Sejarah | Achillodynia

Sejarah

Kursus achillodynia biasanya dapat ditugaskan pada tahap-tahap tertentu. Pada awalnya, ketika keausan tendon belum begitu ketara, kesakitan berlaku hanya selepas tekanan yang intensif dan tidak biasa dalam bentuk tusukan atau cubitan. The kesakitan biasanya bermula sehari selepas aktiviti yang berlebihan dan secara beransur-ansur berhenti pada hari-hari berikutnya.

Oleh kerana tendon belum mengalami kerosakan yang tidak dapat dipulihkan pada tahap penyakit ini, sangat penting untuk mengambilnya kesakitan berlaku semasa bersukan dengan serius dan mengambil mudah. Sekiranya tendon yang terkena microtraumas tidak dilindungi dan sembuh, keausan akan terus berlanjutan dan akibatnya rasa sakit akan berlaku walaupun dengan ketegangan ringan hingga sederhana di kaki. Walaupun rasa sakit hilang pada tahap penyakit ini ketika kaki dilindungi dengan sewajarnya, biasanya timbul kembali ketika melakukan aktiviti sukan, kerana tendon telah rusak sedemikian rupa sehingga pertumbuhan semula sepenuhnya tidak dapat dicapai dengan menghindarkannya.

Khas pada tahap ini achillodynia adalah bahawa rasa sakit biasanya terjadi pada awal aktiviti sukan dari keadaan rehat, seperti pada waktu pagi setelah bangun, yang dikenali sebagai sakit permulaan. Rasa sakit juga menjadi lebih baik setelah tekanan awal ini dan sering dapat terus berlatih tanpa rasa sakit. Sekiranya keausan tendon terus berlanjutan, rasa sakit tidak lagi terhad kepada aktiviti sukan, tetapi juga berlaku semasa pergerakan seharian seperti biasa berlari, menyebabkan penderitaan tahap tinggi dan penurunan kualiti hidup yang sangat besar. Akhirnya, kesakitan yang berterusan dapat terjadi, yang selalu ada walaupun dalam keadaan rehat.

Tempoh

Tempoh satu achillodynia sangat bergantung pada jenis perkembangan penyakit; bergantung kepada sama ada anda menghadapi achillodynia akut atau kronik, anda boleh menjangkakan beberapa hari atau bahkan beberapa tahun. Walau bagaimanapun, jika isyarat amaran penting dari tubuh diperhatikan sejak awal, perjalanan kronik yang berlarut-larut hampir selalu dapat dielakkan dan setelah beberapa hari berehat dan menyejukkan badan, gejala-gejala itu akan hilang kembali. Proses penyembuhan lebih rumit jika gambaran klinikal sangat jelas dan / atau jika sudah ada kronik.

Tempoh sehingga achillodynia berlaku berbeza dari pesakit ke pesakit. Ada yang berlari maraton jarak jauh tanpa merasakan sebarang gejala tekanan berlebihan, sementara yang lain sudah dilanda kesakitan setelah larian sejauh 5 km. Situasi dan kecenderungan anatomi peribadi, tetapi juga latihan dan terutamanya regangan keadaan memainkan peranan penting.

Profilaksis melalui senaman regangan

Kerana penyebab Achillodynia yang paling biasa adalah beban berlebihan Tendon Achilles, adalah penting untuk menyiapkan tendon dengan baik, memanaskannya dan kemudian meregangkan tendon Achilles. Baik regangan latihan untuk Tendon Achilles meniru kebalikan dari apa yang sebenarnya dilakukan oleh tendon. Jadi semasa Tendon Achilles biasanya menarik kaki depan dengan kuat ke bawah (membiarkan kita berdiri di atas jari kaki kita, boleh dikatakan), cara terbaik untuk meregangkan adalah dengan menarik kaki depan ke atas dengan jari kaki.

Varian regangan yang paling kuat merangkumi keseluruhan bahagian belakang kaki otot: Semasa berdiri, letakkan satu kaki sedikit di atas tangga atau najis dan tarik jari kaki ke arah badan. Bergantung pada tahap regangan, tangan dapat mencengkam jari kaki dan meningkatkan lagi tarikan ke arah badan. Penglihatan Achilles juga dapat diregangkan dengan sangat baik dengan bantuan langkah: Untuk melakukan ini, satu kaki berdiri sepenuhnya di atas tangga sementara tumit kaki yang lain menonjol di atas tangga.

Tumit ini kini boleh ditolak dengan berhati-hati menggunakan berat badan anda sendiri. Yang lain kaki berfungsi sebagai kaki penyokong dan menanggung berat badan utama. Walau bagaimanapun, terutama yang tidak meregang harus meregangkan dengan lebih perlahan dan berhati-hati pada awalnya, jika tidak ada risiko otot koyak atau tendon dan terlalu banyak menyakitkan.