Hepatitis B: Vaksinasi Melindungi

Hepatitis B ialah sebuah penyakit berjangkit dihantar melalui cecair badan seperti darah atau air mani. Di Jerman, kebanyakan jangkitan berlaku melalui hubungan seksual tanpa perlindungan. Penyakit ini pada mulanya ditunjukkan oleh gejala tidak spesifik seperti keletihan, demam dan loya. Kemudian, jaundis mungkin juga berlaku. Akut hepatitis hanya perlu dirawat sekiranya menjalani kursus yang teruk. Sekiranya jangkitan menjadi kronik, sebaliknya, rawatan mesti diberikan dalam apa jua keadaan. Anda dapat melindungi diri anda dengan selamat dari hepatitis Virus B dengan vaksinasi.

Punca jangkitan

Hepatitis B adalah salah satu yang paling biasa penyakit berjangkit di seluruh dunia. Jangkitan dengan Hepatitis B penyebab virus (HBV) keradangan daripada hati. Virus ini disebarkan melalui cecair badan seperti darah, air liur, susu ibu, cecair air mata atau air mani. Di Jerman dan negara perindustrian lain, lebih daripada separuh jangkitan disebabkan oleh hubungan seksual. Di samping itu, jangkitan melalui darah juga berperanan. Oleh kerana keadaan kebersihan yang baik di Jerman, risiko dijangkiti pada tahun a pemindahan darah sangat rendah. Lebih berisiko adalah objek yang tercemar seperti alat tatu, pencucuk telinga, berus gigi bersama atau pisau cukur. Pada penagih, jangkitan juga boleh berlaku melalui jarum suntik dan jarum yang berulang kali digunakan.

Gejala hepatitis B

Selepas jangkitan dengan Hepatitis B virus, antara satu hingga enam bulan mungkin berlalu sebelum gejala pertama muncul. Biasanya, ada kemudian keletihan, keletihan, demam, sakit kepala dan sakit anggota badan, juga loya dan cirit-birit. Pada kira-kira satu daripada tiga orang yang terjejas, gejala khas jaundis juga menjadi jelas: The kulit dan bahagian dalam mata menjadi kekuningan. Di samping itu, najis menjadi lebih ringan dan air kencing menjadi lebih gelap. Pada kira-kira satu dari sepuluh pesakit, hepatitis akut berkembang menjadi hepatitis kronik. Pada peringkat kronik, penyakit itu boleh membawa kepada komplikasi serius. Antara lain, ini boleh membawa kepada sirosis hati. Di samping itu, risiko berkembang hati kanser Kenaikan.

Hepatitis B pada kehamilan

Wanita hamil yang mempunyai hepatitis B dapat menyebarkan virus tersebut kepada bayi sekitar kelahiran. Namun, di Jerman, ini jarang berlaku kerana wanita hamil diuji untuk hepatitis B dan pencegahan langkah-langkah dimulakan sekiranya perlu. Ini melibatkan pemberian vaksin aktif pasif terhadap virus tersebut kepada anak yang baru lahir dalam masa dua belas jam sejak lahir. Di samping itu, istimewa antibodi diberikan kepada bayi sehingga risiko jangkitan dikurangkan menjadi sekitar lima persen. Mencegah jangkitan adalah penting kerana hepatitis kronik berkembang pada banyak bayi yang dijangkiti.

Kursus akut dan kronik

Pada kebanyakan individu yang dijangkiti, hepatitis B sembuh dalam masa empat hingga enam minggu. Selepas itu, anda mempunyai kekebalan seumur hidup terhadap virus - jadi anda hanya boleh jatuh sakit sekali seumur hidup anda. Dalam kes yang sangat jarang berlaku, jangkitan boleh menyebabkan kerosakan teruk pada hati sehingga perlu dilakukan pemindahan hati. Sekiranya hepatitis masih tidak sembuh setelah enam bulan, ia disebut kronik. Ini berlaku pada kira-kira satu dari lima hingga satu dari sepuluh orang dewasa, tetapi mempengaruhi 90 peratus semua bayi yang dijangkiti virus oleh ibu mereka. Hepatitis kronik dapat menampakkan dirinya dengan cara yang berbeza. Ada yang tidak menunjukkan simptom walaupun ada jangkitan, sementara yang lain berkembang secara kronik peningkatan enzim hati. Dalam beberapa kes, hati keradangan begitu agresif sehingga menyebabkan perubahan teruk pada organ dan akhirnya membawa kepada sirosis. Secara keseluruhan, kira-kira satu dari tiga kes sirosis hati disebabkan oleh hepatitis B. Selain itu, risiko terkena hati kanser juga meningkat.

