Keradangan Otot Jantung (Miokarditis): Ujian Diagnostik

Kewajipan diagnostik alat perubatan.

 • Elektrokardiogram (ECG; rakaman aktiviti elektrik miokardium) - sebagai ujian diagnostik standard [EKG "seperti infark" berubah, terutamanya segmen ST kemurungan; T-negativasi; gangguan konduksi dan ekstrasistol] Catatan: Perubahan segmen ST atau negativasi T dapat dikesan pada kurang dari 50% pesakit pada peringkat awal miokarditis.
 • Echocardiography (gema; jantung ultrasound) -sebagai ujian diagnostik standard atau untuk menolak sebab-sebab permulaan baru jantung gejala kegagalan Nota: Kursus ringan dari miokarditis dikaitkan dengan ekokardiografi yang tidak biasa.
 • Pencitraan resonans magnetik (MRI; pencitraan keratan rentas berbantukan komputer (menggunakan medan magnet, iaitu, tanpa sinar-X)), iaitu, pengimejan resonans magnetik jantung, asli atau peningkatan kontras - untuk soalan diagnostik pembezaan untuk menilai perubahan morfologi dan fungsi (fungsi ventrikel kanan dan kiri) dan untuk mengesan perubahan radang (berkaitan keradangan) pada miokardium (jantung otot) tisu [kaedah pilihan dalam diagnosis miokarditis].
 • Sinar X toraks (toraks sinar-X /dada), dalam dua pesawat - untuk menentukan saiz miokardium (jantung saiz otot).

Pilihan diagnostik alat perubatan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal dan parameter makmal wajib - untuk penjelasan diagnostik pembezaan.

 • ECG 24jam / ECG jangka panjang
 • Endomyokardium biopsi (kateterisasi jantung kanan dan / atau kiri dengan pengumpulan biopsi (pensampelan tisu) dari lapisan dalam otot jantung (endomyocardium) untuk analisis tisu biologi histopatologi, imunohistologi, dan molekul; lihat klasifikasi di bawah: Kriteria Dallas).
  • Dalam VD untuk miokarditis dengan fungsi jantung terjejas atau untuk diagnosis miokarditis pasti [emas standard].
  • Kegagalan jantung pesakit (kekurangan jantung) dengan dilatasi ventrikel kiri (ventrikel kiri melebar) dan aritmia ventrikel atau Sekatan AV Ijazah II atau III (tempoh sejarah: 2 minggu - 3 bulan) [Petunjuk Kelas I].

  Prosedur (prosedur): penyingkiran 5-10 biopsi (masing-masing berukuran 1-2 mm3) dari lebih dari satu kawasan septum ventrikel kanan (partisi antara ruang utama kiri dan kanan (ventrikel) jantung; ventrikel kanan bermaksud "mempengaruhi yang ventrikel kanan").

 • Kateterisasi jantung - untuk penjelasan diagnostik pembezaan.

Catatan lebih lanjut

 • Dalam diagnosis miokarditis, baik perubahan ECG atau peningkatan enzim jantung sendiri mempunyai nilai diagnostik!