Hepatitis B: Gejala, Penghantaran, Kursus

Apa itu hepatitis B?

Hepatitis B adalah salah satu keradangan hati yang paling biasa disebabkan oleh virus (hepatitis virus) di seluruh dunia. Kebanyakan mereka yang terjejas dijangkiti dengan patogen hepatitis B semasa hubungan seksual. Jangkitan adalah akut atau kronik.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kira-kira 296 juta orang di seluruh dunia telah dijangkiti virus hepatitis B secara kronik pada 2019, termasuk sekitar 14 juta di Eropah. Penyakit ini paling biasa di Afrika sub-Sahara dan Asia Timur, tetapi juga di kawasan selatan Eropah Timur dan Tengah. Kira-kira 1.5 juta orang baru dijangkiti virus hepatitis B setiap tahun, dan 780,000 mati di seluruh dunia setiap tahun akibat penyakit tersebut dan akibatnya seperti sirosis hati dan kanser hati.

Kewajipan melaporkan

Hepatitis B boleh dimaklumkan. Ini bermakna doktor yang merawat anda mesti melaporkan semua kes yang disyaki dan disahkan kepada pihak berkuasa kesihatan yang bertanggungjawab. Ini juga terpakai kepada kematian yang disebabkan oleh hepatitis B. Pejabat memajukan data kepada Institut Robert Koch, di mana ia direkodkan secara statistik. Walau bagaimanapun, tiada kewajipan untuk mengasingkan orang yang dijangkiti.

Apakah tanda-tanda hepatitis B?

Sekitar satu pertiga daripada semua orang dewasa yang dijangkiti tidak menunjukkan gejala. Dalam satu pertiga lagi, gejala seperti keletihan, kurang selera makan, loya dan sakit otot dan sendi berlaku, tetapi tiada jaundis. Akhirnya, dalam sepertiga terakhir, jaundis juga hadir (sebagai tambahan kepada gejala lain).

Tempoh inkubasi hepatitis B

Doktor merujuk kepada masa antara jangkitan dan kemunculan gejala pertama sebagai tempoh inkubasi. Untuk hepatitis B ia adalah 45 hingga 180 hari. Secara purata, ia mengambil masa 60 hingga 120 hari (iaitu dua hingga empat bulan) untuk penyakit itu merebak.

Hepatitis B akut: gejala

Hepatitis B akut bermula dengan gejala tidak spesifik seperti hilang selera makan, keengganan terhadap makanan tertentu, loya dan muntah, sakit otot dan sendi serta sedikit demam.

Selepas sekitar tiga hingga sepuluh hari, jaundis (ikterus) berlaku dalam beberapa kes: Kulit, selaput lendir dan bahagian putih mata (sklera) bertukar menjadi kekuningan. Ini sering dilihat pada kanak-kanak kecil dan orang yang mempunyai sistem imun yang lemah. Di samping itu, najis sering berubah warna, manakala air kencing menjadi gelap.

Hepatitis B kronik: gejala

 • Keletihan
 • Sakit sendi dan otot
 • Hilang selera makan
 • Berat badan
 • Sesekali rasa tertekan di bawah tulang rusuk kanan

Dalam kira-kira satu peratus daripada mereka yang terjejas, keradangan kronik berkembang menjadi kanser hati atau hati yang mengecut (sirosis hati). Risiko kanser hati pada orang yang menghidap hepatitis adalah sekitar 100 kali lebih tinggi daripada populasi yang lain. Perkembangan sirosis hati disukai oleh penyalahgunaan alkohol dan jangkitan hepatitis C tambahan.

Jangkitan tambahan dengan hepatitis D

Orang yang menghidap hepatitis B juga mungkin dijangkiti virus hepatitis D. Jangkitan sedemikian hanya boleh berlaku dengan kehadiran virus hepatitis B, kerana virus hepatitis D sahaja tidak dapat mereplikasi dalam sel manusia.

Jika jangkitan super sedemikian berlaku, penyakit hati adalah lebih teruk daripada jangkitan hepatitis B sahaja. Tambahan pula, jangkitan tambahan dengan virus jenis D meningkatkan lagi risiko sirosis hati. Bilangan kes kronik juga meningkat dengan ketara daripada sekitar sepuluh peratus kepada lebih 90 peratus. Kanser hati juga diutamakan: Dengan jangkitan gabungan dengan hepatitis B dan D, tumor malignan terbentuk lebih awal daripada jangkitan hepatitis B sahaja.

Bagaimanakah hepatitis B dihantar?

Penyakit ini sering disebarkan melalui darah yang dijangkiti. Oleh itu, orang yang mengendalikan darah dan jarum atau objek tajam lain dalam kehidupan seharian amat berisiko mendapat jangkitan hepatitis B. Ini termasuk

 • Kakitangan perubatan
 • Pesakit dialisis
 • Penagih dadah, terutamanya melalui perkongsian dan penggunaan berganda picagari dan peralatan lain
 • Orang yang menerima darah dalam tin atau plasma darah (produk darah kini dikawal ketat sebelum pentadbiran)
 • Orang yang ditindik telinga, tatu atau tindikan dalam keadaan tidak bersih

Hepatitis B juga boleh berjangkit dari ibu kepada anak semasa mengandung, kelahiran dan penyusuan. Jika seorang ibu diketahui dijangkiti hepatitis B, maka kanak-kanak itu diberi vaksin secara aktif dan pasif dalam tempoh 12 jam selepas kelahiran. Di samping itu, dalam keadaan tertentu, terapi antiviral adalah dinasihatkan untuk ibu hamil semasa mengandung, contohnya jika viral load tinggi dan penyakit itu aktif.

