Degupan Jantung: Lagi tentang Fungsi dan Gangguan

Apakah degupan jantung?

Degupan jantung menandakan penguncupan berirama otot jantung (systole), yang diikuti oleh fasa relaksasi pendek (diastole). Ia dicetuskan oleh impuls elektrik sistem pengaliran pengujaan, yang berasal dari nod sinus. Nodus sinus ialah koleksi sel otot jantung khusus di dinding atrium kanan di persimpangan vena kava superior dan bertindak secara automatik. Dari sini, impuls dihantar ke ventrikel.

Degupan jantung boleh didengari dengan stetoskop. Elektrokardiogram (ECG) boleh digunakan untuk merekodkan impuls elektrik yang mencetuskannya.

Kadar jantung rehat biasa untuk orang dewasa ialah 60 hingga 80 denyutan seminit; untuk bayi baru lahir, ia adalah kira-kira 120 denyutan seminit. Atlet ketahanan yang terlatih mendapat 40 hingga 50 denyutan seminit. Semasa tekanan dan kerja fizikal, kadar degupan jantung meningkat kepada 160 hingga 180 denyutan seminit.

Apakah tujuan degupan jantung?

Dengan setiap degupan jantung, darah dipam melalui sistem peredaran darah. Ia membekalkan semua kawasan badan dengan oksigen dan nutrien melalui rangkaian vaskular.

Bagaimanakah degupan jantung berfungsi?

Sistem pengaliran

Anda boleh membaca maklumat lebih terperinci tentang pengaliran elektrik jantung dalam artikel Sistem Pengaliran.

Urat simpul

Anda boleh membaca semua yang penting tentang perentak jantung utama dalam artikel Nodus sinus.

Nod AV

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perentak jantung sekunder dalam artikel nod AV.

Apakah gangguan yang terdapat dalam degupan jantung?

Aritmia jantung adalah ekspresi kerengsaan atau kerosakan pada sistem pengaliran. Puncanya selalunya adalah penyakit jantung organik seperti penyakit jantung koronari (CHD), penyakit otot jantung (kardiomiopati) atau keradangan otot jantung (miokarditis). Penyebab psikogenik juga mungkin. Di samping itu, keracunan (mabuk) dan disfungsi tiroid boleh menjadi pencetus kepada aritmia jantung. Bergantung pada kadar denyutan jantung, aritmia dibahagikan kepada bradikardia dan takikardia: Dalam bradikardia, degupan jantung lebih perlahan daripada biasa; dalam takikardia, ia lebih cepat.