Hemoglobin: Nilai makmal anda mendedahkan

Apa itu hemoglobin?

Hemoglobin adalah komponen penting sel darah merah, eritrosit. Ia mengikat oksigen (O2) dan karbon dioksida (CO2), membolehkan pengangkutan mereka dalam darah. Ia terbentuk dalam sel prekursor eritrosit (proerythroblasts, erythroblasts), terdegradasi terutamanya dalam limpa. Pada laporan makmal, hemoglobin biasanya disingkatkan kepada "Hb" dan dinyatakan dalam gram per liter atau gram per desiliter (g/L atau g/dL).

Hemoglobin: struktur dan fungsi

Hemoglobin adalah kompleks protein yang terdiri daripada heme pigmen dan globin gugusan protein. Ia mempunyai empat subunit, setiap satunya mempunyai molekul heme. Setiap molekul heme ini mampu mengikat molekul oksigen, supaya kompleks hemoglobin boleh membawa sejumlah empat molekul oksigen.

Hemoglobin mengambil oksigen daripada udara yang kita sedut dalam saluran pulmonari kecil, mengangkutnya ke seluruh badan melalui aliran darah dan menghantarnya ke sel-sel dalam tisu. Hemoglobin yang sarat dengan oksigen dipanggil oksihemoglobin; apabila ia telah membebaskan semua molekul O2, ia dipanggil deoksihemoglobin. Dalam bentuk yang tidak dimuatkan, ia boleh menyerap karbon dioksida dalam badan, yang kemudiannya dibawa kembali ke saluran paru-paru kecil. Di sana, CO2 dilepaskan dan dihembus.

Hemoglobin janin

hbaxnumxc

HbA boleh dibahagikan kepada subtipe yang berbeza, salah satunya ialah HbA1c. Ia memainkan peranan penting dalam kawalan terapi diabetes. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai ini dalam artikel HbA1c.

Bilakah anda menentukan hemoglobin?

Kepekatan hemoglobin adalah bahagian standard setiap ujian darah. Nilai darah Hb sangat diminati jika anemia atau peningkatan sel darah merah (polyglobulia) disyaki. Nilai Hb dalam darah juga memberikan maklumat tidak langsung tentang gangguan keseimbangan air (dehidrasi, hiperhidrasi).

Jika penyakit tertentu disyaki, dan sebagai sebahagian daripada beberapa pemeriksaan pencegahan, doktor juga boleh menggunakan prosedur ujian khas untuk memeriksa sama ada hemoglobin hadir dalam air kencing atau najis. Sebagai contoh, Hb dalam air kencing melebihi kepekatan tertentu memberikan bukti, antara lain:

  • Pereputan sel darah merah dalam darah (hemolisis)
  • Penyakit buah pinggang (karsinoma, tuberkulosis buah pinggang dan lain-lain)
  • pendarahan dalam saluran kencing

Bilakah paras hemoglobin normal?

Bilakah nilai hemoglobin menurun?

Penurunan nilai makmal (Hb kurang daripada 14 g/dl pada lelaki atau kurang daripada 12 g/dl pada wanita) menunjukkan anemia. Walau bagaimanapun, ini sahaja tidak menunjukkan punca anemia: Untuk ini, parameter sel darah merah yang lain mesti ditentukan, contohnya, kiraan eritrosit, hematokrit, MCV dan MCH. Contoh penyakit anemia ialah:

  • Anemia kekurangan zat besi (biasa pada wanita muda)
  • Gangguan sintesis rantai globin (talasemia, penyakit sel sabit).
  • Penyakit kronik (contohnya, kanser, keradangan kronik atau penyakit berjangkit)
  • Kekurangan asid folik atau kekurangan vitamin B12

Penurunan hemoglobin juga berlaku dengan pendarahan akut kerana badan tidak dapat membuat sel darah merah baru dengan cukup cepat.

Overhidrasi (hyperhydration) juga membawa kepada penurunan nilai Hb dalam penemuan makmal. Walau bagaimanapun, ini hanyalah kekurangan relatif. Kandungan Hb dalam badan tetap sama secara keseluruhan, tetapi isipadu darah meningkat, menyebabkan kepekatan Hb berkurangan. Ini adalah anemia pencairan, boleh dikatakan. Overhidrasi berlaku, contohnya, apabila larutan infusi dibekalkan dengan cepat atau dalam konteks kegagalan buah pinggang.

Maklumat lanjut: Hemoglobin terlalu rendah

Bilakah hemoglobin dinaikkan?

Nilai hemoglobin yang tinggi selalunya merupakan petunjuk peningkatan bilangan sel darah merah. Dalam perubatan, ini dipanggil polyglobulia. Ia berlaku dalam situasi berikut, antara lain:

  • polycythaemia vera (pendaraban patologi pelbagai sel darah)
  • Kekurangan oksigen kronik (penyakit jantung atau paru-paru serta tinggal lama di altitud tinggi)
  • bekalan autonomi atau luaran EPO (dalam konteks penyakit buah pinggang atau doping)

Nilai Hb juga boleh menjadi terlalu tinggi jika kekurangan cecair dalam badan (dehidrasi). Dalam kes ini, sama dengan anemia pencairan, ia hanyalah lebihan relatif sel darah merah, yang dikompensasikan oleh bekalan cecair.

Apa yang perlu dilakukan jika nilai hemoglobin berubah?

Sisihan sedikit daripada nilai Hb piawai biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, nilai hemoglobin yang diubah juga berlaku dalam konteks pelbagai penyakit yang memerlukan penjelasan lanjut.

Jika nilai hemoglobin yang tinggi memberikan bukti polyglobulia dan ini disahkan, terdapat peningkatan risiko oklusi vaskular disebabkan oleh darah yang lebih likat. Polyglobulia kemudian dirawat dengan phlebotomies, dan doktor terus memeriksa hemoglobin dengan kerap.