Kecacatan injap jantung: gejala, terapi

Kecacatan injap jantung: Penerangan

Istilah kecacatan injap jantung atau penyakit injap ialah istilah umum untuk injap jantung yang diubah, bocor (ketidakcukupan) atau menyempit (stenosis). Gejala yang berbeza berlaku bergantung pada injap jantung yang terjejas dan jenis kecacatan.

Injap jantung mempunyai fungsi injap yang sangat penting dalam aliran darah melalui jantung. Mereka memastikan bahawa darah hanya boleh mengalir ke satu arah. Injap jantung dibuka dan ditutup oleh tekanan dan aliran darah.

Kekerapan kecacatan injap jantung

Perbezaan dibuat antara kecacatan injap jantung kongenital dan diperolehi. Injap aorta bicuspid dengan dua dan bukannya tiga poket biasa adalah kecacatan injap jantung kongenital yang paling biasa. Majoriti kecacatan injap jantung menjejaskan bahagian kiri jantung, di mana injap mitral dan aorta terletak.

Di Eropah dan Amerika Utara, kecacatan injap jantung yang paling biasa diperoleh ialah kekurangan injap mitral. Walau bagaimanapun, stenosis injap aorta, kecacatan injap kedua paling biasa, perlu dirawat dengan lebih kerap. Ia biasanya berlaku pada usia lanjut kerana kalsifikasi injap.

Injap jantung sempit (stenosis injap)

Dua stenosis injap jantung yang paling biasa ialah stenosis injap aorta dan stenosis injap mitral. Bergantung pada keterukan, perbezaan dibuat antara stenosis injap jantung gred rendah, sederhana atau tinggi.

Injap jantung bocor (ketidakcukupan injap)

Pesakit yang injap jantungnya tidak tertutup rapat dikatakan mengalami ketidakcukupan injap. Walaupun injap jantung tertutup, darah mengalir kembali ke bahagian di mana tekanan lebih rendah - semasa fasa penguncupan otot jantung (sistol) dari ventrikel ke atrium atau semasa fasa relaksasi (diastole) dari pulmonari atau aorta belakang. ke dalam ventrikel.

Isipadu darah tambahan yang mengalir balik (volum load) menyebabkan ventrikel mengembang (dilatasi) dan otot jantung menjadi lebih tebal (hipertrofi). Kekurangan injap progresif juga membawa kepada kekurangan jantung.

Ketidakcukupan injap aorta (juga dikenali sebagai ketidakcukupan aorta) dan ketidakcukupan injap mitral (kekurangan mitral) ialah dua jenis ketidakcukupan injap jantung yang paling biasa.

Injap jantung prolaps

Sesetengah pesakit mempunyai beberapa kecacatan injap jantung pada masa yang sama. Jika satu injap bocor dan mengecil pada masa yang sama, doktor bercakap tentang kecacatan injap jantung gabungan atau gabungan vitium.

Kecacatan injap jantung: gejala

Gejala bergantung kepada keterukan kecacatan injap jantung dan lokasinya. Banyak kecacatan injap jantung tidak menyebabkan sebarang gejala untuk masa yang lama dan oleh itu tidak disedari. Walau bagaimanapun, terdapat juga kecacatan injap jantung yang berlaku secara akut, seperti stenosis injap mitral selepas demam reumatik, yang menyebabkan gejala (jelas) awal.

Jantung boleh mengimbangi banyak kecacatan injap untuk tempoh masa tertentu. Walau bagaimanapun, dalam jangka panjang, ia membebankan jantung dan secara beransur-ansur membawa kepada kegagalan jantung (kekurangan jantung). Kecacatan injap jantung selalunya hanya diperhatikan apabila gejala kegagalan jantung muncul.

Secara keseluruhan, gejala kecacatan injap jantung adalah serupa dalam kes stenosis dan ketidakcukupan injap jantung. Tanda-tanda yang paling penting ialah tekanan dan sesak di sekeliling sternum dan keletihan yang cepat. Jampi pengsan pun boleh.

