Sejarah | Titik akupunktur

Sejarah

Dalam penggalian kawasan Changsha, Selatan China, tatal dari Dinasti Han (206 SM - 220nChr.) dijumpai, di mana 11 meridian digambarkan. Adalah luar biasa bahawa meridian tidak membentuk litar tertutup dan tidak mempunyai hubungan dengan organ.

Beberapa pengarang Cina percaya bahawa pertama 6 meridian ekstremitas bawah (limpa/ pankreas, buah pinggang, hati, perut, pundi kencing, hempedu) wujud dan barulah 5 meridian dari bahagian atas (usus kecil, jantung, usus besar, paru-paru, perikardium) dibina berdasarkan analogi. Hanya pada masa akhir "Neijing", yang disebut musim bunga dan musim gugur, mereka diperpanjang menjadi 12 meridian. Walaupun begitu, hubungan reflektif antara kawasan di permukaan badan - meridian - dan organ dalaman diiktiraf.

Juga diakui bahawa 12 meridian membentuk litar tertutup yang menetapkan irama 24 jam. Dari pemerhatian penemuan arkeologi dapat dilihat bahawa konsep kursus meridian jauh lebih tua dan lebih penting daripada konsep akupunktur atau titik meridian. Perubatan moden menganggap meridian sebagai jumlah sistem berikut: darah sistem kapal, limfa sistem kapal, periferal dan vegetatif sistem saraf, interstisial tisu penghubung dan rantai otot sebagai unit berfungsi (rantai otot kinetik).

Titik akupunktur penting

Memandangkan banyaknya perbezaan akupunktur jelas, hanya beberapa contoh yang dapat diberikan di sini untuk menggambarkan fungsi dan definisi istilah berikut.

Titik akupunktur kuno

Seperti yang telah kita lihat, semua meridian utama bermula atau berakhir di jari atau jari kaki dengan titik paling jauh. Dari sudut ini, 5 titik antik khas dipanggil untuk setiap meridian. Ini ditafsirkan dalam perubatan Cina sebagai tahap air terjun individu.

Titik kuno pertama adalah "baik" ("Jing"). Ia terletak di lengan dan kaki paling jauh dari air terjun, biasanya di kawasan lipatan kuku. Kemudian air menjadi mata air, oleh itu titik antik ke-2 disebut "mata air" ("Ying").

Kerana air terus mengalir, titik ke-3 disebut "aliran" ("Shu"). Air kemudian menjadi sungai dan dengan itu titik antik ke-4 disebut sungai ("Raja"). Akhirnya pada lutut dan siku sungai mengalir ke laut, oleh itu titik antik ke-5 disebut "Titik Dia atau Ho" ("Laut") Titik kuno dapat digunakan khususnya untuk gangguan fungsi dan ketahanan terhadap terapi. Pengetatan dan penenang mata direkrut dari titik kuno.

Titik penegangan dan penenang

Terdapat toning dan penenang titik di setiap meridian utama. Harus dikatakan bahawa titik toning digunakan untuk gejala kelemahan dan keluhan yang lebih kronik (contohnya Lu9, Di11, Ma41) dan penenang poin untuk aduan yang lebih teruk (contohnya Lu5, Di2, Ma45).

Dalam perubatan Cina, pelbagai perkara dibahagikan lagi. Namun, pada titik ini, rujukan dibuat untuk literatur yang sesuai. Hanya untuk menamakannya: Titik Yuan (titik sumber, titik asal, mengatur aliran tenaga), titik celah akut xi (titik pembelahan, memindahkan tenaga dalam meridian), titik Luo (penghubung silang, titik laluan, terutamanya digunakan dalam stasis dan kesesakan) dan titik kumpulan Luo, Dia menunjuk (titik berpengaruh lebih rendah, terutama dalam kes stasis dan kesesakan) dan titik kumpulan Luo, Dia menunjuk (titik berpengaruh lebih rendah, terutama dalam kes kesesakan). titik (titik pertemuan, dari sini tenaga untuk badan dan kawasan fungsional tertentu dapat digerakkan), titik Shu dan Mu (titik persetujuan dan penggera, titik Shu dapat ditugaskan secara segmen ke salah satu daripada 12 organ dan titik Mu sesuai dengan- dipanggil Ketuazon) dan titik perjumpaan (titik di mana semua meridian Yang atau Yin bersatu semula).