Hepatitis C: Berbahaya Apabila Menjadi Kronik

Hepatitis C adalah jangkitan virus dari hati yang biasa berlaku di seluruh dunia. Kira-kira 3 peratus penduduk dunia dijangkiti, dan sekitar 800,000 orang di Jerman. Penyakit ini kronik pada 80 peratus kes dan kemudiannya membawa hingga teruk hati kerosakan, seperti sirosis (hati yang mengecut) atau hati kanser.

Penularan hepatitis C

Penghantaran hepatitis Virus C (HCV) berlaku melalui aliran darah. Ini menjadikan kumpulan penagih terutamanya berisiko apabila jarum dan jarum suntik dibagikan. Tetapi ada juga kumpulan pekerjaan khas yang dapat bersentuhan dengan yang dijangkiti darah, seperti juruteknik makmal, jururawat atau doktor.

Jarang, tetapi masih mungkin, penularan dari ibu ke anak semasa melahirkan. Terutama jika kepekatan virus pada ibu darah sangat tinggi.

Terdapat juga risiko penularan seksual - terutamanya semasa amalan seksual dengan risiko kecederaan yang tinggi.

Dalam banyak kes, bagaimanapun, rute penularan tidak dapat ditentukan. Penting: Jangkitan melalui darah pemindahan atau semasa dialisis (pencucian darah) hampir mustahil hari ini - dengan syarat ia dijalankan dan dipantau dengan betul.

Gejala hepatitis C

  • Bentuk akut: Selepas tempoh inkubasi 2-26 minggu, selesema-tanda simptom seperti sakit kepala, sakit anggota badan, dan keletihan muncul. Banyak orang yang terjejas melaporkan hilang selera makan, kesakitan pada tekanan di bahagian atas perut, dan keengganan terhadap makanan tertentu. Agak jarang, yang kulit dan mata menjadi kuning atau terdapat urin gelap dan perubahan warna najis. Pada sekitar 10-20% pesakit yang terkena akut, penyakit ini sembuh tanpa terapi selepas 2-8 minggu. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, sistem imun tidak dapat melawan virus itu sendiri. Sekiranya lebih lama daripada 6 bulan di dalam tubuh pesakit untuk dikesan, ia dipanggil kronik hepatitis C.
  • Bentuk kronik: Jangkitan ini dapat berlanjutan selama beberapa dekad. Kebanyakan yang terjejas mengadu aduan seperti keletihan, penurunan prestasi, aduan perut atas yang tidak jelas. Sebilangan kecil melaporkan gatal-gatal dan aduan sendi. Dari kumpulan orang yang dijangkiti kronik ini, seperlima menghidap sirosis hati setelah rata-rata 20 tahun. Ini seterusnya boleh menjadi pencetus hati kanser.