Hepatitis: Penyakit Hati yang Tidak Terkesan

Setiap hati adalah penelan yang lemah. Sebagai detoksifikasi organ, ia adalah pembuangan sampah yang unggul dalam tubuh kita dan menjaga banyak makanan berlemak dan alkohol. Namun, apabila disebut hepatitis virus menghalangnya dan mula melakukan parasit di atasnya, hati goyah.

Banyak penyakit hati tidak didiagnosis

Dunia Pemeriksaan Organisasi menganggarkan terdapat 3.5 juta hati pesakit di Jerman. Namun, ia mengatakan jumlah kes yang tidak dilaporkan jauh lebih tinggi. Anggaran dianggarkan 7.5 juta. Amat mengejutkan, hanya sebahagian kecil dari mereka yang terjejas yang didiagnosis. Sebab utama adalah kerana gejala yang tidak spesifik sering menunjukkan penyakit hati.

Gejala hepatitis tidak spesifik

Baik orang yang terjejas ataupun banyak pengamal am memikirkan kemungkinan penyakit hati ketika mereka mengalami keletihan, kekurangan tumpuan, loya atau perasaan tekanan di bahagian atas perut. Sekiranya gejala di atas berterusan dan disertai dengan kerap otot dan sakit sendi, najis berwarna tanah liat dan air kencing berwarna bir, hilang selera makan, kembung perut, kuning kulit atau mata, doktor (jika mungkin ahli hepatologi) harus berunding. Dia harus menjalani pemeriksaan hati secara menyeluruh. Sekiranya nilai hati ditinggikan, hati harus diperiksa dengan teliti. Hepatitis virus ragam cinta. Mereka datang dalam pelbagai bentuk, itulah sebabnya doktor membezakannya dengan huruf A hingga E. Semua hepatitis virus mempunyai bentuk yang sama. Semua virus hepatitis mempunyai sifat jahat menggunakan metabolisme hati manusia untuk membiak dirinya sendiri. Ini tidak meninggalkan hati tanpa luka. Keterukan penyakit ini bergantung kepada keluarga virus mana yang merebak di organ. Virus A, B, C dan D sangat penting.

Hepatitis A

Penyakit yang berkaitan dengan perjalanan yang paling sering diimport ke Jerman adalah hepatitis A. Institut Robert Koch mencatat sekitar 4,000 kes setiap tahun. Oleh itu, peraturan mudah: Sesiapa yang berjalan menuju matahari perlu hepatitis A perlindungan vaksinasi. Ini berlaku bukan hanya untuk negara tropika dan subtropika, tetapi juga untuk negara-negara Eropah Timur dan Mediterranean. Dan vaksinasi juga harus bergantung kepada sama ada anda merancang percutian backpacking atau memanjakan diri di hotel mahal dengan standard kebersihan yang tinggi.

Punca jangkitan hepatitis A yang biasa

Fakta bahawa jangkitan boleh berlaku walaupun di hotel yang kononnya baik disebabkan oleh kebanyakan penduduk tempatan adalah sebahagian daripada kakitangan. Jangkitan fecal-oral yang disebabkan oleh kebersihan yang buruk akan segera berlaku. Selain itu, makanan yang tercemar atau minuman yang dicemari oleh virus air boleh didapati di hotel terbaik. Terutama sekali susu, air, salad atau buah merupakan sumber jangkitan yang kerap. Kaviar atau kerang juga harus dielakkan semasa bercuti. Kaviar memusatkan virus dengan faktor 1000 berbanding dengan alam sekitar, dan kerang terbentuk hepatitis A koktel. Mereka berkembang terutamanya di perairan fecalized.

Hepatitis A: tanda dan akibatnya

Hepatitis A membuat orang yang terkena tidak bertindak selama tiga hingga empat minggu - keletihan, loya, cirit-birit dan kesedihan gastrointestinal kadang-kadang memaksa berehat di tempat tidur - tetapi dalam kebanyakan kes kursus ini jinak, dan hati muncul tanpa luka. Dalam beberapa kes, bagaimanapun, terutama di kalangan pelancong yang berusia lebih dari 60 tahun, hepatitis A boleh membawa maut. Ini dapat dielakkan dengan mendapat vaksin terhadap virus A kira-kira dua minggu sebelum bercuti. Sebagai vaksinasi perjalanan, ia mesti dibayar di luar saku.

Hepatitis B

Selalunya hepatitis A yang biasanya tidak berbahaya disertai dengan yang berbahaya Hepatitis B. Walau bagaimanapun: Hepatitis B virus berkali-kali lebih berbahaya. Mereka meninggalkan kerosakan hati kekal sehingga 10 peratus orang dewasa yang dijangkiti dan hingga 90 peratus kanak-kanak. Hati dibebani secara berlebihan keradangan, dan kematian sel besar berlaku. Hati yang berpenyakit parut dan menyusut. Peringkat akhir dipanggil sirosis hati. Dalam kes terburuk, virus menyerang hati sehingga hati kanser berkembang. Kerana rawatan dengan dadah bahkan tidak berkesan bagi setiap orang kedua, kira-kira 2,000 orang mati setiap tahun di Jerman akibat daripada Hepatitis B - dua kali lebih banyak dari AIDS.

