Heterophoria (strabismus terpendam): Kekerapan, Tanda-tanda

Heterophoria: Strabismus dalam situasi tertentu

Heterophoria dalam bahasa sehari-hari juga dipanggil strabismus terpendam atau tersembunyi kerana ia biasanya boleh diberi pampasan dengan baik. Ini bermakna mereka yang terjejas tidak mempunyai sebarang aduan.

Latar belakang fenomena adalah seperti berikut: Daya tarikan individu otot mata berbeza dari mata ke mata. Walau bagaimanapun, jika anda memfokus pada objek dengan kedua-dua mata, perbezaan ini dikompensasikan oleh pemprosesan deria otak - satu proses yang dipanggil gabungan, yang menghalang imej berganda. Bagi kebanyakan orang, bagaimanapun, ini tidak lagi berfungsi dalam situasi tertentu: jika mereka sangat letih atau telah mabuk alkohol, sebagai contoh, kedua-dua mata tidak lagi berfungsi dengan betul - heterophoria menjadi ketara.

Strabismus terpendam ini sama sekali tidak jarang: Anggaran mencadangkan bahawa 70 peratus daripada semua orang terjejas.

Diagnosis melalui ujian penutup

Sebaik sahaja mata ditutup, ia membetulkan fokusnya ke kedudukan kegemarannya di bawah penutup. Ini boleh ditentukan oleh pakar oftalmologi. Ujian penutup juga digunakan untuk mengukur sudut juling. Untuk melakukan ini, pelbagai instrumen digunakan untuk menentukan sudut pembetulan yang mesti dibuat oleh mata apabila ia menyambung semula mata kedua dari kedudukan kegemarannya.

Heterophoria: gejala

Heterophoria mesti dibezakan daripada strabismus yang lain. Ia adalah varian norma strabismus terpendam, yang lebih biasa daripada dua mata dengan paksi visual yang sepadan sepenuhnya. Apabila otak membetulkan paksi visual, terdapat kesan visual spatial dan pemprosesan lengkap maklumat imej.

Heterophoria: Terapi

Terapi heteroforia hanya diperlukan dalam kes yang jarang berlaku - strabismus terpendam tidak mempunyai nilai penyakit.

Walau bagaimanapun, senaman pergerakan tertentu boleh dilakukan untuk memulihkan keseimbangan otot antara otot mata. Pesakit lain menjadi bebas simptom apabila mereka dipasang dengan cermin mata yang tepat padan dengan nilai mata mereka. Jika seseorang masih mempunyai aduan walaupun memakai cermin mata, cermin mata prisma khas boleh digunakan. Mereka membetulkan kecacatan sudut.

Dalam kes yang sangat jarang berlaku, campur tangan pembedahan diperlukan untuk heterophoria.