Hidradenitis Suppurativa: Definisi, Rawatan, Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Ubat, pembedahan atau terapi laser
 • Punca dan faktor risiko: Tidak dijelaskan secara konklusif, mungkin hormon, kecenderungan keturunan atau disebabkan oleh sistem imun yang terganggu, faktor pencetus memperhebatkan penyakit
 • Gejala: Keradangan pada kulit dengan ketulan dan penebalan yang boleh dirasai, pengumpulan nanah kemudian, fistula dan parut.
 • Diagnosis: Sejarah perubatan (anamnesis), pemeriksaan fizikal, persampelan dan prosedur pengimejan
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Jika tidak dirawat, keadaan kronik mungkin berlaku. Komplikasi seperti keracunan darah atau kesan lewat seperti tumor kulit malignan adalah mungkin.

Apa itu inversa jerawat?

Acne inversa (acne inversa) adalah penyakit radang kulit yang merupakan penyakit autoimun. Ia terutamanya memberi kesan kepada kawasan di mana lipatan kulit mudah terbentuk (ketiak, kawasan kemaluan). Kawasan keradangan yang besar, pengumpulan nanah dan abses berlaku di sini.

Saluran penghubung dari kulit ke organ lain (fistula) juga boleh terbentuk. Acne inversa juga boleh menyebabkan parut dan kecacatan yang ketara. Keterukan penyakit boleh dibahagikan kepada peringkat atau peringkat yang berbeza:

 • Peringkat I: Abses individu telah terbentuk, fistula dan parut tidak hadir.
 • Peringkat III: Abses berlaku di kawasan yang luas. Saluran fistulous dan parut terbentuk.

Wanita mengalami jerawat inversa lebih kerap daripada lelaki. Dalam kebanyakan kes, penyakit ini berlaku buat kali pertama selepas akil baligh dan sebelum umur 30 tahun.

Dalam kebanyakan kes, acne inversa berlaku bersama-sama dengan acne vulgaris yang lebih terkenal.

Bagaimana acne inversa dirawat?

Rawatan jerawat inversa adalah sukar dan bergantung kepada tahap (keterukan) penyakit. Kadangkala ubat mengurangkan simptom dan menyediakan pesakit dengan fasa bebas simptom atau sekurang-kurangnya tanpa simptom.

Selalunya, bagaimanapun, campur tangan pembedahan tidak dapat dielakkan. Secara umumnya, acne inversa dirawat di pusat perubatan yang pakar dalam penyakit kulit.

Ubat untuk jerawat inversa

Untuk rawatan luka tempatan jerawat inversa, doktor menetapkan persediaan antiseptik (antimikrobial) dalam bentuk penyelesaian atau salap (contohnya dengan polyhexanide, octenidine atau PVP iodine). Di samping itu, doktor sering menetapkan antibiotik untuk mengawal jangkitan bakteria, yang boleh memberi kesan yang besar terhadap perjalanan jerawat inversa.

Doktor kadangkala merawat kes jerawat inversa yang lebih teruk dengan apa yang dipanggil perencat TNF adalimumab (TNF = tumor necrosis factor). Ini adalah antibodi monoklonal yang dihasilkan secara bioteknologi yang melambatkan proses keradangan dalam sistem imun.

Oleh itu, ia juga digunakan, sebagai contoh, dalam arthritis rheumatoid, psoriasis, penyakit Crohn, kolitis ulseratif dan penyakit autoimun yang lain.

Wanita dengan jerawat inversa kadang-kadang ditetapkan antiandrogen. Ini menghalang hormon seks lelaki yang berlaku dalam jumlah kecil dalam badan wanita. Ini mungkin mempunyai kesan positif terhadap perjalanan penyakit.

Ubat-ubatan lain kurang kerap digunakan dalam rawatan jerawat inversa, seperti kortikosteroid (kortison) atau acitretin.

