Perentak Jantung: Pembedahan dan Keburukan

Apa itu alat pacu jantung?

Perentak jantung ialah peranti kecil yang membantu jantung yang berpenyakit berdegup tepat pada masanya. Ia dimasukkan di bawah tulang selangka tepat di bawah kulit atau otot dada. Perentak jantung dilengkapi dengan wayar panjang (elektrod/probe) yang sampai ke jantung melalui vena yang besar. Di sana mereka mengukur aktiviti otot jantung.

Ini kerana peranti (unit perentak jantung dengan bateri dan penjana nadi) mengesan tindakan jantung. Jika jantung itu sendiri berdegup cukup laju, penghantaran nadi berterusan akan ditindas. Jika perlu - jika jantung berdegup terlalu perlahan - perentak jantung merangsang jantung. Untuk melakukan ini, peranti menghantar impuls elektrik melalui elektrod ke otot jantung, yang kemudiannya mengecut (berkontrak).

Penampilan perentak jantung bergantung pada model dan pengeluar. Tetapi ia biasanya menyerupai sekeping dua euro yang agak besar dan besar, dari mana dua tiub mendahului. Ini adalah elektrod yang diletakkan oleh pakar bedah di tempat yang betul di dalam hati.

Pembedahan alat pacu jantung

Elektrod kemudiannya diperiksa untuk memastikan bahawa ia mengukur aktiviti elektrik jantung sendiri dengan betul dan bahawa impuls yang dipancarkan oleh perentak jantung diterima dengan betul. Jika semuanya berfungsi dengan betul, kulit di atas perentak jantung ditutup semula.

Operasi perentak jantung masih boleh dilakukan pada usia lanjut, jika daya tahan fizikal membenarkannya. Jika orang yang terjejas secara fizikal mampu menghadapi pembedahan, maka tiada had umur untuk implantasi perentak jantung.

Risiko pembedahan perentak jantung

Pembedahan perentak jantung tidak dikaitkan dengan sebarang risiko besar. Walau bagaimanapun, seperti mana-mana pembedahan, komplikasi masih boleh berlaku. Ini termasuk, sebagai contoh:

  • Keradangan luka
  • @ Berdarah
  • Kekejangan otot
  • Kerosakan pada saraf atau tisu lembut
  • Embolisme udara

Pasukan perubatan yang merawat secara semula jadi mengambil langkah berjaga-jaga terhadap komplikasi ini. Semua pesakit juga diberi maklumat yang luas sebelum pembedahan dan berpeluang bertanya soalan mengenai implantasi dan kehidupan dengan perentak jantung.

Perentak jantung: Risiko dan kesan sampingan

Kesan sampingan operasi

Implantasi perentak jantung meninggalkan luka kecil. Oleh itu, anda mungkin mengalami kesakitan selepas perentak jantung ditanam. Walau bagaimanapun, kesakitan bukan disebabkan oleh peranti itu sendiri, tetapi oleh luka yang dibuat semasa pembedahan. Kesakitan luka ini berkurangan setelah semuanya sembuh selepas pembedahan.

Kesan sampingan operasi

Implantasi perentak jantung meninggalkan luka kecil. Oleh itu, anda mungkin mengalami kesakitan selepas perentak jantung ditanam. Walau bagaimanapun, kesakitan bukan disebabkan oleh peranti itu sendiri, tetapi oleh luka yang dibuat semasa pembedahan. Kesakitan luka ini berkurangan setelah semuanya sembuh selepas pembedahan.

Jika pesakit tiba-tiba mengalami cegukan selepas pembedahan perentak jantung, ini menunjukkan pengujaan elektrik yang tidak diingini pada diafragma. Kesemutan di lengan juga boleh menjadi tanda bahawa siasatan telah salah letak. Biasanya, pembedahan mesti dilakukan semula untuk meletakkan wayar dengan betul.

Sindrom perentak jantung boleh berlaku dengan jenis perentak jantung khas (perentak jantung VVI). Ia ditunjukkan oleh tekanan darah rendah, sesak nafas, pening dan pengsan.

Apakah yang perlu dipertimbangkan selepas implantasi perentak jantung?

Sebagai peraturan, pesakit mengalami kehidupan dengan perentak jantung seperti biasa. Dalam kebanyakan kes, mereka jauh lebih cekap dan berdaya tahan berbanding sebelum ini kerana jantung mereka kini berfungsi dengan lebih baik. Sejurus selepas pembedahan perentak jantung dan kemudian dalam kehidupan seharian, bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda ingat.