Terapi hepatitis B

Untuk membuktikan bahawa terdapat jangkitan dengan virus hepatitis B, a ujian darah dilaksanakan. Di sini, ditinggikan nilai hati - seperti nilai GPT yang tinggi - sudah menunjukkan hati keradangan. Namun, untuk mendiagnosis jangkitan dengan pasti, komponen virus tertentu dan spesifik antibodi melawan virus mesti dikesan dalam darah. Sekiranya disyaki jangkitan, doktor yang hadir mesti melaporkannya kepada orang ramai kesihatan jabatan. Pengesanan sebenar penyakit dan kematian pesakit yang dinyatakan juga mesti dilaporkan. Orang ramai kesihatan jabatan mesti diberitahu mengenai jangkitan walaupun pesakit yang sakit tidak menunjukkan sebarang gejala. Jangkitan hepatitis B akut sering sembuh dengan sendirinya. Oleh itu, dalam kebanyakan kes, hanya gejala yang berlaku yang perlu diatasi. Hanya dalam kes yang sangat teruk dadah digunakan untuk menghalang pembiakan virus. Penting bagi mereka yang terjejas untuk menenangkan diri secara fizikal dan mengelakkan makanan yang sangat keras pada hati. Atas sebab ini, alkohol juga mesti dielakkan dengan segala cara sekiranya berlaku jangkitan hepatitis B.

Rawatan jangkitan kronik

Sekiranya terdapat keradangan kronik, penyakit ini biasanya dirawat dengan ubat-ubatan. Antivirus dadah yang menghalang pendaraban virus kemudian kerap digunakan. Virustatik merangkumi bahan seperti tenofovir dan entecavir. Ejen ini digunakan secara kerap kerana jarang membawa untuk menentang. Semasa rawatan dengan virus dadah bermula bergantung pada jumlah virus yang ada di dalam badan. Selain virustatik, interferon juga boleh digunakan untuk tempoh sekunder tidak lebih dari dua belas bulan. Mengambil ubat boleh menyebabkan kesan sampingan seperti penurunan berat badan, keguguran rambut dan selesemaseperti gejala. Walau bagaimanapun, kesan sampingannya hilang apabila ubat tidak lagi diambil. Sekiranya kegagalan hati berlaku semasa hepatitis B kronik - jarang juga pada jangkitan akut - pemindahan hati adalah satu-satunya cara untuk menyelamatkan nyawa pesakit.

Vaksinasi adalah perlindungan terbaik

Untuk melindungi hepatitis B dengan selamat, disarankan vaksinasi terhadap virus. Vaksinasi telah menjadi salah satu standard zaman kanak-kanak imunisasi yang disyorkan oleh Jawatankuasa Tetap Imunisasi (STIKO) sejak 1995. Vaksinasi merangsang tubuh untuk menghasilkan antibodi melawan virus, sehingga sekiranya berlaku jangkitan, virus dapat dengan cepat tidak berbahaya. Orang dewasa yang tidak divaksinasi harus mendapat vaksin sekiranya mereka termasuk dalam salah satu kumpulan berikut:

  • Pelancong yang akan berada di negara yang mempunyai risiko peningkatan hepatitis B untuk jangka masa yang panjang.
  • Individu yang secara peribadi terdedah kepada peningkatan risiko jangkitan, sesuatu kerana mereka tinggal di rumah tangga dengan seseorang yang mempunyai penyakit hepatitis B kronik atau kerana tingkah laku seksual mereka.
  • Doktor, jururawat, kakitangan di tadika dan rumah kanak-kanak, dan orang lain yang kerap bersentuhan dengan darah atau rembesan badan yang lain.
  • Orang dengan immunodeficiency atau penyakit tertentu yang dijangkiti jangkitan dengan hepatitis B akan memberi kesan yang sangat tidak baik.

Gabungan vaksinasi hepatitis A dan B.

Terhadap hepatitis B boleh menjadi vaksinasi tunggal atau vaksin gabungan, yang mana ia juga dilindungi hepatitis A sebagai tambahan. Vaksin tunggal, seperti vaksin gabungan, pada mulanya dapat diberikan dua kali pada selang empat minggu. Untuk perlindungan jangka panjang, vaksinasi ketiga harus diberikan enam bulan kemudian. Selepas itu, anda akan dilindungi dari hepatitis B sekurang-kurangnya 10 tahun. Sekiranya tidak ada peningkatan risiko pendedahan, vaksinasi booster tidak dianggap perlu pada masa dewasa. Bagi bayi, imunisasi asas terhadap hepatitis B telah disarankan sejak musim panas 2020 mengikut jadual vaksinasi 2 + 1. Dalam skema ini, bayi mendapat vaksinasi pada usia 2, 4, dan 11 bulan. Vaksinasi yang disyorkan sebelumnya pada usia 3 bulan dihilangkan.

Langkah perlindungan lain

Sekiranya anda belum diberi vaksin terhadap hepatitis B, anda harus mengikuti langkah-langkah berikut untuk mencegah jangkitan:

  • Penggunaan kondom semasa hubungan seksual. Ini bukan sahaja dapat mencegah hepatitis B, tetapi juga melindungi anda dari yang lain penyakit kelamin seperti AIDS.
  • Jangan gunakan barang seperti pisau cukur, gunting kuku, fail kuku atau berus gigi bersama dengan orang yang dijangkiti hepatitis B.
  • Di negara-negara dengan standard kebersihan yang rendah, jangan gunakan bekalan darah kecuali jika keadaan darurat. Jarum suntik atau jarum yang digunakan di hospital juga mungkin tercemar.