Hemoptisis (Batuk Darah): Punca, Terapi

Gambaran ringkas

 • Apakah hemoptisis? Batuk darah, iaitu batuk dengan kahak berdarah. Bentuk yang dilemahkan dipanggil hemoptisis.
 • Punca yang mungkin: Bronkitis, kantung bronkial kongenital atau diperolehi, tumor malignan dalam paru-paru, radang paru-paru, embolisme pulmonari, abses pulmonari, hipertensi pulmonari, kecacatan vaskular, penyakit autoimun, peningkatan kecenderungan pendarahan (cth., disebabkan ubat-ubatan tertentu), kecederaan paru-paru.
 • Gambaran ringkas

Apakah hemoptisis? Batuk darah, iaitu batuk dengan kahak berdarah. Bentuk yang dilemahkan dipanggil hemoptisis.

Punca yang mungkin: Bronkitis, kantung bronkial kongenital atau diperolehi, tumor malignan dalam paru-paru, radang paru-paru, embolisme pulmonari, abses pulmonari, hipertensi pulmonari, kecacatan vaskular, penyakit autoimun, peningkatan kecenderungan pendarahan (cth., disebabkan ubat-ubatan tertentu), kecederaan paru-paru.

Hemoptisis mesti dibezakan daripada penyakit di mana darah boleh dikeluarkan dari mulut dengan cara lain - contohnya, pendarahan hidung, kecederaan mulut dan gigi, dan pendarahan dari esofagus dan perut. Pada pandangan pertama, ini selalunya tidak mudah. Dalam kes hemoptisis, darah yang dikeluarkan selalunya kelihatan berbuih disebabkan oleh udara bercampur. Jika, sebaliknya, ia berasal dari perut, ia selalunya berwarna hitam kerana tindakan asid gastrik.

Hemoptisis: Punca dan Kemungkinan Penyakit

Pendarahan yang mendasari hemoptisis boleh berlaku di pelbagai stesen sistem pernafasan, dan kemungkinan penyebabnya adalah banyak. Melihat dahulu pada trakea dan bronkus, sebagai contoh, pencetus berikut mungkin:

 • Bronkitis (akut atau kronik), yang merupakan keradangan saluran udara yang lebih besar, biasanya disebabkan oleh jangkitan virus atau bakteria.
 • Karsinoma bronkial (kanser paru-paru): Dalam kes pertumbuhan malignan mukosa bronkial, batuk darah selalunya merupakan gejala pertama - walaupun sebelum sakit. Walau bagaimanapun, karsinoma bronkial menyumbang kurang daripada sepuluh peratus daripada punca hemoptisis.
 • Metastasis paru-paru: Ini adalah metastasis kanser lain yang bersarang di dalam paru-paru. Ia kerap berlaku, contohnya, dalam kanser kolorektal, kanser buah pinggang dan kanser payudara.

Jika anda mengikuti saluran pernafasan lebih jauh ke bawah, anda akhirnya sampai ke tisu paru-paru. Di sini juga, pelbagai pencetus boleh menyebabkan hemoptisis:

 • Pneumonia: Ia juga boleh disertai dengan hemoptisis dalam kes yang jarang berlaku.
 • Abses paru-paru: Jika pengumpulan nanah (abses) dalam paru-paru disambungkan ke saluran paru-paru yang cedera, hemoptisis mungkin berlaku.

Penyebab hemoptisis lain yang mungkin termasuk:

 • Embolisme pulmonari: Ini adalah apabila arteri pulmonari tersumbat oleh bekuan darah yang diselubungi (embolus). Gumpalan ini berasal dari luar paru-paru (selalunya dalam urat kaki) dan boleh memasuki saluran pulmonari melalui aliran darah. Selain batuk darah, gejala yang mungkin termasuk sesak nafas dan sakit dada.
 • Kecacatan vaskular: Ini termasuk, sebagai contoh, "sambungan litar pintas" (med. shunt) antara arteri dan vena datang serta pembesaran patologi saluran dalam konteks penyakit Osler keturunan.
 • Penyakit autoimun: Contohnya, sindrom Goodpasture serta granulomatosis Wegener boleh menyebabkan hemoptisis. Sistemik lupus erythematosus juga menyebabkan hemoptisis dalam kes yang jarang berlaku.
 • Kecederaan paru-paru, cth. akibat kemalangan atau luka tikaman

Hemoptisis: Bilakah anda perlu berjumpa doktor?

Batuk darah atau kahak berdarah adalah isyarat amaran segera yang perlu dijelaskan oleh doktor dengan segera. Tidak selalu ada penyakit serius di sebalik gejala, tetapi hanya doktor yang dapat mengetahuinya. Secara umum, lebih awal punca hemoptisis dikenal pasti dan dirawat, lebih baik.

Hemoptisis: Apa yang doktor lakukan?

Diagnostik

Doktor mula-mula menyoal pesakit secara terperinci tentang keadaan hemoptisis yang telah berlaku (anamnesis):

 • Bilakah hemoptisis pertama kali berlaku?
 • Berapa lama ia bertahan?
 • Berapa banyak darah yang anda batuk, dan bagaimana rupanya?
 • Adakah anda mempunyai atau pernah mengalami sebarang gejala lain (demam, dll.)?
 • Adakah anda mempunyai sebarang keadaan sedia ada yang diketahui?

Doktor akan mendengar paru-paru pesakit serta mengambil darah untuk menentukan nilai makmal yang penting (kiraan darah, nilai pembekuan, kandungan oksigen dalam darah, dll.). Prosedur diagnostik seperti X-ray dada, bronkoskopi atau tomografi berkomputer resolusi tinggi (HRCT) boleh digunakan untuk mencari punca pendarahan.

Terapi

Dalam kes pendarahan akut, adalah penting untuk menghentikan pendarahan secepat mungkin, yang selalunya boleh dilakukan semasa bronkoskopi.

Pada asasnya, terapi hemoptisis bergantung kepada pencetus masing-masing. Akibatnya, ubat-ubatan seperti antibiotik atau imunosupresan digunakan. Dalam kes lain, kemoterapi, campur tangan pembedahan atau oklusi saluran sasaran (embolisasi) adalah perlu.

Langkah kecemasan

Langkah-langkah awal untuk hemoptisis akut mungkin termasuk pemberian oksigen dan penggantian isipadu (iaitu, penggantian isipadu darah yang hilang dengan garam atau sediaan lain), jika perlu. Selalunya, pesakit diletakkan supaya bahagian paru-paru turun dengan sumber pendarahan. Ini bagi mengelakkan paru-paru yang tidak cedera daripada terganggu fungsinya.

Hemoptisis: Apa yang anda boleh lakukan sendiri