Hernia Hiatal: Gejala, Terapi

Gambaran ringkas

  • Gejala: Gejala bergantung pada jenis hernia hiatal tertentu dan tidak berlaku dalam semua kes.
  • Rawatan: Hernia aksial biasanya tidak memerlukan pembedahan. Walau bagaimanapun, pembedahan harus sentiasa dipertimbangkan untuk hernia hiatal yang lain.
  • Punca dan faktor risiko: hernia diafragma sama ada kongenital atau berkembang semasa hidup. Faktor risiko untuk hernia diafragma yang diperoleh termasuk obesiti dan umur.
  • Perjalanan penyakit dan prognosis: Prognosis bergantung pada jenis hernia diafragma tertentu dan kemungkinan komplikasi. Dalam kebanyakan kes, ia adalah hernia gelongsor dan prognosis adalah baik.
  • Pencegahan: Untuk mengurangkan risiko hernia diafragma, adalah dinasihatkan, antara lain, untuk mengurangkan berat badan berlebihan dan mengelakkan ketidakaktifan fizikal.

Apakah hernia diafragma?

Diafragma berbentuk kubah terdiri daripada tisu otot dan tendon. Ia memisahkan rongga toraks dari rongga perut. Ia juga dianggap sebagai otot pernafasan yang paling penting.

Diafragma mempunyai tiga bukaan besar:

Di hadapan tulang belakang adalah celah aorta yang dipanggil, di mana arteri utama (aorta) dan saluran limfa yang besar berlalu.

Esofagus melalui hiatus esofagus, lubang utama ketiga, dan membuka ke dalam perut tepat di bawah diafragma. Pembukaan esofagus membentuk sambungan langsung antara dada dan perut. Oleh kerana tisu otot pada ketika ini agak longgar, hernia hiatal berlaku terutamanya di sini.

Hernia hiatal dibahagikan mengikut asal dan lokasi bahagian yang tumpah ke dalam rongga dada.

Hernia jenis I

Hernia paksi aksial

Hernia jenis II

Hernia hiatal paraesophageal

Sebahagian daripada perut dengan saiz yang berbeza-beza melepasi di sebelah esofagus ke dalam rongga toraks. Walau bagaimanapun, pintu masuk perut kekal di bawah diafragma - berbeza dengan hernia jenis I.

Hernia jenis III

Hernia jenis IV

Ini adalah hernia diafragma yang sangat besar di mana organ perut lain, seperti limpa atau kolon, juga tumpah ke dalam rongga dada.

Hernia diafragma ekstrahiatal

Istilah biasa hernia diafragma biasanya merujuk kepada anjakan organ melalui celah esofagus (hiatus oesophageus), oleh itu juga dipanggil hernia hiatal.

Sebagai contoh, terdapat lubang (Morgagni) di persimpangan dengan sternum yang melaluinya gelung usus lebih disukai (hernia Morragni, hernia parasternal). Dan jurang berbentuk segi tiga di bahagian belakang diafragma otot (jurang Bochdalek) juga boleh menyebabkan hernia.

Kekerapan

Jika hernia berlaku disebabkan oleh diafragma yang belum berkembang, ia adalah bentuk kongenital. Doktor mendapati kecacatan diafragma pada kira-kira 2.8 daripada 10,000 kelahiran. Ini berkembang pada minggu kelapan hingga kesepuluh kehamilan. Tepat bagaimana gangguan perkembangan ini berlaku masih belum dijelaskan secara konklusif.

Bagaimana anda boleh mengenali hernia diafragma?

Sama ada anda mempunyai simptom hernia diafragma biasanya bergantung pada jenis dan tahap hernia yang berkenaan.

Dalam hernia diafragma jenis I, biasanya tiada gejala. Pesakit sering melaporkan pedih ulu hati dan sakit di belakang tulang dada atau di bahagian atas abdomen. Orang yang mengalami hernia diafragma juga mungkin mengalami batuk kronik.

Walau bagaimanapun, ini bukanlah gejala hernia diafragma; sebaliknya, simptomnya adalah disebabkan oleh penyakit refluks bersamaan.

Di samping itu, esofagus terbuka dengan sangat curam ke dalam perut. Keadaan ini menjadikan refluks lebih sukar.

Diafragma yang sihat menyokong proses ini, itulah sebabnya hernia diafragma meningkatkan risiko refluks. Akhirnya, hujung atas hernia diafragma menyempit dan cincin Schatzki yang dipanggil berkembang.

Akibatnya, pesakit mengalami dysphagia atau sindrom restoran stik: sekeping daging tersangkut dan menghalang esofagus.

