Sendi Pinggul: Fungsi, Anatomi dan Penyakit

Apakah sendi pinggul?

Sendi pinggul adalah sambungan yang diartikulasikan antara kepala femur - hujung atas tulang paha (femur) - dan soket (acetabulum) tulang pinggul. Seperti sendi bahu, ia adalah sendi bola-dan-soket yang boleh menggerakkan kira-kira tiga paksi utama. Pada dasarnya, julat pergerakan sendi bahu dan pinggul juga hampir sama. Walau bagaimanapun, kerana kita bergerak terutamanya dengan berjalan atau berlari, julat ini jarang digunakan.

Apakah fungsi sendi pinggul?

Sendi pinggul adalah tempat pergerakan kaki berhubung dengan pelvis berlaku, tanpanya berlari, melompat, duduk, penari balet berpecah, menari dan banyak lagi tidak akan dapat dilakukan. Tiga pergerakan utama ialah anteversi, retroversi dan penculikan:

Dalam anteversi, paha dinaikkan, jadi terdapat fleksi di pinggul. Dengan lutut dibengkokkan, kaki boleh dinaikkan sehingga 140 darjah.

Dalam penculikan, kaki dibentangkan ke sisi maksimum kira-kira 45 darjah. Jika kaki dibawa kembali ke arah badan dari kedudukan penculikan ini (adduction) dan pada masa yang sama diangkat ke hadapan dan diputar sedikit ke luar, maka adalah mungkin untuk menggerakkan kaki ini melepasi garis tengah ke bahagian yang bertentangan. Sama-sama duduk dan berdiri, kita kemudian boleh menyilang kaki.

Di manakah terletaknya sendi pinggul?

Sendi pinggul terletak di lengkung anterior bawah cincin pelvis. Ia terdiri daripada soket tulang pinggul dan kepala femoral paha.

Apakah masalah yang boleh disebabkan oleh sendi pinggul?

Jenis patah tulang yang biasa berlaku pada orang yang lebih tua, yang tulangnya dinyahkalsifikasi dan dengan itu dilemahkan oleh osteoporosis, ialah patah leher femoral (leher patah tulang paha): Dalam kes ini, leher tulang paha patah berhampiran sendi pinggul.

Coxitis fugax (“hip flare”) juga merupakan keradangan sendi pinggul yang tidak berjangkit yang boleh berlaku pada kanak-kanak berumur empat hingga sepuluh tahun, biasanya selepas jangkitan saluran pernafasan atau gastrousus sebelumnya.

Displasia pinggul adalah kecacatan kongenital atau diperolehi acetabulum. Dalam kes ini, kepala femur tidak menemui pegangan yang stabil dalam acetabulum dan boleh keluar (sendi pinggul atau luxation pinggul).