Gejala kecacatan injap jantung pada ventrikel kiri

Gejala kecacatan injap jantung di ventrikel kiri terutamanya disebabkan oleh aliran balik darah ke atrium kiri dan saluran pulmonari. Mereka yang terjejas biasanya berasa lebih selesa dalam keadaan tegak dan duduk berbanding ketika berbaring.

Tanda-tanda biasa kekurangan injap mitral adalah sesak nafas (terutamanya pada waktu malam dan apabila baring) dan batuk pada waktu malam. Pesakit mengalami jantung tersandung dan/atau berdebar-debar, tanda-tanda aritmia jantung, terutamanya dalam kes lanjut. Edema pulmonari berkembang akibat daripada darah kembali ke dalam paru-paru. Jika darah kembali ke ventrikel kanan, urat leher menonjol. Disebabkan oleh keadaan aliran yang tidak menggalakkan, bekuan darah boleh terbentuk di atrium kiri, yang boleh memasuki peredaran dan menyebabkan komplikasi yang serius (contohnya strok).

Gejala umum stenosis injap aorta adalah turun naik dalam tekanan darah dan tekanan darah rendah dengan pening dan juga pengsan. Oleh kerana arteri koronari dibekalkan dengan darah dari aorta, otot jantung, yang bekerja lebih keras, menerima terlalu sedikit darah. Pesakit berasa sakit atau tekanan di dada (angina pectoris), yang boleh meningkat dengan tenaga. Sesak nafas dan kadangkala sakit otot berlaku semasa melakukan senaman.

Pesakit dengan kekurangan aorta mengadu sesak nafas. Denyut kuat arteri karotid (tanda Corrigan) boleh diperhatikan, yang boleh membawa kepada anggukan kepala yang tersirat dengan setiap degupan jantung (tanda Musset). Peningkatan denyutan kapal (tanda Quincke) juga ketara di kawasan katil kuku.

Jika injap jantung di sebelah kanan jantung (injap pulmonari dan trikuspid) tidak lagi berfungsi dengan baik akibat kecacatan injap jantung, terdapat risiko jangka panjang kegagalan jantung sebelah kanan. Walau bagaimanapun, kecacatan injap jantung sebelah kanan hanya membawa kepada simptom yang ketara apabila mereka sudah pun maju. Gejala disebabkan oleh ketegangan pada ventrikel kanan dan atrium kanan, yang dilemahkan oleh kerja tambahan.

Akibatnya, darah tidak lagi boleh dipam ke dalam paru-paru dalam kuantiti yang mencukupi dan terkumpul di hadapan jantung. Ini boleh membawa kepada gejala berikut:

 • sesak nafas
 • Keletihan cepat
 • Warna biru pada kulit (mukosa) (sianosis)
 • Pengekalan air di kaki (edema) dan perut (ascites)
 • Kesesakan darah dalam saluran leher dangkal
 • Kesakitan yang disebabkan oleh senaman di dada dan di kawasan hati (di bawah gerbang kosta kanan)
 • Kesesakan dalam organ lain seperti perut (hilang selera makan, loya) atau buah pinggang (risiko kekurangan buah pinggang)

Kecacatan injap jantung: punca dan faktor risiko

Kecacatan injap jantung boleh sama ada kongenital atau diperolehi. Majoriti kecacatan jantung diperolehi.

Kecacatan injap jantung kongenital

Pada orang yang lebih muda, kecacatan injap jantung pada injap aorta biasanya disebabkan oleh sistem injap yang rosak. Injap aorta kemudiannya terdiri daripada hanya dua dan bukannya tiga injap poket (yang dipanggil injap aorta bikuspid).

Kecacatan injap jantung yang diperolehi

Kehausan dan kalsifikasi injap jantung boleh menyebabkan pelbagai kecacatan injap jantung dengan peningkatan usia. Kalsifikasi injap aorta adalah perkara biasa. Kalsifikasi menyebabkan kedua-dua injap menyempit dan kebocoran.

