Sakit Tumit (Tarsalgia): Punca, Rawatan, Petua

Gambaran ringkas

 • Punca: Tendonitis tapak kaki (plantar fasciitis atau plantar fasciitis), taji tumit, perubahan patologi tendon Achilles, bursitis, patah tulang, penyakit Bechterew, sindrom S1, sindrom terowong tarsal, gabungan kongenital tulang tumit dan tulang navikular
 • Bila nak jumpa doktor? Jika sakit tumit berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, meningkat di bawah tekanan, menyekat berjalan atau disertai dengan aduan lain seperti bengkak sendi.
 • Rawatan: bergantung kepada punca, cth. dalam kes taji tumit, sisipan kasut khas, ubat penahan sakit, terapi fizikal dan, jika perlu, pembedahan. Jika tiada penyakit yang mendasari: Petua dan senaman melawan sakit tumit.
 • Petua dan senaman: Elakkan berat badan berlebihan, kaki yang tidak betul dibetulkan, elakkan duduk berlebihan, elakkan kasut yang ketat, memanaskan badan sebelum bersenam, bersenam secara sederhana, tinggikan kaki sekiranya sakit akut (cth. semasa berlari), sejukkan dan ambil mudah.

Sakit tumit: Punca

Keradangan plat tendon pada tapak kaki (plantar fasciitis atau plantar fasciitis).

Plantar fasciitis adalah penyakit yang berkaitan dengan haus (degeneratif) pelekatan plat tendon pada tuberosity calcaneal (benjolan tulang tumit). Plat tendon menghubungkan tuberosity calcaneal ke bola kaki, dan bersama-sama mereka membentuk gerbang membujur kaki. Plantar fasciitis menyebabkan sakit tekanan pada tumit.

Sakit tumit akibat plantar fasciitis biasanya disebabkan oleh tekanan berkaitan sukan, seperti berlari atau melompat. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga boleh berlaku kerana usia akibat haus dan lusuh semula jadi.

Tumit memacu

Sakit pada tumit juga boleh menunjukkan taji tumit. Ini adalah pertumbuhan tulang seperti duri pada tulang tumit, tetapi ia tidak semestinya menyakitkan.

Taji tumit bawah (plantar) (calcaneal spur) berasal dari bahagian bawah benjolan calcaneal, di mana otot pendek kaki dan plat tendon tapak kaki bermula. Ia mencetuskan kesakitan tekanan yang teruk di bahagian tengah bawah calcaneus. Apabila berat diletakkan di atas kaki, rasa sakit yang menusuk ditambah pada tapak kaki. Dalam kes yang teruk, orang yang terjejas hanya boleh melangkah dengan kaki depan.

Taji tumit juga boleh berlaku bersama-sama dengan keradangan plat tendon pada tapak kaki (plantar fasciitis).

Perubahan patologi tendon Achilles

Radang kandung lendir

Dua bursa terletak di kawasan sisipan tendon Achilles dan tulang tumit. Apabila mereka meradang, sakit tumit sering berlaku.

Salah satu bursa terletak di antara tendon Achilles dan tulang tumit (bursa subachillaea). Ia boleh menjadi radang, contohnya, disebabkan oleh taji tumit atas, penggunaan berlebihan atau penyakit tertentu seperti gout.

Patah tulang

Patah tulang di kawasan tumit, contohnya patah tulang calcaneal, juga boleh mengakibatkan sakit tumit. Dalam kebanyakan kes, patah tulang disebabkan oleh kemalangan. Walau bagaimanapun, terdapat juga yang dipanggil fraktur keletihan (patahkan tekanan). Ia boleh berlaku pada tulang yang mengalami tekanan tinggi, contohnya dalam pelari profesional. Tibia, metatarsus dan tumit sering terjejas. Dalam kes kedua, sakit tumit berlaku.

Penyakit Bechterew (ankylosing spondylitis)

Gejala biasa ankylosing spondylitis termasuk keradangan sendi, kekakuan pagi pada sendi, dan sakit punggung yang berselang-seli. Dalam kes ini, tulang belakang lumbar sering mempunyai mobiliti terhad, dan rasa sakit memancar ke paha, dan tidak jarang walaupun ke tumit.

Sindrom S1

Sindrom Terowong Tarsal

Satu lagi tanda sindrom terowong tarsal: tapak kaki mengeluarkan peluh yang jauh lebih sedikit daripada biasa.

