Hemodialisis: Definisi, Sebab, Prosedur

Apakah hemodialisis?

Dalam hemodialisis, darah dihantar ke luar badan melalui membran buatan untuk membuang bahan berbahaya. Membran ini berfungsi seperti penapis, iaitu ia hanya telap kepada sebahagian daripada bahan.

Sebaliknya, darah pesakit boleh diperkaya dengan bahan yang sesuai semasa hemodialisis melalui komposisi khusus dialisat. Oleh itu, bahan berbahaya dikeluarkan dari darah dan bahan yang diingini ditambah kembali.

Shunt dialisis

Oleh itu, pesakit dialisis memerlukan akses vaskular yang selamat dan stabil: mereka diberi apa yang dipanggil shunt dialisis. Pakar bedah vaskular biasanya menjahit bersama arteri dan vena di lengan bawah (Cimino shunt). Prosedur ini biasanya berlaku di bawah anestesia tempatan (bius serantau).

Oleh kerana darah mengalir pada tekanan yang lebih tinggi dalam arteri daripada vena, darah mengalir ke dalam vena melalui shunt dialisis pada tekanan yang luar biasa tinggi. Untuk menampung ini, urat mengembang dari semasa ke semasa dan membentuk dinding yang lebih tebal. Ia kemudiannya boleh ditebuk berulang kali untuk dialisis. Sehingga dinding vena mencapai ketebalan yang mencukupi, dialisis dilakukan melalui kateter. Ia biasanya diletakkan pada leher atau dada pesakit.

Bilakah anda melakukan hemodialisis?

Hemodialisis digunakan:

  • selama beberapa hari dalam kegagalan buah pinggang akut atau dalam kes keracunan.
  • sebagai terapi kekal untuk kegagalan buah pinggang kronik (kekurangan buah pinggang kronik) pada peringkat lanjut.

Apa yang anda lakukan semasa hemodialisis?

Pesakit dialisis biasanya perlu datang ke pusat rawatan khas tiga kali seminggu selama empat hingga lapan jam setiap kali. Hemodialisis oleh itu memakan masa - dengan semua sekatan yang dikenakan pada pekerjaan dan kehidupan seharian biasa.

Hemodialisis sebagai dialisis di rumah

Hemodialisis sebagai dialisis di rumah memerlukan tanggungjawab peribadi yang besar di pihak pesakit, tetapi menawarkan fleksibiliti masa yang lebih besar daripada hemodialisis di pusat dialisis. Di samping itu, komplikasi rawatan (seperti masalah dengan shunt dialisis) berlaku lebih kurang kerap dengan dialisis di rumah.

Apakah risiko hemodialisis?

Fosfat boleh terkumpul di dalam badan akibat kelemahan buah pinggang. Hasilnya boleh menjadi hiperparatiroidisme, diikuti oleh kerosakan tulang dan arteriosklerosis. Pesakit dialisis akibatnya mengambil tablet pada setiap hidangan yang mengikat fosfat. Jika tahap kalsium dalam darah membenarkan, mereka yang terjejas juga menerima vitamin D, kerana ini penting untuk penyerapan kalsium ke dalam tulang.

Apakah yang perlu saya pertimbangkan semasa hemodialisis?

Hemodialisis memberi tekanan pada badan dan menyekat pesakit dari segi masa dan pemakanan. Walau bagaimanapun, ia adalah penting jika buah pinggang gagal. Dialisis selalunya boleh mengurangkan penantian lama untuk buah pinggang baru (pemindahan buah pinggang).

Walau bagaimanapun, komplikasi sedemikian boleh dikurangkan atau ditangguhkan dengan ketara dengan rawatan hemodialisis yang optimum. Itulah sebabnya doktor juga memberi perhatian kepada penyakit lain seperti tekanan darah tinggi, dislipidemia dan anemia (anemia buah pinggang), yang boleh berkembang akibat kegagalan buah pinggang kronik.