Displasia pinggul pada bayi | Displasia pinggul - latihan dari fisioterapi

Displasia pinggul pada bayi

Sejurus selepas kelahiran, bayi mengalami kedudukan lembut. Yang terjejas kaki atau kedua-dua kaki menunjukkan yang jelas penculikan kecacatan. Sekiranya hanya satu kaki terjejas, biasanya digerakkan kurang dari kaki yang sihat dan nampaknya lebih pendek.

Jelas kelihatan lipatan kulit yang berbeza pada punggung. Adakah kanak-kanak itu benar-benar merasa kesakitan tidak jelas, tetapi harus diperiksa sebaik sahaja dilahirkan sekiranya tanda-tanda ini dapat dilihat. Seorang ultrasound pemeriksaan boleh dibuat secara langsung selepas kelahiran, a Sinar X hanya dari bulan ke-3 atau ke-4 kehidupan.

Jika displasia pinggul boleh dirawat secara konservatif, ubat terbaik untuk seluar yang lebih besar adalah seluar penyebar. Di sini pinggul dipasang kuat penculikan and putaran luaran. Jika displasia pinggul tidak begitu parah, kesan yang serupa dengan seluar penyebaran dapat dicapai dengan membungkus lebih luas. Terapi konservatif cukup panjang, tetapi secara amnya mempunyai peluang kejayaan yang baik. Artikel ini mungkin menarik bagi anda dalam hal ini, kerana kemerosotan pinggul mungkin berlaku jika displasia pinggul tidak dirawat: Fisioterapi untuk kegembiraan pinggul kanak-kanak

Pembedahan untuk displasia pinggul

Sekiranya keterukan displasia pinggul tinggi, pembedahan mesti dilakukan. Terdapat pelbagai teknik pembedahan, yang dipilih bergantung pada pakar bedah dan sudut kedudukan pinggul. Secara umum, pembedahan hanya dapat dilakukan jika langkah-langkah konservatif tidak membawa peningkatan, kerana setiap operasi membawa risiko.

Kemungkinan operasi adalah reposisi pelvis atau reposisi femoral (= paha penempatan semula tulang). Dalam kes ini, kawasan masing-masing diposisikan kembali bertulang, sehingga statiknya dapat diperbaiki. Kemungkinan lain adalah pembedahan bumbung asetabular, di mana bumbung asetabular diperbetulkan sehingga femoralis kepala boleh berlabuh di bumbung asetabular. Pembedahan sekiranya terdapat kemerosotan pinggul pada anak Artikel ini juga mungkin menarik bagi anda dalam hal ini, kerana kemerosotan pinggul mungkin terjadi jika displasia pinggul tidak dirawat: Pembedahan sekiranya terdapat dislokasi pinggul janin