Pedih ulu hati (Pyrosis): Ujian Diagnostik

Diagnostik alat perubatan pilihan - bergantung pada hasil sejarah, pemeriksaan fizikal, diagnostik makmal, dan diagnostik alat perubatan wajib - untuk diagnosis pembezaan atau untuk menghilangkan komplikasi

  • Esophago-gastro-duodenoscopy (EGD; endoskopi esofagus, perut, dan duodenum) * - untuk esofagus Barrett yang disyaki sebagai kromoendoskopi dengan menggunakan asid asetik atau metilena biru ke mukosa untuk mengesan kawasan displastik; biopsi yang disasarkan dari semua lesi yang mencurigakan (di esofagus Barrett serta biopsi 4-kuadran); penemuan yang tidak mencolok tidak mengecualikan GERD Selanjutnya ditunjukkan (ditunjukkan) sekiranya: Disfagia (kesukaran menelan), odynophagia (sakit ketika menelan), muntah berulang ("berulang"), penurunan berat badan (tidak disengajakan), anemia (anemia), bukti kehilangan darah gastrousus (pendarahan gastrointestinal) atau jisim
  • Pra-menelan esofagus (pemberian agen kontras larut air untuk menilai laluan esofagus ke dalam perut dan pengosongan gastrik) - untuk disyaki gangguan penumpang akibat stenosis (penyempitan) atau penyempitan (penyempitan peringkat tinggi); petunjuk: pesakit dengan muntah dan disfagia berulang (kesukaran menelan)
  • Manometri - Untuk menentukan sama ada terdapat penurunan tekanan sfingter esofagus (LES) yang lebih rendah. Diukur juga adalah peristalsis esofagus ("mobiliti esofagus").
  • 24-h pH-metry (pengukuran asid) - mengukur turun naik pH di esofagus. Menguntungkan di sini adalah masa pengukuran yang lebih lama ("lebih banyak keadaan fisiologi"). The refluks indeks RI (% pH masa <4) dinilai. Sekiranya perlu, lakukan pH-metry-Mll 24-jam (pengukuran impedans intraluminal multicanal). Ini juga membolehkan rakaman sedikit berasid atau tidak berasid refluks dan juga mencatat peningkatan episod refluks. Petunjuk (bidang permohonan): refluks gejala (contohnya, pedih ulu hati) yang tidak bertindak balas terhadap PPI empirikal terapi (terapi dengan perencat pam proton; perencat pam proton).
  • Elektrokardiogram (ECG; rakaman aktiviti elektrik jantung otot) - untuk menolak penyebab jantung.