Tingkah laku secara langsung selepas pembedahan perentak jantung

Dalam beberapa hari pertama selepas pembedahan perentak jantung, pada mulanya anda harus menahan aktiviti fizikal yang berat. Di satu pihak, badan masih perlu pulih selepas pembedahan, dan sebaliknya, ia mengambil masa beberapa minggu sehingga peranti dan wayar benar-benar terpasang dengan kukuh. Pada dasarnya, bagaimanapun, anda boleh melakukan semua yang baik untuk anda.

Selepas operasi, anda akan diberikan kad pengenalan perentak jantung, yang anda mesti sentiasa bawa bersama anda. Kekerapan anda perlu membuat pemeriksaan perentak jantung bergantung pada penyakit asas anda dan peranti yang digunakan. Anda boleh mengatur temu janji pemeriksaan secara individu dengan pakar jantung anda.

Tingkah laku dalam kehidupan seharian

Berurusan dengan peranti elektrik: Medan elektromagnet yang dipancarkan oleh peranti elektrik boleh mengganggu kerja perentak jantung. Terutamanya peranti yang mengandungi magnet yang kuat boleh menyebabkan masalah. Ini juga termasuk dapur aruhan di dapur yang berfungsi dengan magnet. Baca nota yang sepadan dalam arahan pengendalian.

Alkohol: Pengambilan alkohol tidak dilarang. Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, sebab untuk menanam perentak jantung adalah aritmia jantung. Alkohol memburukkan lagi masalah jantung, jadi orang yang mempunyai perentak jantung yang diimplan dinasihatkan untuk tidak meminum alkohol. Dapatkan perbincangan terbuka dengan pembekal penjagaan kesihatan anda mengenai penggunaan alkohol selepas pembedahan perentak jantung. Ini akan membolehkan mereka menilai risiko individu anda dengan lebih baik dan menasihati anda.

Terbang dengan perentak jantung: Bergantung pada model perentak jantung, tidak ada masalah untuk terbang dengan pesawat. Walau bagaimanapun, terutamanya peranti yang lebih lama terdedah kepada medan elektromagnet yang menyebabkan gangguan. Dalam kes ini, terbang adalah sangat berbahaya. Untuk mengetahui sama ada peranti anda sesuai untuk perjalanan udara, anda perlu melihat arahan penggunaan atau bercakap dengan doktor anda dan syarikat penerbangan.

Perentak jantung: jangka hayat

Bilakah perentak jantung diperlukan?

Menurut Pendaftaran Perentak Jantung Jerman, pakar perubatan menanam kira-kira 73,101 perentak jantung baharu di Jerman pada tahun 2020. Sebabnya kebanyakannya:

  • Aritmia jantung di mana jantung berdegup terlalu perlahan (bradikardia): Sekatan AV, sindrom sinus sakit atau sekatan paha.
  • @ Fibrilasi atrium (fibrilasi atrium bradyarrhythmic)

Petunjuk perentak jantung yang jarang berlaku ialah serangan jantung, jika ini telah merosakkan sel pengaliran jantung. Perentak jantung juga kadangkala diperlukan selepas pembedahan pintasan atau ablasi jantung. Kadangkala perentak jantung hanya digunakan sementara, contohnya dalam kes overdosis digitalis ubat jantung.

Perentak jantung: Jenis

Perentak jantung mana yang ditanam bergantung pada jenis keadaan yang mendasari. Contohnya, jika nod sinus – penjana jam jantung – tidak berfungsi dengan betul, perentak jantung satu ruang akan diimplan. Dalam jenis ini, probe memanjang ke ventrikel kanan dan menyampaikan nadi setiap kali pengujaan jantung sendiri tidak hadir. Impuls dari probe kemudian mencetuskan degupan jantung yang merambat secara terbalik ke arah atria, boleh dikatakan.

Jika sistem kabel jantung (talian dari nod sinus ke otot jantung) terjejas oleh kerosakan, perentak jantung dengan dua elektrod dimasukkan – satu di atrium kanan dan satu di ventrikel kanan.

Sekiranya didapati dari masa ke masa bahawa jenis aritmia telah berubah, fungsi perentak jantung yang diimplan juga boleh diselaraskan.