Ujian hemokult: sebab, pelaksanaan, penilaian

Apakah ujian hemokult?

Ujian hemokult (juga dikenali sebagai ujian guaiac) boleh digunakan untuk mengesan kesan kecil darah dalam najis. Ini juga berfungsi untuk jumlah yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar. Ia dipanggil darah ghaib (darah tersembunyi).

Bilakah anda melakukan ujian hemokult?

Sejauh manakah bermakna ujian hemokult?

Ujian hemokult juga akan memberi keputusan positif jika, sebagai contoh, anda telah makan daging mentah atau sayur-sayuran dan buah-buahan tertentu seperti bit, lobak, brokoli, pisang atau ceri dalam tempoh tiga hari sebelum sampel diambil.

Keputusan "positif palsu" sedemikian mungkin membimbangkan pesakit. Memandangkan Ujian Najis Imunologi bertindak balas secara eksklusif kepada darah manusia, penggera palsu tersebut tidak berlaku dengan ujian imunologi.

Tiada hasil yang jelas

Walau bagaimanapun, kedua-dua kaedah tidak memberikan hasil yang jelas. Dalam kedua-dua kes, darah juga boleh datang dari sumber lain, seperti buasir, penyakit radang usus, polip usus yang tidak berbahaya atau, pada wanita, haid. Sebaliknya, tumor usus tidak selalu berdarah. Dalam kes ini, kedua-dua ujian secara semulajadi negatif palsu.

Apakah yang dilakukan dalam ujian hemokult?

Ujian adalah prosedur yang murah, mudah dan tidak berbahaya. Pesakit boleh melakukannya sendiri di rumah; bahan ujian boleh didapati daripada doktor keluarga atau farmasi.

Apakah risiko ujian hemokult?

Ujian hemokult adalah prosedur diagnostik yang selamat dan mudah. Tiada komplikasi atau kesan selepasnya. Oleh kerana penggunaan spatula semasa mengambil sampel dan surat yang boleh dimeterai, prosedurnya juga tidak bersih.

Jika ujian hemokult tidak menunjukkan darah dalam najis, tiada pemeriksaan lanjut diperlukan. Jika keputusan ujian anda positif, ini bukan bukti kanser kolorektal, seperti yang dijelaskan di atas! Doktor anda akan mengesyorkan kolonoskopi untuk mengetahui dari mana datangnya pendarahan.