Penggantian Pinggul (Sendi Pinggul Buatan): Petunjuk, Prosedur

Apakah TEP pinggul?

TEP pinggul (penggantian keseluruhan pinggul) ialah sendi pinggul tiruan. Tidak seperti prostesis pinggul yang lain, TEP pinggul menggantikan sepenuhnya sendi pinggul:

Sendi pinggul adalah sendi bola dan soket - kepala sendi femur terletak di soket, yang dibentuk oleh tulang pelvis. Kedua-dua pasangan sendi ditutup dengan tulang rawan, yang, bersama-sama dengan cecair sinovial, memastikan pergerakan tanpa geseran.

Dalam kes sendi pinggul yang rosak yang tidak lagi berfungsi dengan baik, kedua-dua pasangan sendi - condyle dan soket - boleh digantikan dengan penggantian pinggul total (hip TEP).

Bilakah anda memerlukan TEP pinggul?

Penyebab paling biasa penggantian pinggul adalah haus dan lusuh sendi pinggul (coxarthrosis). Dalam kes ini, rawan pada kepala dan soket sendi semakin haus, yang juga membawa kepada perubahan pada permukaan tulang yang terlibat. Mereka yang terjejas mengalami kesakitan, dan sendi pinggul kehilangan mobilitinya. Kemungkinan penyebab osteoartritis sendi pinggul (coxarthrosis) adalah usia yang lebih tua, beban berlebihan, malposisi atau keradangan.

Implantasi TEP pinggul juga mungkin diperlukan dalam kes penyakit radang reumatik seperti arthritis rheumatoid, serta dalam kes patah tulang (patah tulang) di kawasan sendi pinggul.

Apakah yang dilakukan semasa TEP pinggul?

Sebagai persediaan untuk pembedahan TEP pinggul, pemeriksaan pengimejan sendi pinggul adalah perlu (X-ray, tomografi komputer, pengimejan resonans magnetik = MRI). Ini membolehkan pakar bedah memilih prostesis pinggul yang sesuai dan menentukan dengan tepat kedudukan prostesis seterusnya.

Implantasi TEP pinggul dilakukan sama ada di bawah bius am atau separa (bius tulang belakang). Pakar bedah mula-mula mengeluarkan kepala femoral paha dan menyediakan tulang paha dan soket tulang pelvis untuk TEP pinggul. Dia kemudian melabuhkan soket sendi buatan di tulang pinggul dan batang dengan bola sendi di tulang paha.

Selepas pergerakan dan ketegasan TEP pinggul telah diperiksa, luka dijahit.

Apakah risiko TEP pinggul?

Seperti mana-mana pembedahan, komplikasi boleh berlaku dengan implantasi TEP pinggul. Ini termasuk risiko biasa seperti jangkitan, pembentukan bekuan darah, kerosakan saraf atau tisu, dan kehilangan darah tinggi. Di samping itu, kesakitan akibat pembentukan tulang baru (ossifikasi), perekatan dan kalsifikasi boleh berlaku selepas sendi pinggul baru ditanam. Di samping itu, TEP pinggul mungkin "terkehel" (dislokasi) atau menjadi longgar awal.

Apakah yang perlu saya perhatikan selepas TEP pinggul?

Penginapan hospital diikuti dengan pemulihan (pesakit dalam atau pesakit luar). Pesakit belajar bagaimana untuk berkelakuan dalam kehidupan seharian dengan cara yang semudah mungkin pada sendi. Ini termasuk sukan yang mudah pada sendi. Kawalan berat badan juga penting – berat berlebihan sedia ada harus dikurangkan jika boleh.

Selain itu, pemeriksaan susulan tetap dijadualkan untuk memeriksa kesesuaian dan kefungsian TEP pinggul.