Sesetengah penghidap mungkin cuba merawat jerawat inversa dengan bantuan ubat rumah. Secara umum, bagaimanapun, keberkesanan ubat rumah tidak selalu terbukti secara saintifik atau cukup dikaji.

Pemulihan rumah mempunyai batasannya. Jika simptom berterusan dalam tempoh yang lebih lama, tidak bertambah baik atau bertambah teruk, anda harus sentiasa berjumpa doktor.

Rawatan pembedahan

Jerawat inversa lanjutan biasanya hanya boleh disembuhkan secara kekal dengan pembedahan membuang kawasan kulit yang terjejas. Bergantung pada saiz luka dan sebarang gangguan penyembuhan luka sedia ada, tiga pilihan rawatan luka boleh dipertimbangkan:

 1. Penyembuhan sekunder: Tepi luka dijahit bersama dan parut terbentuk di tapak hirisan. Penyembuhan sekunder jerawat inversa amat sesuai untuk kawasan kulit yang lebih kecil.
 2. Plasti kepak jahitan: Dalam plasti kepak jahitan, kulit yang sihat dikeluarkan dari kawasan sekeliling untuk menutup luka. Pakar bedah memastikan bahawa ketegangan yang dicipta pada kulit tidak menyekat pergerakan.
 3. Cantuman kulit pecah-tebal: Dalam cantuman kulit pecah-tebal, pakar bedah mengeluarkan kulit yang sihat dari belakang kepala atau paha, contohnya, dan meletakkannya di dalam luka. Kawasan dari mana kulit diambil sembuh dengan sendirinya, seperti melecet.

Berapa lama anda tidak boleh bekerja selepas pembedahan kerana jerawat inversa bergantung pada keparahan penyakit dan proses penyembuhan, contohnya.

Langkah-langkah terapeutik lain

Doktor jarang menggunakan terapi laser untuk jerawat inversa, contohnya untuk membuang tisu berpenyakit atau sebagai terapi radiasi.

Sebagai contoh, pakar mengesyorkan diet yang mementingkan kalori dan senaman fizikal untuk jerawat inversa.

Apakah punca utama jerawat inversa?

Punca sebenar jerawat inversa masih tidak diketahui. Pakar mengesyaki bahawa gangguan sistem imun dan pengaruh hormon memainkan peranan dalam perkembangan penyakit kulit yang serius ini. Di samping itu, sesetengah orang nampaknya mempunyai kecenderungan keturunan untuk jerawat inversa.

Sudah pasti faktor-faktor tertentu mencetuskan atau memburukkan lagi penyakit kulit. Faktor pencetus ini termasuklah

 • merokok
 • Berat badan berlebihan (kegemukan)
 • Tekanan dan tekanan psikologi
 • Berpeluh
 • Kerengsaan mekanikal (contohnya disebabkan oleh pakaian yang ketat)
 • Membuang bulu badan (bercukur)
 • Penjajahan bakteria pada folikel rambut (terutama dengan Staphylococcus aureus)

Di samping itu, sambungan sering diperhatikan antara jerawat inversa dan beberapa penyakit lain (penyakit bersamaan) seperti penyakit radang usus kronik kolitis ulseratif dan penyakit Crohn.

Apakah gejala yang disebabkan oleh jerawat inversa?

Dalam jerawat inversa, pada mulanya hanya akar rambut dan kelenjar sebum dan peluh yang berkaitan menjadi radang di kawasan kulit yang terjejas. Benjolan dan penebalan yang boleh diraba terbentuk, yang kelihatan seperti bintik hitam yang diperbesarkan.

Pengumpulan nanah kadang-kadang mengalir secara spontan dan nanah, sebum atau rembesan berbau busuk dikeluarkan. Selepas beberapa tahun, kawasan yang terjejas biasanya dicirikan oleh sejumlah besar parut dari fokus keradangan sebelumnya.

