Disarankan Hepatitis Vaksinasi

Untuk mengelakkan jangkitan pada hepatitis Virus, vaksinasi menawarkan perlindungan terbaik. Umumnya boleh diterima dengan baik, jadi kesan sampingan ringan jarang berlaku. Sekiranya hanya satu vaksinasi terhadap hepatitis A diberikan, dua dos diperlukan. Sekiranya, sebaliknya, kombinasi vaksin terhadap hepatitis A dan B digunakan, tiga vaksinasi diperlukan. Selepas itu, seseorang dilindungi sekurang-kurangnya dua belas tahun, penggalak disyorkan setelah sepuluh tahun paling awal. Kos pelalian mesti sering ditanggung oleh pesakit.

Vaksinasi aktif dan pasif

Secara umum, perbezaan dibuat antara vaksinasi aktif dan pasif untuk hepatitis A. Vaksinasi aktif dilakukan dengan vaksin mati yang mengandungi bahagian hepatitis A virus. Tidak ada risiko yang menyebabkan vaksin hepatitis A penyakit. Vaksinasi menyebabkan antibodi untuk dibentuk dalam badan melawan patogen. Sekiranya jangkitan berlaku pada masa yang akan datang, ini dapat dijangkiti virus dan mencegah penyakit merebak. Dalam kumpulan orang tertentu, manusia antibodi digunakan sebagai ganti vaksin yang mati. Ini dipanggil vaksinasi pasif. Prosedur ini digunakan, antara lain, di sakit kronik orang atau orang yang lemah sistem imun. Begitu juga, jenis vaksinasi ini digunakan apabila terdapat alahan kepada komponen vaksin biasa. Walau bagaimanapun, kesan perlindungan hanya bertahan selama tiga bulan.

Dua janji vaksinasi diperlukan

Sekiranya hanya satu vaksinasi terhadap hepatitis A yang diberikan, vaksinasi mesti diberikan pada dua waktu yang berbeza. Selepas itu, imunisasi asas selesai. Selepas vaksin pertama dos, antibodi kepada virus hepatitis A terdapat di darah kira-kira 95 peratus pesakit. Diperlukan sekitar 12 hingga 15 hari untuk pembentukan antibodi. Kerana kesannya yang cepat, vaksinasi juga dapat diberikan tidak lama sebelum perjalanan. Vaksinasi kedua harus diberikan sekitar enam hingga dua belas bulan setelah yang pertama. Selepas itu, mereka yang terjejas dilindungi daripada jangkitan patogen sekurang-kurangnya dua belas tahun. Menurut anggaran, bagaimanapun, vaksinasi berkesan lebih lama - mungkin hampir 20 hingga 25 tahun. Walaupun begitu, disarankan bagi kumpulan risiko untuk menyegarkan perlindungan vaksinasi setelah sepuluh hingga dua belas tahun.

Siapa yang mesti diberi vaksin?

Vaksinasi hepatitis A umumnya disyorkan untuk kumpulan orang berikut:

  • Pelancong yang pergi ke kawasan yang berisiko tinggi mendapat jangkitan hepatitis A.
  • Individu dengan kronik hati penyakit.
  • Orang yang lebih cenderung untuk dipindahkan darah komponen, sebagai contoh, hemofilia.
  • Orang yang bekerja di hospital atau rumah jagaan, pusat jagaan kanak-kanak atau rumah kanak-kanak atau polis.
  • Orang yang bersentuhan langsung dengan air sisa seperti pekerja di loji rawatan kumbahan.
  • Lelaki homoseksual.

Kesan sampingan dari vaksinasi

. vaksin hepatitis A disuntik ke otot - sama ada punggung, lengan atas atau paha - dan secara amnya dianggap bertoleransi dengan baik. Walaupun begitu, kesan sampingan kadang-kadang boleh berlaku. Ini terutamanya termasuk kemerahan dan pembengkakan ringan di tempat suntikan. Gejala ringan seperti keletihan, peningkatan suhu badan dan aduan gastrousus juga mungkin berlaku. Kesan sampingan yang selalu berlaku bergantung pada vaksin yang digunakan. Oleh itu, bercakap kepada doktor anda mengenai kemungkinan kesan sampingan sebelum prosedur.

Vaksinasi hepatitis A dan B gabungan.

Vaksinasi hepatitis A. boleh diberikan sebagai satu vaksinasi atau bersama dengan Hepatitis B or kepialu demam. Sekiranya vaksin terhadap hepatitis A dan B dipilih, vaksinasi mesti diberikan sebanyak tiga kali sehingga imunisasi asas dicapai. Sama dengan vaksinasi tunggal terhadap Hepatitis B, dua vaksinasi mesti diberikan pada selang waktu empat minggu. Vaksinasi ketiga, yang memberikan perlindungan jangka panjang sekurang-kurangnya sepuluh hingga dua belas tahun, harus diberikan antara enam hingga dua belas bulan setelah suntikan pertama. Sekiranya perjalanan jangka pendek, di mana mustahil untuk menyelesaikan imunisasi asas terlebih dahulu, vaksinasi mengikut jadual yang berbeza juga mungkin dilakukan. Dalam kes ini, yang kedua dos diberikan satu minggu, dan dos ketiga tiga minggu selepas vaksinasi pertama. Dalam kes seperti itu, masuk akal untuk diberi vaksin keempat dos selepas kira-kira dua belas bulan.

Kos vaksinasi

Kos untuk vaksinasi perjalanan tidak selalu dilindungi oleh kesihatan insurans untuk orang dewasa. Sebilangan syarikat insurans membayar balik bayaran sekiranya vaksinasi tersebut disarankan oleh Suruhanjaya Vaksinasi Tetap Institut Robert Koch (STIKO). Yang lain hanya membayar yuran yang dikenakan oleh doktor untuk menyuntik vaksin. Oleh itu, anda harus selalu memeriksa dengan anda kesihatan syarikat insurans mengenai perlindungan. Sekiranya vaksinasi hepatitis A. disyorkan kerana pendedahan pekerjaan, kos biasanya ditanggung oleh majikan. Kos sebiji vaksinasi hepatitis A. bergantung pada vaksin yang digunakan. Ini berharga kira-kira 50 euro setiap suntikan. Selain itu, terdapat kos yang dikenakan oleh doktor untuk vaksinasi itu sendiri. Ini berbeza-beza, bergantung pada kadar yang digunakan doktor untuk pengiraannya. Kos vaksinasi gabungan terhadap hepatitis A dan B adalah sekitar 230 euro.