Displasia Pinggul: Rawatan, Gejala, Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: kawalan melalui ultrasound atau X-ray, rawatan pematangan pada bayi, pembalut lebar atau seluar penyebar, "dislokasi": pembalut atau melepa, rawatan lanjutan pada kanak-kanak yang lebih tua, fisioterapi pada kanak-kanak dan orang dewasa, pembedahan.
 • Punca: Kedudukan janin yang tidak betul atau sempit dalam kandungan, faktor hormon ibu semasa hamil, kecenderungan genetik, penyakit saraf atau otot bayi, kecacatan pada tulang belakang, kaki atau kaki.
 • Diagnosis: secara rutin semasa pemeriksaan U2 oleh pakar pediatrik, ultrasound di U3, pada orang dewasa: Memeriksa pergerakan pinggul dan corak berjalan, X-ray.
 • Pencegahan: tiada langkah pencegahan yang mungkin, bedong lebar untuk bayi dan kanak-kanak yang sesuai untuk sendi pinggul

Apa itu displasia pinggul?

Displasia pinggul dan terkehel pinggul berlaku sama ada pada satu sendi pinggul atau pada kedua-dua sendi. Jika kecacatan adalah unilateral, sendi pinggul kanan terjejas lebih kerap daripada kiri.

Kekerapan displasia pinggul

Bagi setiap 100 bayi baru lahir, dua hingga tiga mengalami displasia pinggul. Dislokasi pinggul adalah lebih jarang berlaku, dengan kejadian kira-kira 0.2 peratus. Kanak-kanak perempuan lebih kerap terkena berbanding lelaki.

Displasia pinggul pada orang dewasa

Memandangkan kanak-kanak perempuan mengalami displasia pinggul lebih kerap, akibatnya lebih ramai wanita daripada lelaki ditemui dalam kalangan pesakit dewasa.

Bagaimana displasia pinggul dirawat?

Rawatan displasia pinggul bergantung kepada keterukan perubahan. Kedua-dua langkah konservatif dan pembedahan tersedia.

Rawatan konservatif displasia pinggul atau terkehel pinggul terdiri daripada tiga tiang: Rawatan pematangan, pengurangan dan pengekalan.

Rawatan kematangan untuk bayi

Kematangan sendi pinggul disokong dengan membalut kanak-kanak terutamanya lebar. “Bedung lebar” bermaksud sisipan tambahan, seperti kain molleton atau tuala kecil, diletakkan di antara kaki bayi di atas lampin biasa. Sisipan dilipat menjadi tali leher kira-kira 15 sentimeter lebar dan diletakkan di antara lampin dan bodysuit atau seluar. Adalah dinasihatkan untuk meletakkan seluar dalam satu saiz pakaian yang lebih besar di atas sisipan.

Dalam kes displasia pinggul gred tinggi, tetapi di mana kepala femoral masih dalam acetabulum, bayi diberi penyebar yang dipasang, juga dipanggil bidai penculikan. Tempoh rawatan bergantung kepada keparahan displasia dan berterusan sehingga acetabulum normal terbentuk.

Pengurangan dan pengekalan pada bayi dan kanak-kanak

Jika kepala femoral kanak-kanak dengan displasia pinggul telah tergelincir keluar dari soket (dislokasi), ia "ditetapkan semula" ke dalam soket (pengurangan) dan kemudian dipegang dan stabil di sana (pengekalan).

Pilihan lain ialah melaraskan kepala femoral yang "tergelincir" secara manual dan kemudian gunakan cast dalam posisi duduk-hock selama beberapa minggu. Ia memastikan kepala femoral stabil dan kekal dalam acetabulum. Disebabkan oleh sentuhan yang dipulihkan, kepala dan acetabulum berkembang secara normal.

Fisioterapi untuk kanak-kanak dan orang dewasa

Dalam kes displasia pinggul, fisioterapi atau latihan berfungsi khusus untuk pesakit osteoarthritis pinggul membantu melegakan kesakitan dan mengatasi batasan dalam berjalan. Dalam proses itu, mereka yang terjejas melatih terutamanya otot-otot yang menstabilkan pinggul. Mereka juga mempelajari pergerakan mana yang membantu mereka untuk kekal tanpa kesakitan yang mungkin.

Pembedahan untuk kanak-kanak dan orang dewasa

Dalam sesetengah kes, pembedahan tidak dapat dielakkan. Ini termasuk apabila langkah konservatif untuk merawat displasia pinggul tidak berjaya atau kecacatan dikesan terlalu lewat. Yang terakhir merujuk kepada kanak-kanak yang berumur tiga tahun ke atas, atau kepada remaja atau dewasa. Pelbagai prosedur pembedahan disediakan untuk tujuan ini.

Apakah simptom displasia pinggul?

Pada kanak-kanak yang lebih besar, displasia pinggul boleh mengakibatkan punggung berongga atau "gait bergoyang".

Pada orang dewasa, haus dan lusuh lanjutan pada sendi pinggul dimanifestasikan oleh rasa sakit dan peningkatan imobilitas di kawasan pinggul.

Apakah punca dan faktor risiko untuk displasia pinggul?

Penyebab sebenar displasia pinggul tidak diketahui. Tetapi terdapat faktor risiko yang menggalakkan perkembangan kecacatan ini:

 • Keadaan konstriktif dalam rahim, seperti dalam kehamilan berganda.
 • Faktor hormon: hormon kehamilan progesteron, yang melonggarkan cincin pelvis ibu sebagai persediaan untuk kelahiran, dianggap menyebabkan kelonggaran kapsul sendi pinggul yang lebih besar pada janin wanita.
 • Kecenderungan genetik: Ahli keluarga lain telah pun mengalami displasia pinggul.
 • Kecacatan tulang belakang, kaki dan kaki

Bagaimanakah displasia pinggul diperiksa dan didiagnosis?

Pada pemeriksaan fizikal, tanda-tanda berikut menunjukkan kemungkinan displasia pinggul:

 • Lipatan kulit yang berkembang tidak sekata di pangkal paha (gluteal fold asimetri).
 • Sebelah kaki tidak boleh dihampar sejauh biasa (splay inhibition).
 • Sendi pinggul yang tidak stabil

Kursus penyakit dan prognosis

Lebih cepat displasia pinggul dirawat, lebih cepat ia boleh diperbetulkan dan lebih besar peluang untuk pulih. Dengan rawatan yang konsisten pada minggu dan bulan pertama kehidupan, sendi pinggul berkembang secara normal pada lebih 90 peratus kanak-kanak yang terjejas.

Sebaliknya, jika displasia pinggul dikesan lewat, terdapat risiko terkehel pinggul dan osteoarthritis pada masa dewasa muda.

Adakah terdapat sebarang langkah pencegahan?

Displasia pinggul tidak boleh dicegah. Walau bagaimanapun, lampin lebar menyebabkan bayi dan kanak-kanak lebih banyak melebarkan kaki. Ini dianggap bermanfaat untuk sendi pinggul.