Keradangan

Jangkitan dan keradangan otot jantung (miokarditis) atau lapisan dalam jantung (endokarditis) kadangkala juga mengakibatkan kecacatan injap jantung. Ini biasanya merupakan kes kekurangan injap jantung. Kecacatan injap jantung yang jarang berlaku pada bahagian kanan jantung juga disebabkan terutamanya oleh jangkitan pada dinding dalaman jantung.

Sebagai tambahan kepada kebanyakan bakteria patogen, penyakit autoimun seperti systemic lupus erythematosus (LE) juga boleh menyebabkan endokarditis (Libman-Sacks endokarditis). Pada peringkat akhir, sifilis menular seksual kadangkala mencetuskan keradangan aorta, yang merebak ke injap aorta (aortitis syphilitic).

Demam reumatik

Demam reumatik terutamanya kerap menjejaskan injap mitral. Oleh itu, jangkitan streptokokus dirawat dengan antibiotik sebagai langkah pencegahan, terutamanya pada kanak-kanak. Akibatnya, kes stenosis injap mitral, sebagai contoh, sudah semakin berkurangan di negara perindustrian.

Serangan jantung

Serangan jantung juga kadangkala menyebabkan kecacatan injap jantung. Kekurangan oksigen merosakkan apa yang dipanggil otot papillary di dalam bilik jantung, yang dilekatkan pada injap risalah besar (injap mitral dan tricuspid) oleh chordae tendineae. Jika ia tidak lagi berfungsi dengan baik atau bahkan koyak, ia tidak lagi memegang risalah injap yang dilampirkan padanya. Semasa penguncupan ventrikel, injap mengepak kembali ke dalam atrium. Terdapat risiko kebocoran akut dan teruk injap jantung yang sepadan.

Jika dinding ventrikel mengembang selepas infarksi miokardium, ini juga boleh menyebabkan kecacatan injap jantung bocor. Ini juga merupakan risiko dalam kardiomiopati diluaskan, penyakit otot jantung di mana ruang jantung mengembang.

Pembedahan aorta

Kardiomegali

Pelbagai penyakit seperti tekanan darah tinggi, penyakit otot jantung, disfungsi tiroid atau anemia teruk boleh menyebabkan pembesaran jantung yang tidak normal (kardiomegali). Oleh kerana injap jantung tidak berkembang bersama jantung, ia menjadi bocor.

Penyakit autoimun

Penyakit autoimun seperti arteritis Takayasu (radang saluran darah besar) atau gangguan genetik metabolisme tisu penghubung (cth. Sindrom Marfan) juga menyebabkan kecacatan injap jantung seperti injap aorta atau kekurangan injap mitral.

Kecacatan injap jantung: pemeriksaan dan diagnosis

Pakar untuk kecacatan injap jantung ialah pakar kardiologi dan pakar bedah jantung. Mereka mula-mula akan bertanya kepada anda soalan seperti:

 • Adakah anda mengalami sesak nafas atau sakit jantung semasa bersenam?
 • Berapakah bilangan anak tangga yang boleh anda panjat tanpa henti?
 • Adakah anda baru-baru ini sakit teruk dengan demam?
 • Adakah anda baru-baru ini menjalani prosedur perubatan, termasuk pembedahan pergigian?
 • Adakah anda mempunyai sebarang penyakit jantung yang diketahui?
 • Apakah penyakit lain yang anda alami?

Elektrokardiogram

Kecacatan injap jantung kadangkala mencetuskan aritmia jantung. Stenosis mitral, sebagai contoh, sering menyebabkan apa yang dikenali sebagai fibrilasi atrium. Doktor mengenali ini melalui elektrokardiogram (ECG). Jika aritmia jantung berlaku berulang kali tetapi hanya secara sporadis, ECG jangka panjang yang dipakai oleh pesakit selama sekurang-kurangnya 24 jam boleh membantu.

