - dalam perjalanan yang sangat teruk - mengancam nyawa kegagalan jantung boleh berkembang dalam masa yang singkat; juga dilafazkan aritmia jantung boleh membawa hingga kematian jantung secara tiba-tiba. Kursus yang teruk seperti ini berlaku pada sepertiga pesakit dengan miokarditis akibat virus.

Pada sepertiga yang lain, bentuk akut berkembang menjadi bentuk kronik, iaitu tidak sembuh sepenuhnya dan secara kekal mengganggu fungsi jantung. Individu yang terkena baki pulih sepenuhnya atau sebahagian besarnya dari miokarditis.