Hirsutisme: Rawatan, Punca

Gambaran ringkas

 • Rawatan: Rawatan penyakit asas, penggantian dengan bahan aktif lain, terapi ubat (cth dengan antiandrogen), pencukur, epilasi, penyingkiran rambut kimia, penyingkiran rambut laser, kauterisasi folikel rambut
 • Bila nak jumpa doktor? Sekiranya terdapat rambut badan lelaki yang berlebihan secara tiba-tiba, terutamanya jika terdapat gejala lain seperti suara yang lebih dalam atau kelentit yang sangat besar.
 • Punca: Penghasilan testosteron terjejas dalam ovari atau kelenjar adrenal, tumor ovari atau adrenal, penyakit Cushing, porfiria, ubat tertentu (seperti steroid anabolik, glukokortikoid), hipersensitiviti keturunan folikel rambut kepada testosteron

Hirsutisme: Rawatan

Rawatan hirsutisme disesuaikan secara individu untuk setiap pesakit. Ia pada asasnya bergantung kepada punca gangguan. Di samping itu, rawatan janggut dan seumpamanya bergantung pada betapa jelasnya rambut badan yang mengganggu dan di mana ia berlaku. Faktor penting lain ialah umur pesakit, sebarang penyakit terdahulu dan keinginan untuk mempunyai anak atau menggunakan kontraseptif.

Oleh itu, terdapat pelbagai pilihan rawatan untuk hirsutisme, yang kadangkala digabungkan antara satu sama lain. Ini termasuk, sebagai contoh

Dalam kes hirsutisme yang disebabkan oleh dadah, doktor dan pesakit cuba untuk menghentikan atau menggantikan ubat yang menyebabkan masalah dengan persediaan yang tidak menyebabkan hirsutisme. Bulu yang meningkat biasanya hilang dengan sendirinya.

Di samping itu, ubat terhadap hirsutisme sering digunakan, contohnya:

 • Antiandrogen: Bahan aktif seperti cyproterone acetate mengurangkan kesan hormon seks lelaki pada folikel rambut dan dengan itu menghalang pertumbuhan rambut yang berlebihan. Doktor menetapkan antiandrogen sama ada sebagai bahan tunggal (monoterapi) atau digabungkan dengan kontraseptif hormon (etinyl estradiol).
 • Analog GnRH (analog hormon pelepas gonadotropin) menekan pembebasan hormon tertentu supaya lebih sedikit androgen dihasilkan dalam ovari.
 • Glukokortikoid (sediaan kortison) menyekat rangsangan korteks adrenal yang menghasilkan hormon.

Apa yang anda boleh buat sendiri

Rawatan kosmetik boleh membantu dengan hirsutisme ringan: rambut di bahagian belakang atau muka boleh dicukur atau dicukur dengan kerap, contohnya. Depilator kimia juga membantu menentang pertumbuhan rambut. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk memohon penjelasan kepada anda oleh pakar sebelum kali pertama untuk mengelakkan kesan sampingan seperti kerengsaan kulit.

Hirsutisme juga boleh dikurangkan dengan penyingkiran rambut laser atau dengan membakar akar rambut. Sebagai alternatif, rambut terminal gelap boleh dilunturkan dengan hidrogen peroksida.

Adalah penting untuk anda menyerahkan rawatan sedemikian kepada pakar (pakar dermatologi atau pakar kecantikan khusus)!

Hirsutisme: Bila hendak berjumpa doktor?

Pelabuhan pertama yang betul untuk hirsutisme ialah pakar dermatologi atau pakar sakit puan. Jika perlu, pakar endokrin - iaitu pakar hormon - boleh membantu dengan penjelasan lanjut tentang punca hormon. Soalan khusus mengenai pertumbuhan rambut mungkin menjadi kes untuk pakar dermatologi.

Hirsutisme: punca dan faktor risiko

Hirsutisme boleh mempunyai sebab yang sangat berbeza:

Hirsutisme idiopatik

Kira-kira sembilan daripada sepuluh orang yang terjejas mengalami hirsutisme idiopatik. Ini bermakna hirsutisme tidak dapat dikesan kembali kepada penyakit yang mendasari. Sebaliknya, gejala ini disebabkan oleh kecenderungan genetik. Pakar mengesyaki bahawa folikel rambut mereka yang terjejas bertindak balas secara hipersensitif kepada testosteron (dengan tahap testosteron normal).