Gabungan calcaneus dan tulang navikular (coalitio calcaneonaviculare).

Sakit tumit: petua dan senaman

Adakah anda sudah mengalami sakit tumit atau anda ingin mencegah sakit tumit dengan berkesan? Kemudian petua dan latihan berikut boleh membantu anda.

Sekiranya anda mengalami sakit tumit untuk masa yang lama, anda harus sentiasa berjumpa doktor (doktor keluarga atau pakar ortopedik) untuk menjelaskan punca aduan anda. Petua dan senaman yang dinyatakan kemudiannya boleh dijalankan sebagai tambahan kepada rawatan perubatan oleh doktor.

Petua melawan sakit tumit

 • Elakkan berat badan berlebihan: Setiap kilo berlebihan memberi tekanan pada kaki dan menggalakkan taji tumit dan masalah kaki yang lain. Jadi pastikan anda mengekalkan berat badan yang sihat. Sekiranya anda berlebihan berat badan, anda harus cuba menurunkan berat badan.
 • Membetulkan kecacatan kaki: Salah jajaran seperti tapak kaki rata boleh menyebabkan tumit tumit, mencetuskan sakit tumit. Oleh itu, anda harus mempunyai salah jajaran kaki yang dirawat.
 • elakkan duduk berlebihan
 • elakkan kasut yang ketat
 • Bersenam secara sederhana: Jangan keterlaluan dengan latihan. Ini akan membantu mengelakkan patah keletihan yang menyakitkan, contohnya, di tumit.
 • Sapukan langkah pertolongan cemas: Untuk sakit tumit akut, tinggikan kaki yang terjejas, sejukkan dan rehatkannya.

Senaman melawan sakit tumit

Pakar mengesyorkan latihan betis biasa untuk mengelakkan sakit tumit atau melegakan ketidakselesaan akut. Untuk melakukan ini, anda boleh, sebagai contoh, melakukan senaman regangan berikut setiap hari:

Latihan 1 melawan sakit tumit

Latihan 2 melawan sakit tumit

Berdiri dengan bola kaki anda ke belakang pada anak tangga dan pegang pada pagar dengan satu tangan. Sekarang perlahan-lahan tolak tumit anda ke bawah sejauh yang anda boleh. Pegang kedudukan selama 10 saat dan ulangi latihan 20 kali.

Kedua-dua senaman ini juga bagus untuk program memanaskan badan anda sebelum bersukan.

Sakit tumit: penerangan dan bentuk

Bergantung pada tempat tepatnya kesakitan itu disetempat, perbezaan dibuat:

 • sakit tumit bawah atau plantar: Ini adalah sakit di bawah tumit. Ia sering disebabkan oleh keradangan plat tendon (plantar fasciitis) atau taji tumit bawah.
 • Sakit tumit atas atau dorsal: Ini adalah sakit di pangkal tendon Achilles. Sakit tumit ini biasanya berlaku apabila tapak perlekatan tendon Achilles digunakan secara berlebihan atau meradang, atau apabila terdapat taji tumit atas.

Lawatan ke doktor ditunjukkan untuk:

 • sakit tumit yang berpanjangan
 • sakit tumit yang meningkat di bawah tekanan
 • sakit tumit yang menyekat berjalan
 • sakit tumit yang disertai dengan aduan lain, contohnya bengkak sendi

Sakit tumit: Apa yang doktor lakukan?

Bersempena dengan sejarah perubatan, pelbagai pemeriksaan boleh membantu mengenal pasti punca sakit tumit. Peperiksaan yang paling penting termasuk:

 • Pemeriksaan fizikal: di sini doktor menguji, sebagai contoh, sama ada terdapat sakit tekanan atau bengkak tulang di kawasan tumit, yang boleh menunjukkan taji tumit. Dia juga memeriksa, antara lain, sejauh mana mudah alih sendi, seberapa kuat otot anda dan sama ada anda boleh berjalan dengan normal.
 • Pengimejan resonans magnetik (MRI): Jika doktor mengesyaki bahawa perubahan patologi dalam tendon Achilles berada di belakang sakit tumit, dia boleh menyiasat syak wasangka ini dengan bantuan MRI. Penyakit Bechterew juga boleh dikesan dengan MRI.

Sakit tumit: rawatan

Soalan lazim

Anda boleh mendapatkan jawapan kepada soalan yang paling kerap ditanya mengenai topik ini dalam artikel kami Soalan lazim mengenai sakit tumit.