Ujian makmal

Ujian darah memberikan tanda-tanda proses keradangan yang aktif, antara lain. Doktor juga menggunakannya untuk menentukan (dalam) nilai jantung langsung, seperti creatine kinase (CK) dan BNP (brain natriuretic peptide). Terutama jika endokarditis disyaki, beberapa kultur darah juga mesti diambil, di mana ahli mikrobiologi mencari bakteria. Satu lagi ujian darah penting ialah analisis gas darah (dari darah kapilari atau darah arteri). Ini kerana kandungan oksigen dalam darah boleh memberikan maklumat penting dalam kes kecacatan injap jantung utama.

Pemeriksaan pengimejan

Jika pemeriksaan fizikal mendedahkan kecacatan injap jantung yang disyaki, doktor akan melakukan ultrasound jantung (Doppler echocardiography). Dengan bantuan ini, pemeriksa mengenali, sebagai contoh, kontur jantung dan perubahan kepada injap jantung. Dia juga boleh melihat - menggunakan teknologi Doppler - bagaimana darah mengalir melalui injap jantung.

Imej terperinci diperoleh menggunakan pengimejan keratan rentas. Teknologi MRI (kardio-MRI) atau tomografi komputer (CT) digunakan untuk tujuan ini. Walau bagaimanapun, ia jarang digunakan untuk kecacatan injap jantung tulen.

Ujian tekanan

Kedua-dua pemeriksaan ultrasound jantung dan ECG juga boleh dijalankan di bawah tekanan fizikal (pada ergometer atau dengan ubat perangsang jantung). Peperiksaan ini menjelaskan gejala yang bergantung kepada senaman. Pada peringkat awal, kecacatan injap jantung selalunya hanya kelihatan semasa melakukan senaman. Oleh itu, ujian senaman membantu menilai tahap keterukan kecacatan injap jantung.

Kateterisasi jantung

Dengan bantuan pemeriksaan kateter jantung yang dipanggil, doktor mengukur keadaan tekanan dalam jantung dan menggunakan agen kontras untuk menunjukkan sama ada arteri koronari menyempit.

Jika pemeriksa menyuntik agen kontras ke dalam ventrikel kiri (ventrikulurografi atau levokardiografi), bentuk dan fungsi ventrikel serta sebarang vitia boleh divisualisasikan.

Sesetengah kecacatan injap jantung boleh "dibaiki" semasa peperiksaan ini. Ini adalah satu lagi sebab mengapa pemeriksaan invasif ini biasanya dilakukan pada penghujung proses diagnostik - melainkan penyakit vaskular akut jantung (CHD, serangan jantung) disyaki. Doktor juga ingin menolak penyakit ini sebelum pembedahan kecacatan injap jantung menggunakan kateterisasi jantung.

Diagnosis terperinci membolehkan klasifikasi keterukan, yang berbeza untuk setiap injap jantung. Klasifikasi ini adalah asas penting untuk perancangan rawatan. Antara lain, adalah penting untuk menentukan pecahan lenting. Nilai ini menunjukkan sebagai peratusan berapa banyak darah yang mengalir ke dalam ventrikel dipam keluar semula setiap denyutan. Dalam hati yang sihat, nilainya adalah sekitar 60 hingga 70 peratus.

Kecacatan injap jantung: rawatan

Pelan rawatan untuk kecacatan injap jantung bergantung kepada jenis kecacatan injap jantung, injap yang terjejas, tahap keterukan dan juga keadaan umum pesakit. Doktor juga menggunakan ukuran fungsi jantung apabila memilih rawatan. Semua faktor ditimbang secara individu untuk menentukan terapi terbaik untuk pesakit individu. Walau bagaimanapun, doktor tidak hanya mahu mengurangkan gejala dengan rawatan. Terapi ini juga meningkatkan prognosis dan menstabilkan fungsi injap jantung.

Sebelum setiap rawatan, doktor bercakap dengan pesakit sekali lagi secara terperinci. Mereka terutamanya menangani soalan berikut:

 • Apakah kehendak pesakit?
 • Adakah ia kecacatan injap jantung yang serius?
 • Adakah terdapat sebarang gejala yang berkaitan dengan kecacatan injap jantung?
 • Berapa umur pesakit?
 • Adakah faedah rawatan melebihi risiko?
 • Pusat perubatan manakah yang sesuai untuk prosedur tersebut?

