Sakit Jantung (Cardialgia)

Jantung kesakitan (sinonim: cardialgia; kiri sakit toraks; sakit perikardial; kesakitan prekordial; kesakitan prekordial; sakit di kawasan jantung; ICD-10-GM R07.2: prekordial kesakitan) boleh mempunyai pelbagai sebab.

Seseorang dapat membezakan fizikal semata-mata kesakitan di kawasan jantung dari "psikologi" sakit hati, patah hati.

Sakit di bahagian dada (dadatidak semestinya disebabkan oleh penyakit jantung, seperti infark miokard (serangan jantung). Selalunya, penyebabnya adalah paru-paru penyakit (radang paru-paru/ radang paru-paru, paru embolisme (penyumbatan paru-paru kapal oleh trombus yang terpisah (darah bekuan)), diafragmatik atau perut gangguan (gastritis/ gastrik), penyakit esofagus (esofagus; egeg penyakit refluks gastroesophageal/ refluks jus gastrik berasid dan lain-lain yang berpenyakit perut kandungan ke dalam esofagus), gangguan tulang belakang dan sendi, dan ketegangan otot.

Kesakitan jantung boleh menjadi gejala banyak keadaan (lihat di bawah "Diagnosis Pembezaan").

Puncak Frekuensi: Kesakitan jantung yang berlaku sebagai gejala penyakit jantung berlaku terutamanya pada usia pertengahan hingga lebih tua. Kesakitan jantung psikogenik boleh berlaku pada usia berapa pun.

Kursus dan Prognosis: Sakit hati boleh menjadi gejala serius keadaan seperti penyakit arteri koronari (CAD; penyakit arteri koronari), miokarditis (keradangan otot jantung), atau infark miokard. Mereka harus selalu diberi perhatian serius, terutama jika penyakit jantung diketahui. Kursus dan prognosis sakit jantung bergantung kepada penyakit yang mendasari.