Taji Tumit: Rawatan, Gejala

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Tapak kasut, terapi sejuk, fisioterapi, terapi gelombang kejutan, sinaran, ubat anti-radang, pembedahan
 • Simptom: Sakit yang tajam pada lengkungan belakang kaki apabila berdiri dan berjalan.
 • Diagnosis: Berdasarkan simptom, mungkin pemeriksaan X-ray
 • Punca dan faktor risiko: Penggunaan berlebihan (contohnya, melalui sukan), kecacatan kaki, obesiti, tendon yang dipendekkan.
 • Pencegahan: memanaskan badan sebelum bersenam; elakkan beban berlebihan; kasut yang baik, selesa dan sesuai; mengurangkan berat badan jika perlu.

Apa itu lonjakan tumit?

Taji tumit (calcaneal spur, plantar fasciitis) ialah pertumbuhan tulang seperti duri pada tumit. Bentuk yang lebih biasa terbentuk bermula dari bahagian bawah, tepi hadapan tulang tumit di sepanjang bahagian bawah kaki ke arah jari kaki (plantar heel spur). Taji tumit dorsal yang lebih jarang berkembang di pangkal tendon Achilles.

Bagaimanakah taji tumit dirawat?

Rawatan heel spur bertujuan untuk melegakan kesakitan akut dan mencegah aduan pada masa hadapan. Pesakit memerlukan banyak kesabaran untuk terapi: kerana ia sering mengambil masa beberapa minggu atau bahkan bulan sebelum aduan hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pembedahan hanya diperlukan dalam kes yang jarang berlaku.

Bantuan

Bagaimanakah taji tumit dirawat?

Rawatan heel spur bertujuan untuk melegakan kesakitan akut dan mencegah aduan pada masa hadapan. Pesakit memerlukan banyak kesabaran untuk terapi: kerana ia sering mengambil masa beberapa minggu atau bahkan bulan sebelum aduan hilang sepenuhnya. Walau bagaimanapun, pembedahan hanya diperlukan dalam kes yang jarang berlaku.

Bantuan

Physiotherapy

Fisioterapi melibatkan regangan plat tendon besar tapak kaki (plantar fascia), otot betis dan tendon Achilles. Sebagai kesan sampingan, pengaktifan meningkatkan aliran darah ke tisu, yang seterusnya menggalakkan penyembuhan. Pesakit mempelajari latihan khas semasa rawatan yang boleh digunakan selanjutnya di rumah.

Terapi penyusupan

Insoles taji tumit

Mereka yang terdedah kepada taji tumit harus sentiasa memakai kasut yang selesa. Di samping itu, kasut boleh empuk dengan bijak. Ini melegakan kaki dan menghalang aduan yang diperbaharui.

 • Dengan kaki rata, kaki bengkok atau kaki berongga, terdapat risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan taji tumit. Walau bagaimanapun, malposisi kaki ini boleh dikompensasikan dengan baik dengan insoles ortopedik. Dengan cara ini, selalunya mungkin untuk menghalang taji tumit daripada berkembang di tempat pertama.
 • Untuk taji tumit belakang (di tendon Achilles), kusyen tumit, kepingan felt atau baji tumit boleh dilekatkan ke bahagian belakang kasut untuk kusyen.

Terapi gelombang kejutan

Dalam terapi gelombang kejutan, pengamal mengarahkan gelombang tekanan yang kuat pada taji tumit menggunakan peranti khas. Mereka direka untuk merengsakan tisu dan merangsang aliran darah dan metabolisme sel. Akibatnya, keradangan sembuh lebih cepat dan rasa sakit berkurangan.

Radioterapi

Pembedahan taji tumit

Pembedahan taji tumit dilakukan sangat jarang. Ia adalah langkah terakhir apabila semua langkah terapeutik lain telah gagal. Lebih-lebih lagi, pembedahan hanya boleh dilakukan dalam kes taji tumit di bawah tapak kaki. Dalam kes ini, pakar bedah membuat takuk pada otot kaki pendek dan melepaskan plat tendon di bawah tapak kaki dari tulang tumit. Ini adalah untuk melegakan tendon di bawah kaki.

Bentuk rawatan alternatif

Pita taji tumit: Sesetengah pesakit bergantung pada pita yang dipanggil untuk merawat taji tumit. Ini adalah pita pelekat elastik. Kulit dan tisu penghubung digerakkan antara satu sama lain melalui penggunaan pita. Ini adalah untuk meningkatkan bekalan darah ke tisu.

Kaedah perubatan alternatif melengkapkan rawatan perubatan konvensional sebaik-baiknya, tetapi jangan menggantikannya. Bercakap dengan doktor anda tentang cara anda sendiri boleh menyokong terapi yang terbaik.

Homeopati taji tumit: Ubat Hekla lava D4 digunakan untuk rawatan homeopati taji tumit.

Garam Schuessler: Garam Schuessler seperti Calcium Fluoratum D12, Calcium phosphoricum D6 dan Silicea D12 dikatakan baik untuk tulang dan tendon.