Gejala hernia hiatal paraesophageal

Pada permulaan hernia hiatal jenis II, biasanya tiada gejala. Apabila keadaan berlanjutan, pesakit merasa sukar untuk menelan.

Dalam sesetengah pesakit, kandungan perut mengalir kembali ke esofagus. Terutama selepas makan, pesakit sering mengalami peningkatan rasa tekanan di kawasan jantung dan masalah peredaran darah.

Seperti dalam kes hernia diafragma paksi, tisu dinding perut mungkin rosak. Dalam keadaan tertentu, kecacatan yang terhasil berdarah tanpa disedari.

Kira-kira satu pertiga daripada semua hernia jenis II mula-mula diperhatikan disebabkan oleh anemia kronik. Baki dua pertiga ditemui oleh doktor secara kebetulan atau menjadi jelas melalui kesukaran menelan. Jika hernia hiatal menyebabkan gejala yang teruk, kantung hernia biasanya sangat besar. Dalam kes yang teruk, seluruh perut disesarkan ke dalam rongga dada.

Gejala dalam hernia diafragma lain

Gejala dalam hernia diafragma ekstrahiatal adalah serupa. Sesetengah pesakit tidak mempunyai gejala sama sekali, yang lain hernia diafragma ini lebih rumit.

Ini kerana, seperti hernia hiatal, kandungan kantung hernia - gelung usus atau organ perut lain - mungkin mati di sini, dan toksin dikeluarkan yang mengancam nyawa badan.

Bagaimanakah hernia diafragma boleh dirawat?

Matlamat mana-mana rawatan hernia diafragma adalah untuk melegakan gejala dan mencegah komplikasi. Oleh itu, hernia diafragma yang tidak menyebabkan sebarang gejala tidak semestinya perlu dirawat.

Jika rawatan hernia hiatal paksi dengan ubat tidak membawa kepada kejayaan yang diingini atau jika penyakit refluks sudah kronik, pembedahan kadangkala diperlukan. Perkara yang sama berlaku untuk semua hernia diafragma yang lain: ia biasanya dirawat melalui pembedahan untuk mengelakkan komplikasi atau kesan lewat.

Pembedahan hernia diafragma

Tujuan pembedahan adalah untuk mengembalikan organ ke kedudukan asalnya di rongga perut dan memperbaikinya di sana.

Dalam proses itu, hernia diafragma yang telah melalui ke dalam rongga toraks diposisikan semula dengan betul di dalam rongga perut. Selepas itu, jurang hernia menjadi sempit dan stabil (hiatoplasti). Di samping itu, fundus gastrik, iaitu bonjolan atas perut berbentuk kubah, dijahit ke bahagian bawah kiri diafragma.

Jika matlamat pembedahan hernia hiatal hanya untuk membetulkan penyakit refluks, apa yang dipanggil fundoplicatio menurut Nissen dilakukan. Pakar bedah membalut fundus gastrik di sekeliling esofagus dan menjahit lengan yang terhasil. Ini meningkatkan tekanan pada sfinkter esofagus bawah di mulut perut dan jus gastrik sukar mengalir ke atas.

Jerat plastik

Bagaimanakah hernia diafragma berkembang?

Hernia diafragma dibahagikan kepada bentuk kongenital dan diperolehi. Yang terakhir mempunyai sebab dan dimensi yang berbeza. Hernia diafragma kongenital, sebaliknya, biasanya berkembang disebabkan oleh kecacatan diafragma.

Gangguan perkembangan semasa tempoh embrio

Dalam fasa kedua, gentian otot tumbuh masuk. Jika gangguan berlaku pada masa ini (minggu keempat hingga kedua belas kehamilan), kecacatan berkembang pada diafragma.

Jurang ini boleh menyebabkan bahagian perut beralih ke toraks. Oleh kerana sarung organ, seperti peritoneum, belum terbentuk pada awalnya, organ-organ itu terdedah di dalam rongga toraks.

Kedudukan badan faktor risiko

Hernia diafragma aksial juga dipanggil hernia gelongsor. Kandungan perut hernia meluncur ke belakang dan masuk semula ke rongga dada. Oleh itu, ia meluncur ke sana ke mari di antara rongga dada dan rongga perut.

Bahagian perut beralih terutamanya apabila pesakit berbaring atau apabila bahagian atas badan lebih rendah daripada perut bawah. Jika orang yang terjejas berdiri tegak, bahagian yang disesarkan kembali ke rongga perut berikutan daya graviti.

Penekanan faktor risiko

Oleh itu, risiko juga meningkat dengan menghembus nafas secara paksa, mengepalkan perut dan semasa membuang air besar.