Ubat

Ubat membantu mengurangkan aritmia jantung, menurunkan tekanan darah, menguatkan kuasa mengepam jantung dan mencegah pembekuan darah. Antara lain, doktor memberi ubat yang meningkatkan perkumuhan air kencing bagi mengurangkan beban (isipadu) pada jantung (diuretik). Ubat-ubatan lain menurunkan kadar denyutan jantung dan dengan itu mengurangkan kerja jantung (beta-blockers). Selepas memasukkan injap jantung yang diperbuat daripada "bahan asing", ubat antikoagulasi selalunya diperlukan.

Profilaksis endokarditis

Di samping itu, dalam kes kecacatan injap jantung, perlu sentiasa diingat bahawa profilaksis antibiotik terhadap jangkitan perlu dijalankan sebelum campur tangan perubatan di mana terdapat risiko jangkitan dan mengakibatkan keradangan jantung. Atas sebab ini, pesakit harus memaklumkan kepada doktor yang merawat mereka tentang kehadiran kecacatan injap jantung (dirawat) supaya mereka boleh menetapkan terapi antibiotik jika perlu. Ini terpakai khususnya untuk rawatan pergigian serta pemeriksaan dan rawatan saluran gastrousus.

Rawatan intervensi

Ubat

Ubat membantu mengurangkan aritmia jantung, menurunkan tekanan darah, menguatkan kuasa mengepam jantung dan mencegah pembekuan darah. Antara lain, doktor memberi ubat yang meningkatkan perkumuhan air kencing bagi mengurangkan beban (isipadu) pada jantung (diuretik). Ubat-ubatan lain menurunkan kadar denyutan jantung dan dengan itu mengurangkan kerja jantung (beta-blockers). Selepas memasukkan injap jantung yang diperbuat daripada "bahan asing", ubat antikoagulasi selalunya diperlukan.

Profilaksis endokarditis

Di samping itu, dalam kes kecacatan injap jantung, perlu sentiasa diingat bahawa profilaksis antibiotik terhadap jangkitan perlu dijalankan sebelum campur tangan perubatan di mana terdapat risiko jangkitan dan mengakibatkan keradangan jantung. Atas sebab ini, pesakit harus memaklumkan kepada doktor yang merawat mereka tentang kehadiran kecacatan injap jantung (dirawat) supaya mereka boleh menetapkan terapi antibiotik jika perlu. Ini terpakai khususnya untuk rawatan pergigian serta pemeriksaan dan rawatan saluran gastrousus.

Rawatan intervensi

Penggantian injap jantung - jenis yang berbeza

Injap mekanikal atau prostesis biologi daripada manusia atau haiwan (komponen jantung daripada injap lembu atau babi) boleh dianggap sebagai pengganti injap untuk kecacatan injap jantung.

Injap jantung logam bertahan sangat lama. Walau bagaimanapun, pembekuan darah mesti dihalang dengan ubat khas untuk sepanjang hayat pesakit, kerana jika tidak, bekuan darah boleh melekat pada injap buatan, menyumbatnya atau longgar dan membawa kepada oklusi vaskular.

Tiada "penipisan darah" diperlukan untuk penggantian injap biologi. Walau bagaimanapun, injap jantung biologi mesti diganti selepas tempoh masa tertentu, kerana ketahanannya adalah terhad. Sebagai tambahan kepada haus dan lusuh biasa, ini mungkin disebabkan oleh fakta bahawa sistem imun mengenali injap sebagai badan asing dan menyerangnya. Perbezaan dibuat antara injap gantian biologi daripada haiwan (xenograft), daripada orang yang mati (homograf) dan injap jantung yang ditanam daripada sel stem orang yang terjejas (autograf). Berapa lama injap sedemikian akan bertahan sukar untuk diramalkan dan bergantung kepada banyak faktor.

