Sejarah | Fisioterapi untuk distrofi otot

Sejarah

Kursus ini progresif dalam semua bentuk distrofi otot (sentiasa progresif). Ia bermula dengan kelemahan otot di kawasan pelvis pelvis dan kemudian merebak lebih jauh. Pada mulanya, kelemahan pada kaki otot dapat dilihat, dan juga kesukaran berjalan.

Lemak dan tisu penghubung kemudian terbentuk dari otot, mengakibatkan penurunan kekuatan. Ini membawa kepada penurunan kestabilan otot pada batang dan kaki, yang juga mengganggu pergerakan yang tersisa. Menjadi semakin sukar untuk meluruskan dan mengubah kedudukan dari duduk ke berdiri dan dari berbaring ke duduk.

Seperti yang telah dijelaskan untuk Duchenne, distrofi otot bermula awal zaman kanak-kanak. Kursus Duchenne berjalan lebih cepat sehingga pada usia 12 tahun, komplikasi organ dapat terjadi. Ini adalah perbezaan dengan bentuk Becker-Kiener yang mempunyai jalan yang lebih panjang. Kelemahan hanya bermula pada tahun zaman kanak-kanak dari usia 6 tahun dan pesakit mencapai usia tinggi hingga 60 tahun.

Jangka hayat

Sejak Distrofi otot Duchenne bermula pada awal usia dan berkembang lebih cepat, jangka hayat lebih pendek dalam bentuk ini. Pesakit Becker-Kiener sudah boleh mencapai usia 60 tahun sehingga kesulitan dengan organ berlaku. Secara umum, distrofi otot progresif dan maju selama bertahun-tahun.

Oleh itu, jangka hayat secara tidak dijangka tidak baik bagi pesakit. Keterukan penyakit boleh berubah-ubah dan tidak semestinya teruk. Pesakit mungkin masih bebas pada masa dewasa walaupun distrofi otot.

Dengan terapi yang disasarkan, gejala penyakit dapat diatasi dengan baik dan fizikal keadaan pesakit dapat dijaga dengan baik. Ada juga kemungkinan untuk membina beberapa fungsi otot dengan baik melalui fisioterapi. Namun, begitu Duchenne dan Becker-Kiener mengalami komplikasi pada organ, menjadi sukar bagi pesakit dan juga jangka hayatnya lebih rendah.

Pusaka

Kecacatan kromosom X tidak khusus jantina. Ini boleh mempengaruhi kanak-kanak lelaki dan perempuan. Walau bagaimanapun, penyakit ini tidak merebak pada kanak-kanak perempuan, kerana mereka dapat mengimbangi kecacatan genetik dengan kromosom X kedua mereka.

Anak lelaki, sebaliknya, tidak dapat mengimbangi ini dengan kromosom Y mereka yang lain. Oleh itu, distrofi otot hampir hanya dijumpai pada kanak-kanak lelaki. Sekiranya seorang gadis mengalami distrofi otot, dia harus mewarisi kecacatan pada kromosom X kedua ibu bapa. Tetapi kebarangkalian ini sangat rendah.