Kawasan badan berikut, antara lain, dipengaruhi oleh proses patologi inversa jerawat ini:

 • ketiak
 • pangkal paha
 • Kawasan genital: vulva, skrotum (skrotum)
 • punggung
 • Pelipat perut
 • Lipatan di bawah payudara wanita

Acne inversa kurang kerap berlaku pada bahagian badan seperti muka, kelopak mata dan belakang.

Acne inversa: pemeriksaan dan diagnosis

Ia selalunya mengambil masa bertahun-tahun sebelum jerawat inversa didiagnosis. Salah satu sebab untuk ini ialah ramai penghidap tidak pergi ke doktor sehingga kemudian kerana rasa malu. Di samping itu, penyakit ini sangat jarang berlaku sehingga ramai doktor mempunyai sedikit pengalaman dengannya dan oleh itu tidak membuat diagnosis yang betul dengan segera.

Untuk menjelaskan perubahan kulit, doktor terlebih dahulu bertanya kepada pesakit tentang sejarah perubatan mereka (anamnesis). Antara lain, dia akan meminta pesakit untuk menerangkan semua simptom dan aduan secara terperinci dan bertanya berapa lama mereka telah hadir.

Ini diikuti dengan pemeriksaan fizikal. Sebagai contoh, doktor memeriksa dengan teliti perubahan kulit dan meraba tisu. Sebarang fistula diperiksa dengan lebih teliti menggunakan probe. Doktor biasanya juga mengambil sampel darah untuk menentukan parameter keradangan seperti kadar pemendapan eritrosit dan protein C-reaktif.

Sapuan permukaan kulit dan sampel dari lapisan tisu yang lebih dalam pada kawasan kulit yang diubah secara patologi juga memberikan maklumat. Sebarang kuman yang ada boleh dikesan di makmal.

Doktor menggunakan prosedur pengimejan untuk menentukan kedalaman penyakit atau saluran fistula. Sebagai contoh, ultrasound dan pengimejan resonans magnetik (MRI) digunakan.

Semasa pemeriksaannya, doktor menolak penyakit lain dengan gejala yang sama. Ini termasuk, sebagai contoh, keradangan folikel rambut berulang (folikulitis), keradangan dalam dan bernanah pada satu folikel rambut (bisul) atau beberapa folikel rambut bersebelahan (karbunkel) dan batuk kering kulit.

Apakah kesan dan akibat jerawat inversa?

Disebabkan oleh gejala fizikal, pesakit jerawat inversa sangat terjejas dalam kualiti hidup mereka. Selain itu, penyakit ini mungkin mempunyai kesan lain yang memberi kesan negatif kepada kehidupan seharian, profesional dan perhubungan mereka yang terjejas. Ini termasuk

 • kesakitan
 • gangguan tidur
 • Obesiti (kegemukan)
 • Perasaan meluat
 • Masalah kecacatan yang digabungkan dengan perasaan malu
 • Rasa basah, pakaian kotor (apabila mengeluarkan nanah)
 • Tisu lembut bengkak di bawah kulit akibat gangguan sistem limfa (limfoedema)
 • Prestasi terjejas
 • Kemerosotan kehidupan seks
 • Takut kepada penyakit sekunder: Anemia, perkembangan tumor di bahagian dubur dan alat kelamin
 • Takut tekanan dalam keluarga/persekitaran sosial
 • Takut pengangguran/masalah kewangan
 • Takut beban genetik/warisan

Prognosis

Jika tidak dirawat, jerawat inversa boleh berkembang menjadi keadaan kronik yang dikaitkan dengan kesakitan yang teruk dan kemerosotan kualiti hidup yang ketara. Ramai penghidap menarik diri daripada kehidupan sosial dan ada juga yang mengalami kemurungan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk diperiksa dan dirawat oleh pakar dermatologi yang berpengalaman pada peringkat awal jika jerawat inversa disyaki.

Sekiranya patogen merebak, terdapat juga risiko keracunan darah (sepsis). Salah satu akibat jangka panjang yang mungkin, tetapi jarang berlaku ialah karsinoma sel skuamosa - tumor kulit malignan.