Memilih injap jantung baharu

Pertukaran antara jangka hayat yang panjang bagi prostesis dan "pencairan darah" sepanjang hayat mesti diputuskan secara individu. Sebagai peraturan, injap jantung biologi hanya digunakan dari umur 60 tahun kerana ketahanannya yang terhad. Injap jantung logam cenderung dipilih untuk pesakit yang lebih muda atau untuk pesakit yang sudah perlu mengambil "pencair darah" seumur hidup atas sebab lain. Pengecualian adalah wanita yang ingin mempunyai anak dan tidak mahu diberi ubat antikoagulan.

Selepas memasukkan injap prostetik, pas injap perlu dikeluarkan, pemeriksaan hendaklah dijalankan sekurang-kurangnya sekali setahun dan profilaksis endokarditis harus sentiasa dipertimbangkan. Profilaksis endokarditis ialah pentadbiran pencegahan antibiotik untuk rawatan yang membawa risiko jangkitan. Ini juga mesti diambil kira khususnya semasa prosedur pergigian.

Kekurangan injap aorta dan stenosis

Di bawah keadaan tertentu, ketidakcukupan injap aorta, serta stenosis injap aorta, boleh dirawat menggunakan teknik kateter (“TAVI”: Penggantian Injap Transaortik). Injap gantian yang dilipat dimasukkan ke dalam tiub kecil melalui saluran pangkal paha melalui arteri besar ke dalam jantung, di mana injap boleh dibuka dan dipasang.

Dalam operasi Ross, injap aorta digantikan oleh injap pulmonari. Injap pulmonari, yang berada di bawah tekanan yang jauh lebih rendah, digantikan oleh injap penderma manusia. Kelebihan kaedah ini ialah tiada penipisan darah seumur hidup diperlukan, fungsi jangka panjang adalah sangat baik dan ketahanan fizikal hampir tidak terhad. Kelemahan utama adalah kemungkinan kerosakan injap penderma. Operasi Ross hanya boleh dilakukan oleh pakar yang berpengalaman.

Doktor kadangkala menggunakan valvuloplasty belon untuk merapatkan jurang sehingga rawatan terakhir, contohnya sekiranya berlaku kemerosotan akut dalam keadaan pesakit. Ini melibatkan pelebaran injap menggunakan belon, yang dipasang pada kateter dan dipandu ke jantung melalui saluran darah. Kaedah ini juga digunakan pada kanak-kanak. Ini kerana prostesis injap sukar bagi mereka kerana ia tidak boleh tumbuh bersama mereka.

Stenosis injap mitral

Pada mulanya, stenosis injap mitral boleh dirawat dengan ubat. Ini juga boleh mengurangkan gejala ringan. Diuretik khususnya membantu dalam mengurangkan beban isipadu pada injap mitral yang menyempit. Sebarang aritmia jantung yang sedia ada juga harus dikawal dengan ubat. Seperti kekurangan injap aorta, pembedahan harus dipertimbangkan dalam masa yang baik dalam kes stenosis injap mitral jika gejala berkembang atau fungsi jantung yang diukur berkurangan.

Sebagai rawatan intervensi, injap boleh dilebarkan (valvuloplasty mitral belon). Bentuk pembaikan injap ini, yang bertujuan untuk memisahkan tepi injap bercantum, juga boleh dilakukan sebagai sebahagian daripada operasi terbuka (commissurotomy pembedahan). Sekiranya terdapat kontraindikasi, doktor menggantikan injap dengan prostesis.

Kekurangan injap mitral dan prolaps injap mitral

Prinsip yang sama digunakan untuk rawatan kekurangan injap mitral seperti stenosis injap mitral. Pembedahan untuk merawat kecacatan injap jantung jenis ini perlu dijalankan apabila bergejala dan apabila (atau lebih baik sebelum ini) terdapat tanda-tanda fungsi jantung terjejas.

