Displasia pinggul - latihan dari fisioterapi

Displasia pinggul adalah kekurangan perkembangan kongenital asetabulum. Acetabulum diratakan dan femoral kepala tidak boleh berlabuh dengan betul di bumbung asetabular. Setiap anak ketiga dilahirkan dengan kecacatan ini dan dalam 40% kes malformasi tersebut dijumpai di kedua-dua belah pihak. Kanak-kanak perempuan enam kali lebih kerap mendapat kesan daripada kanak-kanak lelaki. Bergantung pada keparahannya, bayi yang baru lahir dapat dirawat dari hari kelahiran.

latihan

Latihan lanjutan untuk pengukuhan otot pinggul secara umum boleh didapati di sini: Fisioterapi untuk pinggul kesakitan.

 • Perkara yang paling penting dalam sendi pinggul displasia adalah latihan otot pinggul. Perbezaan otot sering berlaku di displasia pinggul.

  Penculik (penstabil di sendi pinggul) biasanya terlalu lemah. Latihan seperti merapatkan diri sesuai untuk ini. Pesakit terbaring di lantai, lengan terletak di sebelah badan, belakang ditekan ke bawah dan pelvis dinaikkan.

  Kedudukan itu dipegang selama mungkin tanpa pergerakan mengelak. Latihan ini dapat diubah dengan mengetuk kaki, mengangkatnya kaki dan menggerakkan pelvis ke atas dan ke bawah.

 • Squats juga merupakan bahagian penting dalam program latihan untuk displasia pinggul. Kaki harus berjauhan mungkin sehingga banyak ketegangan diberikan pada penculik.

  Latihan ini juga dapat diubah dengan baik. A di sana di sekitar lutut menyebabkan ketegangan meningkat, seperti tinggal di selekoh lutut dalam. Dengan tambahan bantuan seperti dumbbells atau bola, bahagian atas badan dapat dilatih pada masa yang sama.

 • Secara amnya, kestabilan batang tubuh yang baik adalah sebahagian daripada perasaan badan yang baik.

  Lunge juga melatih kumpulan penculik dan, jika dilaksanakan dengan betul, memastikan yang tepat kaki paksi.

 • Peregangan senaman sangat penting bukan sahaja untuk melatih otot pinggul tetapi juga untuk menjaga agar tetap anjal. Mereka . Iliopsas (otot pinggul) dan M. Rectus femoris dari quadriceps (bahagian anterior yang besar paha otot) hendaklah diregangkan.

  Pesakit berdiri dan menarik tumitnya ke arah punggung. Sebagai alternatif, dia boleh menggantungnya kaki di tepi bangku dalam posisi terlentang dan cuba menarik tumit ke arah pantat, dengan iliopsoas diregangkan lebih banyak lagi.

 • . penambah juga harus diregangkan. Pesakit berdiri di sisi kanan dan membengkokkan satu kaki. Dia menekan berat ke arah lutut yang bengkok sehingga sisi yang diregangkan mendapat lebih banyak ketegangan di kawasan lutut penambah.