Penularan hepatitis B

Fakta bahawa virus hepatitis B disebarkan kepada pasangan semasa hubungan seksual melalui cairan mani atau rembesan vagina diketahui oleh banyak orang. Walau bagaimanapun, hanya sedikit orang yang mengetahui bahawa cecair badan seperti darah, rembesan luka, air liur dan air mata juga membuka jalan bagi virus hepatitis B untuk menjangkau mangsa barunya. Terdapat banyak peluang untuk melakukannya, sama ada dalam perjalanan berkhemah, semasa bersukan atau di barbeku di taman. Tidak perlu lama untuk merumput atau memotong anda jari, dan virus dapat menular di darah semasa anda cenderung ke kecelakaan. Bahkan kecederaan yang tidak berbahaya cukup, kerana sepersejuta mililiter darah sudah cukup untuk dijangkiti. Ini menjadikan hepatitis B 100 kali lebih mudah berjangkit daripada AIDS.

Gejala hepatitis B sering samar-samar

Di Jerman, 50,000 kebanyakan orang muda dijangkiti virus hepatitis B setiap tahun. Hanya setiap orang ketiga yang memperhatikan gejala penyakit ini. Oleh itu, virus pada mulanya membuat dirinya terasa dengan pelbagai gejala yang tidak spesifik seperti hilang selera makan, rasa tidak sihat, keletihan, aduan sendi, dan juga hati keradangan dengan jaundis. Walaupun dua pertiga daripada mereka yang dijangkiti tidak mengalami sebarang gejala, penyakit ini berkembang secara berterusan. Virus ini terus berlipat ganda tanpa disedari, dan banyak kenalan dapat dijangkiti.

Pencegahan melalui kebersihan dan vaksinasi

Sekiranya anda ingin mengelakkan ini, anda bergantung pada pencegahan: Dan itu terdiri daripada sarung tangan sekali pakai semasa pertolongan cemas dan vaksinasi terhadap hepatitis B. Vaksinasi menawarkan perlindungan terbaik terhadap penyakit ini. Suruhanjaya Tetap Vaksinasi di Institut Robert Koch di Berlin mengesyorkan agar semua kanak-kanak dan remaja sehingga usia 18 tahun mendapat jeneral vaksinasi hepatitis B. Kos ditanggung oleh kesihatan syarikat insurans. Orang dewasa mesti membayar vaksinasi hepatitis dari poket mereka sendiri. "Sebenarnya, anda boleh menghubungi vaksinasi hepatitis B vaksinasi pertama terhadap kanser, ”Kata Dr. Karl Alfred Nassauer, dari Institut Robert Koch. Mereka yang suka juga boleh mendapatkan vaksinasi gabungan terhadap adik-beradik virus A dan B. Baik untuk mengetahui: The hepatitis D virus tidak dapat membiak sendiri; selalu memerlukan bantuan virus B. Oleh itu, jika anda diberi vaksin terhadap hepatitis B, anda juga dilindungi hepatitis D. Tidak ada vaksinasi solo hanya terhadap varian D di antara virus hati.

Hepatitis C

Walaupun semua kemajuan terapi, yang hepatitis C virus menyimpan doktor di jari kaki mereka. Pakar menganggarkan bahawa terdapat sekitar 600,000 hepatitis C syarikat penerbangan di Jerman. Bilangan kes yang tidak dilaporkan mungkin jauh lebih tinggi. Virus, yang ditularkan oleh darah, adalah sebab utama pemindahan hati. Ini menjadikan agresif virus C jelas: ia mempengaruhi hati seumur hidup dalam 80 peratus kes. Akibat maut di sini juga adalah sirosis hati dan, pada peringkat akhir, kanser. Fakta-fakta ini lebih menakutkan kerana tidak ada vaksinasi terhadap virus C. Hampir tidak ada pencegahan yang mungkin dilakukan. Seboleh-bolehnya terapi bimbang, doktor mempunyai peluang yang lebih baik untuk mengendalikan virus C daripada virus B. "Hari ini, 98 persen jangkitan C akut dapat dibasmi dengan dadah interferon-alfa dan ribavirinProfesor Dr. Claus Niederau, Pengerusi Lembaga Deutsche Leberhilfe, menjelaskan. Sekiranya hati keradangan telah hadir untuk jangka masa yang lebih lama, sama dadah digunakan untuk rawatan, tetapi kadar kejayaannya hanya sekitar 50 peratus. Bermasalah: “Dari mereka yang didiagnosis, hanya sekitar 5 hingga 10 peratus yang menerima cukup terapi mengikut pengetahuan semasa. " Pada pesakit yang tidak dirawat, kerosakan hati berkembang tanpa henti dan berakhir dengan sirosis dan / atau barah hati.