Pemeriksaan dan diagnosis

Hepatitis B biasanya didiagnosis secara serologi menggunakan sampel darah. Ujian makmal dijalankan untuk menentukan sama ada terdapat sebarang bukti virus hepatitis B:

 • Antigen virus: Ini adalah komponen khusus sampul protein virus (HBs-Ag, HBc-Ag dan HBe-Ag). Seperti DNA virus, mereka membenarkan pengesanan langsung patogen.
 • Antibodi khusus: Dalam kes jangkitan hepatitis B, sistem imun membentuk antibodi khusus terhadap patogen (seperti anti-HBc). Kehadiran mereka adalah pengesanan patogen tidak langsung.

Kehadiran atau ketiadaan antigen dan antibodi membolehkan doktor membuat kesimpulan yang berharga:

Jangkitan hepatitis B semasa wujud jika bahan genetik virus, antigen virus HBs-Ag dan anti-HBc jenis antibodi boleh dikesan dalam darah orang yang terjejas. Walau bagaimanapun, jenis antibodi anti-HBs tiada dalam kes ini. Terdapat risiko jangkitan untuk orang lain.

Jika hepatitis B telah sembuh, antibodi anti-HBc (dan biasanya juga anti-HBs) beredar dalam darah. Antigen virus HBs-Ag, sebaliknya, tidak dapat dikesan.

Jika hanya antibodi anti-HBs ditemui dalam darah, tetapi tiada antibodi lain atau antigen virus hepatitis B, ini menunjukkan bahawa orang berkenaan mempunyai perlindungan yang berkesan terhadap vaksinasi hepatitis B.

Ujian lanjut

Jika hepatitis B disyaki, parameter lain juga ditentukan dalam sampel darah orang yang terjejas. Nilai hati yang tinggi (seperti GPT, GOT, gamma-GT) menunjukkan kerosakan hati.

Doktor menggunakan pemeriksaan ultrasound untuk menilai struktur dan saiz hati. Dalam kes hepatitis kronik, dia juga boleh mengambil sampel tisu dari hati (biopsi hati) untuk menentukan tahap kerosakan tisu.

Rawatan

Dalam kes jangkitan akut, tiada terapi hepatitis B khusus biasanya diperlukan - penyakit itu hampir selalu sembuh secara spontan dengan sendirinya. Sekiranya perlu, bagaimanapun, doktor akan merawat gejala. Orang yang terjejas dengan kes yang teruk adalah kes khas. Dalam kes ini, rawatan dadah mungkin dinasihatkan.

Walau apa pun, mereka yang terjejas harus mengambil mudah secara fizikal, malah berehat di atas katil jika perlu, dan makan diet tinggi karbohidrat dan rendah lemak. Ia juga sangat penting untuk mengelakkan alkohol - menyahtoksik ia akan memberi tekanan tambahan pada hati yang berpenyakit. Atas sebab yang sama, adalah penting untuk tidak mengambil sebarang ubat yang berbahaya kepada hati, seperti ubat penahan sakit dan hormon seks wanita (pil).

 • Analog nukleosida dan nukleotida: Ini menghalang replikasi virus hepatitis dan biasanya boleh didapati sebagai tablet.
 • Interferon-α dan interferon α pegylated (PEG interferon α): Mereka juga mempunyai kesan antivirus dan juga merangsang sistem imun. Mereka diberikan melalui suntikan.

Matlamat terapi dadah adalah untuk mengurangkan jumlah virus dalam darah sebanyak mungkin. Ini mengurangkan risiko sirosis hati dan kanser hati akibat hepatitis B kronik. Walau bagaimanapun, hepatitis B kronik biasanya tidak boleh disembuhkan dengan ubat. Jika keradangan hati kronik telah membawa kepada sirosis hati yang teruk, pilihan rawatan terakhir ialah pemindahan hati.

Dalam sesetengah orang dengan hepatitis B kronik, virus membiak hanya sedikit, nilai hati selalunya normal dan hati (masih) hanya rosak sedikit. Dalam kes ini, rawatan selalunya terhad kepada pemeriksaan biasa.

Kursus dan prognosis

Dalam kira-kira sembilan daripada sepuluh orang dewasa dengan hepatitis B akut, keradangan hati sembuh secara spontan dan tanpa akibat dalam beberapa minggu dan membawa kepada imuniti sepanjang hayat. Hanya jarang, sehingga satu peratus daripada mereka yang terjejas, hepatitis B menjadi sangat teruk dan serius, kadang-kadang membawa maut (kursus fulminan).

Pada kanak-kanak, hepatitis B hampir selalu (sekitar 90 peratus) mengambil kursus kronik.

pencegahan

Langkah paling berkesan untuk mencegah hepatitis di tempat pertama ialah vaksinasi hepatitis. Vaksin hepatitis B aktif merangsang sistem imun untuk menghasilkan antibodi khusus terhadap patogen. Ia boleh didapati sebagai vaksin tunggal atau sebagai sebahagian daripada vaksin gabungan (cth bersama-sama dengan vaksin hepatitis A). Ketahui di sini siapa yang harus divaksinasi terhadap hepatitis A, berapa banyak vaksin penggalak yang diperlukan dan pada selang masa, dan siapa yang membayar untuk vaksinasi.

Anda boleh membaca semua yang anda perlu tahu tentang vaksinasi terhadap hepatitis B dalam artikel Vaksinasi hepatitis.

Langkah perlindungan selanjutnya

Untuk mengelakkan hepatitis B, anda juga harus sentiasa menggunakan kondom semasa hubungan seksual. Ini amat penting jika pasangan seksual anda kerap berubah.

Di samping itu, orang yang sihat dan orang yang dijangkiti hepatitis B tidak boleh berkongsi berus gigi, gunting kuku atau pisau cukur.