Cakera Herniated dalam BWS | Latihan untuk tulang belakang toraks

Cakera Herniated dalam BWS

A tergelincir cakera in tulang belakang toraks sangat jarang berlaku. Lebih kerap ia berlaku di tulang belakang lumbar atau di tulang belakang serviks. Cakera herniated boleh tetap tidak bergejala, tetapi jika menyebabkan masalah, biasanya cakera itu akan memancar kesakitan di kawasan tertentu yang ditentukan dan boleh menyebabkan kelemahan otot atau gangguan deria.

In tulang belakang toraks, ini hampir tidak pernah berlaku, kerana segmen tulang belakang ini stabil oleh toraks dan dengan itu memberikan tekanan mekanikal yang lebih sedikit pada cakera intervertebral daripada pada segmen tulang belakang yang lain. Dalam kes herniated cakera intervertebral, yang penyembuhan luka fasa mesti dipertimbangkan terlebih dahulu, diikuti dengan latihan postur dan pembetulan ketidakseimbangan otot untuk mengurangkan beban yang berlebihan di kawasan yang terjejas. Untuk maklumat lebih lanjut sila baca artikel:

  • Fisioterapi untuk cakera tergelincir di BWS
  • Fisioterapi untuk pemampatan akar saraf di BWS

Ringkasan

Latihan untuk tulang belakang toraks berlipat ganda. Mereka biasanya melibatkan regangan dan mengendurkan otot ventral dan menguatkan otot meluruskan. theraband senaman sangat sesuai untuk tujuan ini.

Mobiliti tulang belakang toraks juga penting untuk a kesakitan-bebas, sihat kembali. Sebilangan besar latihan mobilisasi harus dilakukan secara berkala. Untuk akut kesakitan, mobilisasi ringan dapat membantu, begitu juga kedudukan atau kehangatan yang santai.