Heel Spur

Calcaneal spur (calcaneal spur, calcaneal spur, fasciitis plantaris / fasciitis plantaris; ICD-10-GM M77.3: calcaneal spur) merujuk kepada eksostosis seperti duri (pertumbuhan tulang, berorientasi jari kaki) pada calcaneus.

Walaupun tunjang calcaneal memberikan namanya, itu bukan penyebabnya sakit tumit. Sakit tumit biasanya disebabkan oleh penyakit keradangan yang mendasari tendon plantar atau Tendon Achilles sisipan.

Bergantung pada lokasi lonjakan tumit, dua bentuk dapat dibezakan:

Tumit tumit adalah salah satu penyakit kaki yang biasa.

Puncak frekuensi: penyakit ini berlaku terutamanya antara dekad ke-40 dan ke-60 kehidupan.

Kelaziman (kekerapan penyakit) adalah sekitar 10% (di Jerman). Pada pelari aktif, kelaziman 5.2-17.5% telah ditentukan.

Kursus dan prognosis: Tumit tumit juga dapat wujud untuk waktu yang lama tanpa menimbulkan keluhan. Kerengsaan membawa kepada keradangan fascia plantar (plantar fasciitis) dan terhasil kesakitan. Sekiranya tidak dirawat, keradangan akan meningkat pengoksidaan, yang boleh memburukkan lagi keadaan dan menjadikannya kronik. Rolling yang normal ketika berjalan tidak mungkin dilakukan lagi. Prognosis lebih baik lebih awal terapi dimulakan. Awal terapi mencegah pesakit daripada tidak aktif secara fizikal selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan kerana kesakitan. Oleh itu, kesakitan kelegaan dapat dicapai pada lebih dari 90% pesakit dalam enam bulan pertama. Penyakit ini dianggap mengehadkan diri: dalam 80 hingga 90% kes, gejala hilang dalam satu tahun, tanpa mengira terapiTumit tumit boleh berulang (berulang).