Faktor risiko obesiti teruk dan kehamilan

Sama seperti tekanan, obesiti dan kehamilan meningkatkan risiko hernia diafragma. Jumlah tisu lemak yang berlebihan dalam perut (lemak peritoneal) meningkatkan tekanan pada organ, terutamanya apabila berbaring.

Umur faktor risiko

Umur nampaknya memainkan peranan dalam perkembangan hernia diafragma. Sebagai contoh, gleithernias boleh dikesan dalam 50 peratus orang yang berumur 50 tahun ke atas.

Pakar percaya bahawa tisu penghubung diafragma melemah dan celah esofagus melebar (bulges). Selain itu, ligamen antara perut dan diafragma melonggar di mana esofagus bercantum dengan perut.

Diagnosis dan pemeriksaan

Banyak hernia hiatal ditemui secara kebetulan apabila doktor melakukan X-ray atau pemeriksaan gastroskopi. Ini biasanya dilakukan oleh pakar gastroenterologi dalam bidang perubatan dalaman, dan kadangkala oleh pakar paru-paru (pulmonologist).

Sesetengah pesakit mengalami pedih ulu hati dengan hernia diafragma dan berunding dengan doktor keluarga mereka dengan aduan sedemikian.

Sejarah perubatan (anamnesis) dan pemeriksaan fizikal

Dalam konteks ini, sudah diketahui, hernia diafragma sebelumnya pesakit adalah sangat penting. Memandangkan peristiwa traumatik seperti pembedahan atau kemalangan juga boleh merosakkan diafragma, maklumat sedemikian memainkan peranan penting dalam diagnosis.

Oleh itu, doktor juga akan pergi ke sejarah perubatan sebelumnya. Jika gelung usus disesarkan semasa hernia diafragma, doktor mungkin mendengar bunyi usus di atas dada dengan stetoskop.

Pemeriksaan lanjut

Untuk klasifikasi dan perancangan tepat rawatan hernia diafragma, doktor melakukan pemeriksaan lanjut.

kaedah

penjelasan

Sinar X

Telan payudara, medium kontras

Dalam peperiksaan ini, pesakit menelan gruel sederhana kontras. Doktor kemudian melakukan X-ray. Bubur, yang sebahagian besarnya tidak telap sinar-X, jelas kelihatan dan menunjukkan kemungkinan penyempitan yang tidak dilaluinya. Sebagai alternatif, ia mungkin muncul di atas diafragma dalam rongga dada di kawasan hernia diafragma.

Gastroskopi

(esophago-gastro-duodenoscopy, ÖGD)

Pengukuran tekanan tiub suapan

Manometri esofagus yang dipanggil menentukan tekanan dalam esofagus dan dengan itu memberikan maklumat tentang kemungkinan gangguan pergerakan yang disebabkan oleh hernia diafragma.

Pengimejan resonans magnetik (MRI) dan tomografi terkira (CT).

Ultrasound (janin)

Dalam kes hernia diafragma kongenital, ultrabunyi halus bayi yang belum lahir akan menunjukkan secara relatif awal sama ada pembedahan diperlukan. Doktor mengukur nisbah kawasan paru-paru dengan lilitan kepala untuk menganggarkan tahap hernia diafragma.

Kursus penyakit dan prognosis

Kira-kira 80 hingga 90 peratus daripada gleithernia kekal bebas simptom dan tidak memerlukan terapi. Jika pembedahan masih diperlukan, kira-kira 90 peratus pesakit hernia diafragma tidak mengalami gejala selepas itu.

Komplikasi

Perjalanan hernia diafragma adalah kurang baik jika komplikasi berlaku. Sebagai contoh, jika perut atau kandungan kantung hernia berpusing, bekalan darah mereka terputus. Akibatnya, tisu menjadi meradang dan mati. Toksin yang dikeluarkan akibatnya diedarkan ke seluruh badan dan merosakkannya dengan teruk (sepsis).

Dalam kes ini, pembedahan dilakukan dengan cepat dan orang yang terjejas dirawat di unit rawatan rapi. Selain itu, pendarahan akibat kerosakan tisu menyebabkan anemia kronik.

Walau bagaimanapun, kerana kebanyakan hernia adalah hernia gelongsor yang tidak berbahaya dan tanpa gejala, hernia diafragma biasanya berjalan tanpa komplikasi dengan prognosis yang baik.

pencegahan

Ia juga dinasihatkan untuk tidak makan apa-apa secara langsung sebelum tidur. Terutamanya dalam kes hernia gelongsor yang diketahui, bahagian atas badan yang sedikit ditinggikan pada waktu malam menghalang organ perut daripada meluncur naik ke dalam rongga dada semula. Pesakit juga mengalami kurang pedih ulu hati akibatnya, sekali gus mengurangkan risiko penyakit refluks dan akibatnya.