Bantuan untuk Ketagihan Penyembur Hidung

Apabila hidung disekat, semburan hidung membantu untuk bernafas dan dengan itu memberikan kelegaan cepat dari sakit rhinitis. Tetapi jika digunakan secara berkala terlalu lama, ada risiko semburan hidung ketagihan: The mukosa hidung menjadi terbiasa dengan bahan aktif dan semburan mesti digunakan lebih kerap untuk mencapai kesan yang diinginkan. Dalam jangka masa panjang, lingkaran setan ini merosakkan mukosa hidung dan boleh membawa kepada mimisan dan, dalam kes yang melampau, kepada apa yang disebut "bau busuk hidung"(rhinitis atropik). Dengan kami, anda akan belajar mengenali a semburan hidung ketagihan dan apa yang boleh anda lakukan terhadap pergantungan.

Mengapa semburan hidung ketagihan

Semburan hidung dekongestan biasanya mengandungi bahan aktif xylometazoline or oksimetazolin. Ini mengikat reseptor pada darah kapal dalam mukosa hidung dan menyebabkan vasokonstriksi. Akibatnya, hidung mukosa membengkak dan hidung "percuma" lagi. Walau bagaimanapun, penggunaan berkepanjangan semburan hidung membawa kepada pengembangan toleransi: lebih banyak reseptor terbentuk, yang juga menjadi kurang sensitif terhadap bahan aktif. Kesannya, kesannya cepat hilang. Dalam keadaan tertentu, hidung mukosa malah semakin membengkak apabila kesannya hilang - ini kemudian disebut sebagai fenomena pemulihan.

Gejala ketagihan semburan hidung

Ketagihan terhadap semburan hidung ditunjukkan oleh penggunaan semburan yang semakin kerap dan tidak berjaya. Ini disertai dengan hidung tersumbat secara kronik (rhinitis ubat-ubatan). Dalam kes yang melampau, sesak nafas bahkan boleh berlaku sebagai sebahagian daripada fenomena pemulihan. Kerana kesan yang semakin berkurangan, mereka yang terkena menggunakan semburan hidung lebih kerap atau beralih ke sediaan dengan dos yang lebih tinggi. Hidung tersumbat - apa yang perlu dilakukan? Petua dan rawatan di rumah

Hidung kering akibatnya

Akibat terlalu banyak penggunaan semburan hidung, hidung mukosa mengering: Ia boleh menjadi retak dan cenderung membentuk kulit kayu. Ini dapat dengan mudah membawa kepada mimisan. Sebagai tambahan, mukosa hidung tidak mencukupi darah kerana darah yang menyekat secara kekal kapal dan dengan itu fungsi pertahanan semula jadi terganggu. Ini membawa kepada peningkatan kerentanan terhadap jangkitan pernafasan.

"Hidung berbau" disebabkan oleh bakteria

Dalam kes yang teruk, ketagihan semburan hidung boleh berlaku membawa kepada penurunan (atrofi) mukosa hidung. Ini menyebabkan mukosa surut bersama dengan kapal dan kelenjar, yang bermaksud bahawa udara yang dihirup tidak dapat dibasahi dengan cukup. Hasilnya adalah dilatasi rongga hidung di mana kulit kayu dan kerak boleh terbentuk kerana kekeringan. Ini adalah tempat pembiakan yang ideal untuk bakteria seperti Klebsiella ozaenae. Sekiranya ketegangan bakteria ini menyerang mukosa hidung, bau manis dan busuk akan terbentuk. Oleh kerana ini juga merosakkan serat saraf penciuman, bau busuk biasanya pertama kali diperhatikan oleh saudara-mara pesakit. 5 fakta mengenai ketagihan semburan hidung - iStock.com/djvstock

Memerangi ketagihan semburan hidung

Melanggar kebiasaan penggunaan semburan hidung berlebihan adalah sukar bagi banyak penghidap. Ini kerana semasa proses menyapih, biasanya perlu bertahan beberapa hari dengan a hidung tersumbat. Tetapi ada beberapa cara yang dapat menjadikan pengeluaran lebih mudah dan mengurangkan risiko kambuh:

 • Menyapu satu lubang hidung: Pada mulanya, jangan gunakan semburan pada satu lubang hidung sahaja. Apabila ini pulih setelah beberapa hari dan dapat bernafas dengan bebas tanpa semburan hidung, itu adalah giliran sisi lain.
 • Cortisone semburkan: minta doktor menetapkan semburan hidung yang mengandungi kortison. Cortisone mempunyai kesan anti-radang dan mengurangkan pembengkakan mukosa hidung yang jengkel.
 • Dos pengurangan: beralih ke semburan hidung untuk kanak-kanak atau bayi tanpa meningkatkan jumlah aplikasi setiap hari. Ia mengandungi sejumlah kecil bahan aktif dan dengan itu dapat membantu menyapih. Kemudian, anda boleh mencairkan semburan hidung kanak-kanak dengan air masin sehingga anda dapat memperolehnya dengan tulen air laut sembur.
 • Melembapkan hidung: air laut semburan hidung serta salap hidung dengan bahan aktif dexpanthenol lembapkan hidung dan bantu menjana semula selaput lendir.
 • Tablet bersama pseudoephedrine: Dalam keadaan tertentu, tablet mengandungi pseudoephedrine boleh berguna dalam terapi ketagihan semburan hidung. Pseudoephedrine juga mempunyai kesan dekongestan, tetapi tidak bertindak langsung pada mukosa dan oleh itu tidak mengeringkannya. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh mengambilnya dadah tanpa berunding dengan doktor anda.

Di samping itu, penting untuk mengetahui punca ketagihan semburan hidung dan mengatasinya. Dalam banyak kes, misalnya, ada yang sebelumnya tidak dapat dikesan alahan yang menyebabkan hidung tersumbat secara kronik.

Elakkan pergantungan: 6 petua

Tidak boleh menyemburkan semburan hidung sepenuhnya kerana takut bergantung adalah tidak masuk akal. Lagipun, apabila anda mempunyai sejuk, badan anda memerlukan tidur yang cukup untuk pulih. Oleh itu, anda mungkin memerlukan semburan hidung pada selesema akut untuk membersihkan hidung dalam jangka masa pendek. Walau bagaimanapun, anda harus ingat beberapa perkara semasa menggunakannya untuk mengelakkan ketagihan semburan hidung:

 1. Jangan guna semburan hidung dekongestan selama lebih dari tujuh hari dan tidak lebih dari dua hingga tiga kali sehari. Sekiranya sejuk gejala tidak bertambah baik selepas seminggu, berjumpa doktor.
 2. Semburan hidung untuk kanak-kanak biasanya lebih rendah dos. Gunakan dos terendah yang boleh anda perolehi.
 3. Hidung dibilas dengan air laut boleh membersihkan hidung tanpa mengeringkannya.
 4. Semburan hidung air laut boleh digunakan tanpa ragu-ragu beberapa kali sehari untuk waktu yang lama. Mereka melembapkan hidung dan mengatasi dehidrasi.
 5. Semasa duduk atau berbaring, mukosa hidung membengkak semakin meningkat. Kadang-kadang sudah membantu untuk berdiri dan berjalan beberapa langkah untuk melegakan hidung yang tersumbat.
 6. Udara pemanasan kering mendorong pembengkakan mukosa hidung: Berjalan di udara segar dapat membuat keajaiban hidung tersumbat.