Pada masa kini, pembaikan injap mitral juga boleh dilakukan sebagai prosedur intervensi. Ini melibatkan memasukkan klip (MitraClip) ke dalam jantung. Klip itu kemudiannya dipasang pada tempatnya supaya ia memegang risalah injap mitral bersama-sama dan mengimbangi kecacatan injap jantung.

Ketidakcukupan injap jantung atau prolaps injap mitral juga boleh dibaiki semasa operasi. Dalam kes kekurangan injap mitral, cincin boleh dimasukkan ke dalam kawasan injap untuk membetulkan kecacatan injap jantung. Berkumpul dengan jahitan khas boleh mengurangkan kelemahan injap. Jika pembaikan tidak dapat dilakukan, injap boleh diganti melalui pembedahan. Walau bagaimanapun, pembaikan (pembinaan semula) lebih disukai daripada prostesis injap.

Jahitan khas juga digunakan untuk prolaps injap mitral: pakar bedah jantung menggunakannya untuk menjahit tendon otot papillari ke tepi injap mitral. Kadangkala doktor perlu mengurangkan atau mengeluarkan risalah besar yang luar biasa (bahagian yang membonjol keluar) dahulu dan kemudian menjahit bahagiannya semula.

Ketidakcukupan injap pulmonari

Stenosis injap pulmonari

Stenosis injap pulmonari boleh dirawat dengan ubat. Dalam kes stenosis injap pulmonari lanjutan, pembaikan atau penggantian injap boleh dilakukan. Prosedur intervensi dan pembedahan juga tersedia untuk jenis kecacatan injap jantung ini, seperti yang digunakan untuk stenosis mitral (pelebaran belon, komisurotomi pembedahan).

Ketidakcukupan injap tricuspid dan stenosis injap tricuspid

Kecacatan injap jantung yang jarang berlaku ini dirawat sebaik sahaja ia menjejaskan fungsi kardiovaskular. Gejala mereka biasanya ringan. Jika ubat tidak membantu, pembaikan injap boleh dicuba terlebih dahulu. Dalam kes ketidakcukupan injap trikuspid, sebagai contoh, mengumpul tepi injap dan memasukkan cincin untuk menstabilkannya (annuloplasty cincin) adalah sesuai. Penggantian injap juga merupakan pilihan.

Sukan untuk kecacatan injap jantung

Sama ada dan dalam bentuk sukan yang boleh dilakukan untuk pesakit yang mengalami kecacatan injap jantung bergantung pada jenis kecacatan. Keadaan individu dan kesejahteraan pesakit juga memainkan peranan dalam cadangan untuk bersenam.

Sebelum pesakit yang mengalami kecacatan injap jantung melakukan sebarang aktiviti fizikal, mereka harus sentiasa berjumpa doktor yang merawat mereka.

Sama ada orang yang mengalami kecacatan injap jantung kongenital boleh aktif dalam sukan sentiasa bergantung pada keadaan individu pesakit. Tiada cadangan umum.

Kursus penyakit dan prognosis

Kecacatan injap jantung bukan sahaja boleh mengehadkan kualiti hidup, tetapi juga jangka hayat, kerana keseluruhan sistem kardiovaskular menderita akibatnya. Prognosis untuk kecacatan injap jantung bergantung terutamanya pada injap jantung yang terjejas dan sama ada kecacatan injap jantung telah menjejaskan fungsi jantung. Jika kecacatan injap jantung utama tidak dirawat, ia akan membawa kepada kegagalan jantung dan prognosis yang buruk dari masa ke masa.

Kecacatan injap jantung yang ringan selalunya tidak perlu dibedah pada mulanya, tetapi ia perlu dirawat. Adalah penting untuk memeriksa kecacatan injap jantung yang dikesan dengan kerap (sekurang-kurangnya sekali setahun). Pakar jantung akan memeriksa keberkesanan rawatan terdahulu dan sama ada langkah baharu perlu diambil. Manfaatkan peperiksaan ini, kerana ia boleh meningkatkan prognosis untuk kecacatan injap jantung dalam jangka panjang.