Sejarah | COPD Fisioterapi

Sejarah

COPD adalah penyakit progresif yang dapat dipengaruhi secara positif oleh terapi tetapi tidak dapat dihentikan. Pada peringkat awal penyakit ini, banyak orang keliru COPD dengan perokok batuk kerana simptomnya, batuk kronik yang digabungkan dengan dahak kekuningan-kekuningan, sangat serupa. Berbeza dengan perokok batuk, perubahan keradangan di saluran udara sudah dapat dikesan di sini.

Dalam perjalanan penyakit ini, bernafas kesukaran berlaku. Oleh kerana reaksi keradangan yang berterusan, tiub bronkus parut, menyebabkannya menjadi sempit secara kronik. Pada mulanya, sesak nafas hanya terserlah dalam keadaan tertekan, tetapi kemudiannya juga sesak nafas dalam keadaan berehat.

Tambahan pula, terdapat peningkatan pengeluaran lendir bronkus yang sukar. Banyak orang yang terjejas mengalami emfisema pada tahap penyakit ini. Pada peringkat akhir penyakit ini, mereka yang terjejas sangat terhad dalam kehidupan seharian mereka. Oleh kerana sesak nafas yang teruk, banyak yang menghentikan aktiviti fizikal mereka atau terpaksa melakukan pengudaraan secara artifisial kerana kekurangan alat bantu bernafas otot. Organ lain seperti jantung juga boleh diubah oleh penyakit dan menyebabkan masalah tambahan.

Jangka hayat

Maklumat mengenai jangka hayat sebenar COPD pesakit tidak dapat diberikan kerana kerumitan penyakit. Rata-rata, jangka hayat orang dengan COPD dikurangkan sebanyak 5-7 tahun. Walau bagaimanapun, tahap penyakit serta kepatuhan umum pesakit juga menentukan. Dengan pelaksanaan garis panduan terapi yang konsisten, kebanyakan kursus COPD dapat dipengaruhi secara positif. Sebaliknya, faktor seperti usia tua, penerusan tabiat tidak sihat (terutamanya rokok), penyakit lain, jangkitan dan rendah darah tahap oksigen mempunyai kesan negatif terhadap jangka hayat.

COPD vs asma

Walaupun COPD dan asma menggambarkan penyakit saluran pernafasan dan mempunyai simptom yang serupa seperti sesak nafas, mereka adalah dua penyakit yang sama sekali berbeza. Sementara COPD biasanya disebabkan oleh rokok dan mengakibatkan bronkitis kronik, asma adalah penyakit radang kronik saluran udara, yang disebabkan oleh hipersensitiviti bronkus. Tidak seperti COPD, asma berubah mengikut tahap keparahan dan sering bermusim.

Oleh itu, asma bukan penyakit progresif seperti COPD. Secara keseluruhan terdapat ciri-ciri yang berbeza yang membantu membezakan asma daripada COPD. Gejala asma yang khas adalah bahawa penyempitan bronkus dapat diterbalikkan (boleh diterbalikkan) dan hiperaktifan bronkus berubah-ubah. COPD kebanyakannya berlaku pada orang dewasa akibat tahun nikotin pengambilan, sementara asma sering berlaku pada masa remaja. Walaupun kedua-dua penyakit ini tidak dapat disembuhkan, asma biasanya lebih mudah diobati dengan ubat daripada COPD, sehingga mereka yang terkena lebih baik dapat mengatasi kehidupan seharian mereka dan kurang disekat oleh penyakit ini.