Sejarah | Kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia

Sejarah

Kursus presbyacusis boleh berbeza secara individu. Dalam kebanyakan kes, bagaimanapun, penyakit ini dapat dikenal pasti. Permulaan biasanya sekitar usia lima puluh dan dicirikan oleh penurunan kemampuan untuk merasakan frekuensi tinggi.

Mereka yang terjejas memperhatikan hal ini dengan penurunan persepsi bunyi tinggi. Suara wanita dan kanak-kanak sering dapat difahami dengan kurang baik. Lama kelamaan, persepsi pendengaran semakin merosot.

Ini adalah proses yang beransur-ansur dan oleh itu sering tidak disedari. Berbanding dengan orang normal yang sihat, peningkatan ambang ketidakselesaan dari kebisingan dapat dilihat. Contoh praktikal ialah televisyen.

Mereka yang terjejas mempunyai pengaturan kelantangan yang jauh lebih tinggi di mana mereka dapat mengikuti program dengan baik, tetapi orang yang sihat biasanya merasa terganggu atau kuat. Tidak mustahil untuk mengatakan dengan tepat sejauh mana hilang pendengaran akan maju. Ini bergantung kepada faktor individu seperti penyakit lain.

Pekak tidak diharapkan. Terutama pada peringkat lanjut pikun hilang pendengaran, bunyi gelap seperti suara yang dalam masih dapat difahami dengan baik. Di samping itu, penggunaan pendengaran tepat pada masanya bantuan menjanjikan peningkatan gejala yang ketara.

Apakah tahap ketidakupayaan untuk kehilangan pendengaran yang berkaitan dengan usia?

Tahap kecacatan (GdB) bergantung kepada hilang pendengaran dalam peratus orang sihat biasa. Peratusan kehilangan pendengaran dapat ditentukan dari audiogram yang disiapkan orang yang terkena dengan menggunakan jadual 4 frekuensi. Dari kehilangan pendengaran 20-40%, GdB 10-20 ditetapkan.

Kehilangan pendengaran 40-60% menghasilkan GdB 30 dan kehilangan pendengaran 60-80% menghasilkan GdB 50. Untuk pengiktirafan GdB, diperlukan pendapat pakar. Di samping itu, faktor-faktor seperti usia pada masa permulaan kehilangan pendengaran dan juga mengiringi gangguan pertuturan dan kecacatan lain berperanan dalam pengiraan darjah. Secara amnya, sukar untuk dikenali sebagai presbyacusis sebagai tahap kecacatan kerana tidak mempengaruhi semua frekuensi. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jelas, ia boleh dianggap sebagai kecacatan fizikal yang lain untuk mengimbangi kekurangan.

Adakah terdapat hubungan antara presbyacusis dan demensia?

Secara amnya, mesti dibuat jelas bahawa presbyacusis dan demensia adalah dua gambar klinikal bebas. Oleh itu, mereka boleh wujud secara bebas dari gambaran klinikal yang lain. Walau bagaimanapun, kedua-dua penyakit ini lebih kerap terjadi pada usia tua, sehingga tidak jarang mereka hadir berdampingan pada orang yang terkena. Walau bagaimanapun, demensia tidak menyebabkan presbyacusis atau mendorong permulaannya. Perkara yang sama berlaku untuk presbyacusis.

Adakah presbyacusis turun temurun?

Belum terbukti bahawa presbyacusis adalah turun-temurun. Faktor genetik lebih cenderung mempengaruhi kehilangan pendengaran yang berlaku pada usia muda. Kecenderungan untuk presbyacusis adalah kecenderungan genetik.

Keadaan ini setanding dengan semua proses pereputan yang berkaitan dengan usia. Contohnya, semua sendi orang yang lebih tua, berbanding dengan orang muda, kelihatan berbeza mengikut usia. Hampir tidak ada yang dapat dilakukan terhadap proses penuaan ini. Namun, kapan dan sejauh mana proses penuaan bermula dapat dipengaruhi oleh faktor gaya hidup dan genetik.