Apa yang boleh anda lakukan sendiri terhadap taji tumit?

Sesiapa yang mempunyai aduan kerana taji tumit sering memperbaikinya dengan pelbagai latihan atau menghalangnya daripada berulang. Ini melibatkan membetulkan malposisi kaki, menguatkan kaki dan meregangkan tendon dan ligamen.

Latihan otot kaki

Senaman regangan untuk taji tumit

Tendon plantar di bawah kaki boleh diregangkan melalui pelbagai latihan. Untuk melakukan ini, letakkan bola tenis di bawah tapak kaki anda dan gulingkan ke belakang dan ke belakang dengan tekanan yang kuat.

Satu lagi senaman taji tumit ialah berdiri di atas tangga dengan hanya bebola kaki anda, kemudian biarkan tumit anda tenggelam sehingga anda merasakan sedikit sakit regangan di bahagian bawah kaki anda.

Pada dasarnya, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor jika sakit di tumit atau tapak kaki adalah berterusan atau teruk. Keradangan boleh menjadi kronik dan membawa kepada kesakitan kekal jika kaki yang terjejas dibebankan untuk jangka masa yang lebih lama.

Pemulihan rumah

Pelbagai remedi rumah digunakan terhadap taji tumit:

 • Urutan kaki: Merangsang peredaran darah boleh melegakan kesakitan.
 • Mandian kaki cuka sari epal: Mandi kaki dalam air suam selama lima hingga sepuluh minit, yang ditambah setengah cawan cuka sari apel, dikatakan membantu menghalang keradangan. Alternatifnya ialah tuam dengan campuran air dan cuka epal.
 • Lemak Groundhog: Salap Groundhog dari farmasi dikatakan mempunyai ciri anti-radang dan boleh membantu dengan ketidakselesaan sendi dan otot.

Pemulihan rumah mempunyai hadnya. Sekiranya gejala berterusan untuk jangka masa yang lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Gejala

Walaupun taji tumit boleh dilihat dalam X-ray, ia tidak semestinya menyebabkan ketidakselesaan. Sebaliknya, sakit kadang-kadang berlaku walaupun tiada perubahan yang dilihat dalam X-ray.

Bagaimanapun, gejala heel spur selalunya lebih ketara selepas tempoh rehat, contohnya pada waktu pagi ketika bangun. Selalunya, kesakitan juga boleh dicetuskan dengan menekan pada tempat yang sepadan pada tumit.

Taji tumit plantar (bawah) menyebabkan rasa sakit di tepi hadapan bahagian dalam tapak tumit. Dalam kes taji tumit dorsal, titik tekanan adalah di kawasan penutup kasut belakang atau pada sisipan tendon Achilles yang lebih tinggi sedikit (Achillodynia).

Taji calcaneal disebabkan oleh beban yang berlebihan pada kaki. Ini membawa kepada kecederaan kecil dan koyakan di kawasan di mana tendon plantar atau tendon Achilles bercantum dengan tulang tumit.

Kecederaan mikro kadang-kadang memerlukan keradangan, yang menarik sel-sel khas sistem imun. Mereka membaiki tisu dengan mengubahsuainya. Ini mengakibatkan kalsifikasi kecil dan akhirnya taji tumit.

 • Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, tumit akan mengalami tekanan yang lebih besar dengan setiap langkah.
 • Profesion di mana anda perlu berjalan atau berdiri banyak
 • Kecacatan bentuk kaki seperti kaki rata atau lengkungan yang jatuh
 • peruntukan
 • Pemanasan badan yang tidak mencukupi sebelum bersukan: otot betis, tendon dan ligamen kemudiannya menjadi lebih tegang dan memberikan daya yang lebih besar pada perlekatan tendon di tumit.

Jika taji tumit sudah ada, ia akan menjadi lebih teruk oleh sebarang tekanan lanjut. Jika simptom-simptom itu berterusan untuk jangka masa yang lebih lama, adalah disyorkan untuk mendapatkan rawatan taji tumit dalam apa jua keadaan.

Pemeriksaan dan diagnosis

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor sering melakukan x-ray di sebelah kaki. Dalam kebanyakan kes, osifikasi sudah boleh dilihat dengan jelas pada X-ray. Taji calcaneal yang besar tidak semestinya menyebabkan gejala yang lebih teruk daripada yang kecil.

Kursus penyakit dan prognosis

Taji tumit tidak mundur dengan sendirinya. Ini bukan masalah dengan sendirinya, kerana ketidakselesaan itu disebabkan oleh tindak balas keradangan dan bukan oleh pertumbuhan tulang itu sendiri.

Sekiranya gejala lebih teruk, terdapat pilihan rawatan lain. Pembedahan untuk taji tumit sangat jarang diperlukan.

pencegahan

Beberapa langkah mungkin sesuai untuk mengelakkan masalah kaki seperti taji tumit. Ini termasuk memanaskan badan sebelum bersenam, yang membantu mengurangkan tekanan pada tendon.