Terapi / kesan haba | Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks

Terapi / kesan haba

Aplikasi haba adalah kaedah terapi sederhana, yang digunakan dengan betul tetapi sangat berguna. Penting untuk menerapkan haba dengan betul. Botol air panas atau bantal bijirin terutamanya memanaskan lapisan kulit paling atas tetapi jarang meresap jauh ke dalam kulit.

Walau bagaimanapun, haba harus meningkat darah peredaran pada otot. Lebih baik menggunakan api sederhana dalam jangka masa yang lebih lama. Di dalam otot, haba melebar darah kapal dan memperbaiki keadaan metabolik. Otot boleh berehat. Setelah lama menggunakan haba sederhana, pori-pori kulit dilebarkan, peluh harus dilaburkan dan kawasan yang sesuai harus dilindungi dari kain oleh selendang atau sweater hangat, kerana jika tidak, ketegangan dapat muncul kembali segera setelah aplikasi.

Terapi / kesan sejuk

Selsema berkesan untuk melegakan keradangan akut. Dalam jangka masa panjang juga dapat meningkatkan darah peredaran. Rangsangan sejuk yang pendek dan kuat dapat melegakan kesakitan dan mempunyai kesan anestetik.

Sekiranya sejuk jangka panjang, suhu tidak boleh terlalu sejuk, 8-10 darjah harus cukup untuk memastikan limfa saliran dan peredaran darah. Dengan rangsangan sejuk yang pendek dan kuat, kapal kontrak pertama dan kemudian dibuka semula selepas beberapa ketika, menyebabkan peredaran darah meningkat. Sama ada sejuk atau panas lebih baik bagi pesakit adalah keputusan individu. Sekiranya berlaku keradangan akut atau kecederaan, atau kerengsaan akut akar saraf dalam kes pemampatan akar saraf di tulang belakang serviks, selesema boleh memberi kesan yang menyenangkan. dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, haba dipilih untuk gambaran klinikal kronik ini.

Elektroterapi / kesan

Elektroterapi sering digunakan untuk penyakit tulang belakang, termasuk akar saraf mampatan di tulang belakang serviks. Dengan menerapkan pelbagai bentuk arus, tujuan yang berbeza dapat dicapai. Terdapat bentuk arus yang terutama bertujuan untuk melegakan kesakitan, ada bentuk arus yang dirancang khusus untuk meningkatkan keadaan metabolisme dan peredaran darah dan ada bentuk arus yang bertujuan untuk mengendurkan otot.

Jenis arus yang manakah sesuai untuk pesakit bergantung pada gejala semasa atau kemungkinan penyakit yang menyertainya. Sesi biasanya berlangsung sekitar 20 minit dan pesakit harus berada dalam keadaan selesa. Bagi kebanyakan bentuk dos, sensasi arus tidak boleh melebihi sensasi kesemutan subliminal. Kesakitan or membakar sensasi tidak boleh berlaku dalam keadaan apa pun.