Terapi Panas sebagai Fisioterapi

Terapi haba adalah istilah generik untuk pelbagai aplikasi dalam fisioterapi dan terapi fizikal serta balneoterapi. Secara umum, terapi haba merangkumi semua kaedah terapi di mana haba digunakan pada kulit dalam pelbagai bentuk selama 20-40 minit untuk mencapai a darah melancarkan peredaran darah, merangsang metabolisme dan mengendurkan otot.

Bidang aplikasi dalam fisioterapi

Dalam fisioterapi terdapat banyak bidang aplikasi dan petunjuk untuk terapi haba. Terapi haba merangkumi aplikasi seperti hot roll, fango atau lumpur atau udara panas, tetapi juga mandi air suam. Pembawa haba menyebabkan banyak peredaran darah di kawasan rawatan.

Dengan ini meningkat darah peredaran metabolisme diberi tenaga dan bahan buangan diserap dengan lebih baik. Oleh itu, terapi haba dapat digunakan terutamanya dengan penyakit kronik kesakitan alat pergerakan. Ini termasuk ketegangan otot, arthrosis, cakera intervertebral penyakit, belakang kesakitan atau bahu dan leher kesakitan. Walaupun dalam fasa rehat penyakit radang sendi kronik, terapi haba dapat dialami sebagai sesuatu yang menyenangkan. Keradangan akut, luka atau luka terbuka, yang proses penyembuhannya belum selesai, harus disembuhkan terlebih dahulu, sebelum terapi panas dapat digunakan.

Tempoh dan kos

Tempoh terapi haba bergantung pada jenis terapi, pada kemudahan terapi rawatan dan pada medium pemindahan haba yang digunakan. Dalam rawatan fisioterapeutik, aplikasi biasanya berlangsung selama 15-30 minit. Masa rawatan ini berlaku misalnya untuk pek fango atau lumpur atau mandi air suam.

Rawatan dengan hot roll, dengan udara panas atau ultrasound biasanya hanya memakan masa sekitar 10 minit kerana intensiti rawatan. Harus ada kemerahan pada kulit pada akhir rawatan, yang menunjukkan peningkatan darah peredaran. Kos aplikasi haba dapat ditanggung sebahagiannya oleh kesihatan insurans sekiranya rawatan itu ditetapkan oleh doktor dengan preskripsi. Kecuali untuk beberapa pengecualian, sumbangan peribadi sebanyak 10% dari kos rawatan dikenakan, biasanya penggunaan panas 20-30 minit dianggarkan sekitar 10 Euro. Oleh itu, pembayaran bersama adalah sekitar satu Euro setiap rawatan, biasanya preskripsi dikeluarkan untuk 6 rawatan.