Punca di kawasan ovari

Pengeluaran berlebihan testosteron dalam ovari berlaku, sebagai contoh, dalam sindrom ovari polikistik (PCOS). Disfungsi ovari yang kompleks ini dikaitkan dengan gangguan kitaran, obesiti dan hirsutisme.

Penyebab hirsutisme ovari yang sangat jarang berlaku ialah tumor ovari yang menghasilkan hormon seks lelaki.

Punca di kawasan kelenjar adrenal

Jarang sekali, tumor kelenjar adrenal yang menghasilkan androgen berada di belakang hirsutisme.

hirsutisme yang disebabkan oleh ubat

Kadangkala hirsutisme berkembang akibat rawatan jangka panjang atau dos tinggi dengan ubat-ubatan tertentu. Ubat-ubatan ini termasuk, sebagai contoh

 • Androgen (hormon seks lelaki)
 • Steroid anabolik (pembina otot)
 • Progestogen (hormon seks wanita)
 • ACTH (hormon perangsang korteks adrenal)
 • Glukokortikoid (“kortison”)
 • Minoxidil (antihipertensi dan pemulih rambut)
 • Ciclosporin (selepas pemindahan dan untuk penyakit autoimun)
 • Diazoksida (untuk hipoglikemia)

Penyebab lain hirsutisme

 • Akromegali (gangguan hormon yang jarang berlaku dengan lebihan hormon pertumbuhan)
 • Penyakit Cushing (pengeluaran hormon ACTH yang berlebihan, disebabkan oleh tumor kelenjar pituitari)
 • Porfiria (kumpulan penyakit metabolik)
 • Penyakit neurologi

Apakah hirsutisme?

Terdapat banyak kemungkinan penyebab gejala ini. Sesetengah daripada mereka dikaitkan dengan peningkatan tahap testosteron dalam darah, yang lain tidak. Testosteron adalah wakil terpenting bagi hormon seks lelaki (androgen). Hirsutisme biasanya berkembang akibat perubahan hormon, terutamanya semasa akil baligh, kehamilan dan menopaus. Kulit dan jenis rambut yang lebih gelap kelihatan lebih berisiko daripada yang lebih cerah.

Membezakan antara hirsutisme dan hipertrikosis

Virilisasi (maskulinisasi)

Kadangkala perubahan lazim lelaki yang lain mengiringi hirsutisme. Dalam kes ini, suara wanita yang terjejas menjadi lebih dalam, manakala rambut di kepalanya menjadi lebih nipis dan botak. Gangguan kitaran juga tipikal virilisasi (maskulinisasi). Sesetengah wanita yang terjejas juga mengalami peningkatan perkembangan otot, manakala payudara mereka mengecut dan mengendur. Peningkatan pengeluaran hormon seks lelaki sentiasa bertanggungjawab untuk maskulinisasi ini.

Hirsutisme: pemeriksaan dan diagnosis

Ia juga dinasihatkan untuk memaklumkan kepada doktor tentang tanda-tanda virilisasi lain, seperti suara yang lebih dalam, kemungkinan ketiadaan haid atau kelentit yang luar biasa membesar (hipertrofi klitoris). Doktor juga akan mencari perubahan tersebut dan corak peningkatan rambut badan semasa pemeriksaan fizikal.

 • Jika paras testosteron, DHEAS dan prolaktin adalah normal, hirsutisme adalah idiopatik atau disebabkan oleh sindrom ovarium polikistik (PCOS).
 • Jika, sebaliknya, paras testosteron dan DHEAS adalah normal tetapi paras prolaktin meningkat, ini mungkin menunjukkan tumor jinak kelenjar pituitari (adenoma pituitari). Ubat-ubatan tertentu juga boleh meningkatkan tahap prolaktin.

Bergantung kepada punca yang disyaki, doktor akan menjalankan pemeriksaan lanjut. Sebagai contoh, tumor ovari atau kelenjar adrenal boleh dikesan dengan imbasan tomografi komputer (CT) atau pemeriksaan ultrasound pada perut.