Terapi Panas: Rawatan, Kesan & Risiko

Siapa yang tidak mengetahuinya, kesan menenangkan panas air botol pada perut yang sakit? Ini juga terapi haba. Kesan penyembuhan panas adalah salah satu penemuan perubatan tertua. Antara lain, ia membantu mengurangkan kesakitan atau melegakan kejang dan mempunyai kesan positif dan penyembuhan terhadap pelbagai penyakit.

Apa itu terapi haba?

Terapi haba adalah penerapan haba ke badan. Biasanya, terapi haba digunakan secara tempatan di kawasan tertentu, seperti di sendi, pada kumpulan otot atau pada organ. Haba terapi adalah penerapan haba ke badan. Sebagai peraturan, panaskan terapi diterapkan secara tempatan untuk kawasan tertentu, seperti sendi, kumpulan otot atau organ. Pelbagai media digunakan untuk menyampaikan panas, seperti lampu lampu merah, udara hangat, pek lumpur atau kompres panas. Panas menyebabkan kapal di bahagian tubuh yang terkena untuk melebar, sehingga bertambah baik darah peredaran. Otot-otot merehatkan akibatnya dan saraf mengalirkan haba ke kesakitan pusat. Proses kimia tertentu kemudian berlaku di sana, mengurangkan sensasi kesakitan. Metabolisme dirangsang oleh kepanasan terapi dan produk buangan badan dikeluarkan dengan lebih cepat. Apabila seluruh badan dipanaskan, ini disebut sebagai hipertermia terapeutik, kaedah rawatan khas di kanser rawatan. Kaedah ini mempunyai perbezaan mekanisme tindakan dan tidak tergolong dalam bidang terapi haba.

Fungsi, kesan, aplikasi dan tujuan

Terapi haba digunakan dalam beberapa cara. Bentuk yang paling mudah dan biasa adalah yang panas air botol, bantal bijirin yang dipanaskan di dalam ketuhar, pad pemanasan elektrik atau kompres panas lembap Semua ini boleh digunakan dengan selesa di rumah, misalnya, untuk sakit perut, haid kejang atau ketegangan otot dan sakit sendi. Tetapi mandi kaki atau lengan yang hangat juga termasuk dalam kategori terapi panas. Mandi wap hangat membantu selesema, terutamanya apabila resdung sesak. Kaedah lain adalah penyinaran dengan lampu lampu inframerah khas. Ini mengeluarkan haba, yang dapat meresap ke dalam tisu badan tanpa bersentuhan langsung dengan bahagian badan masing-masing. Penyinaran cahaya merah digunakan untuk mengubati selsema, untuk menghilangkan rasa sakit, ketegangan otot, keluhan reumatik atau untuk mengurangkan sel-sel lemak. Penggunaan lampu merah dapat dilakukan dengan baik di rumah. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk menjaga lampu pada jarak yang cukup dari badan untuk mengelakkannya terbakar dan untuk melindungi mata. Terutama kanak-kanak harus selalu memakai kacamata pelindung khas semasa penyinaran, kerana kedalaman penembusan sinar panas lebih besar daripada ketebalan kelopak mata dan boleh merosakkan mata. Terapi panas dalam bentuk pek fango atau lumpur digunakan dalam fisioterapi amalkan sebelum mengurut untuk melonggarkan otot. Fango, menyembuhkan bumi, tambatan atau lumpur adalah bahan yang dapat menyimpan haba untuk jangka masa yang lama dan juga mengandungi yang berharga mineral. Balutan hangat melebarkan kapal dalam kulit dan juga mineral dapat diserap dengan baik oleh badan. Terapi haba meningkatkan darah peredaran dan begitu mineral dapat diangkut dengan lebih baik dalam aliran darah ke dalam badan, di mana mereka mengembangkan kesan penyembuhan. Balutan biasanya dibiarkan di badan selama 45 minit, dan selepas terapi haba masih ada masa rehat sekitar 30 minit.

Risiko, kesan sampingan dan bahaya

Namun, sama efektifnya dengan terapi panas, tidak boleh digunakan dalam kes tertentu. Panas tidak boleh digunakan dalam semua proses keradangan di dalam badan, serta dalam kes pendarahan, demam dan jangkitan, dan teruk gangguan peredaran darah. Pesakit kencing manis mesti sangat berhati-hati ketika menggunakan terapi panas, kerana mereka sering mengalami penurunan sensasi. Akibatnya, mereka berisiko tidak mengenali rawatan yang terlalu panas terbakar atau kerosakan lain pada badan mereka. Sebilangan orang mungkin mengalami kesan sampingan dari terapi panas seperti sakit kepala, pening, loya, atau bahkan pengsan. Dalam kes ini, terapi haba harus dihentikan segera pada permulaan gejala dan menangkisnya sejuk rawatan, seperti pil sejuk atau kompres. Epileptik juga harus menahan diri dari terapi panas, kerana ada kemungkinan panas dapat memperburuk penyakit. Terapi panas juga tidak boleh digunakan untuk batuk kering.

Botol air panas dan bantal bijirin