Sejarah | Gejala otitis media akut

Sejarah

Bergantung pada patogen yang ada, iaitu virus atau bakteria, keadaan individu sistem imun dan rawatan bahagian tengah akut jangkitan telinga, perjalanan penyakit ini boleh berbeza-beza. Beberapa hari selepas bermulanya penyakit ini, mungkin juga terdapat robekan spontan gegendang telinga, kerana terlalu banyak nanah atau cecair telah terkumpul di telinga. The gegendang telinga tidak lagi dapat menahan tekanan yang dihasilkan.

Air mata ini, juga dikenali sebagai perforasi gegendang telinga, biasanya dikaitkan dengan pendek, tajam dan sangat parah sakit telinga, tetapi sakit telinga dan demam cepat bertambah baik. Walau bagaimanapun, sedikit dan boleh dibalikkan hilang pendengaran boleh berlaku lagi selepas beberapa hari atau minggu. Melalui lubang di gendang telinga, nanah boleh mengalir keluar dari telinga, yang juga sedikit berdarah.

Ini membawa kepada pelepasan tekanan dan diperbaharui pengudaraan daripada telinga tengah, yang dapat mempromosikan proses penyembuhan selagi tidak kuman dari luar masukkan telinga tengah melalui gegendang telinga berlubang. Air mata kecil di gendang telinga biasanya sembuh sendiri dalam 2 minggu. Rawatan antibiotik penyakit ini biasanya dapat ditangguhkan selama satu atau dua hari, kerana paling akut telinga tengah jangkitan sembuh dengan sendirinya, terutamanya pada kanak-kanak.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa amaran, yang mesti diikuti oleh doktor sekiranya berlaku. Ini termasuk: Anda juga harus waspada jika anda pernah menghidap penyakit keradangan akut telinga tengah dengan komplikasi serius pada masa lalu, jika anda mengalami keradangan berulang pada telinga tengah sejak kebelakangan ini, atau jika terdapat kekurangan imunodefisiensi atau operasi sebelumnya di telinga tengah. Dalam kes-kes ini, lawatan awal ke doktor disarankan untuk menilai risiko komplikasi dan memberikan rawatan tepat pada masanya.

  • Demam berterusan, bayi yang demam di bawah tiga bulan dengan demam di atas 38 darjah
  • Muntah berterusan
  • Tidak ada peningkatan ketara dalam terapi selepas dua hingga tiga hari
  • Gangguan kesedaran
  • Kejang
  • Lagi rungutan meningkat (seperti sakit telinga yang semakin meningkat setelah peningkatan awal)
  • Kelumpuhan otot muka
  • Telinga yang tiba-tiba menonjol di satu sisi kerana bengkak, digabungkan dengan tekanan yang menyakitkan

Rawatan yang paling berkesan untuk gejala keradangan telinga tengah akut adalah terapi kausal, kerana ketika patogen penyebab keradangan diperjuangkan, gejalanya juga hilang. Dalam banyak kes, yang sistem imun berjaya melawan keradangan itu sendiri. Namun, jika tidak ada peningkatan yang dapat dilihat setelah dua hingga tiga hari, rawatan kausal penyakit harus dimulakan.

Keradangan bakteria harus selalu diatasi antibiotik, kerana ini mencegah gegendang telinga pecah dan perjalanan penyakit dapat dipendekkan. Terapi ini juga dapat mengurangkan intensiti dan jangka masa gejala. Pada masa lalu, gendang telinga sering dibuka dengan sayatan kecil untuk membolehkan rembesannya hilang.

Pada masa ini, kita menunggu dan melihat apakah penembusan berlaku dengan sendirinya, seperti yang telah diperhatikan bahawa a gegendang telinga koyak menyembuhkan lebih baik daripada yang telah dibuka. Terapi simptomatik dengan ubat penahan sakit, misalnya dengan ibuprofen, berguna, kerana selain kesan penahan sakit, kesan anti-radang juga dapat dicapai dengan bahan aktif. Penyembur hidung dekongestan juga dapat membantu, kerana dengan idealnya memulihkan hubungan antara tekak dan rongga timpani dan dengan itu memperbaiki simptom secara drastik. Secara umum, memang benar bahawa perlindungan fizikal dapat mendorong perkembangan penyakit dan memastikan pemulihan dan peningkatan gejala yang cepat.