Sejarah | Tendon Achilles koyak

Sejarah

Kursus Tendon Achilles air mata terutamanya dipengaruhi oleh kaedah rawatan yang dipilih. Kaedah rawatan pembedahan lebih kerap disertai dengan penyembuhan luka gangguan dan jangkitan di kawasan pembedahan. Dengan terapi intensif yang digabungkan dengan latihan fisioterapeutik, pergerakan asli dan keupayaan prestasi tendon dapat dikembalikan dalam kebanyakan kes.

Selanjutnya, adalah menentukan sama ada tendon sepenuhnya koyak atau hanya koyak. Sekiranya ia benar-benar robek, perbezaan boleh dibuat sama ada ia telah terkoyak bersama-sama dengan sepotong tulang atau tidak. Oleh kerana jenis Tendon Achilles kerosakan juga menentukan terapi, faktor ini sangat menentukan perjalanan dan prognosis penyakit.

Khusus untuk atlet atasan, prestasi penuh sering tidak dapat dicapai lagi kerana tendon tidak dapat kembali ke keadaan semula 100%. Sekurang-kurangnya masih ada sisa tisu parut, yang sudah dapat mengurangkan tahap prestasi dalam sukan berprestasi tinggi. Adalah penting bahawa Tendon Achilles air mata dikesan lebih awal dan dirawat dengan sewajarnya. Jika tidak, ia boleh menyebabkan gangguan fungsi kekal dengan penurunan otot betis. Perkara yang sama berlaku untuk operasi yang gagal atau langkah-langkah terapi lain yang tidak sesuai.

Terapi konservatif

Terapi konservatif bermaksud bahawa Pecah tendon Achilles tidak dirawat secara pembedahan, tetapi kaedah lain digunakan untuk menyembuhkannya. Langkah-langkah terapi konservatif digunakan terutama dengan hanya terkoyak tendon, begitu juga dengan pesakit yang lebih tua, yang kemudian akan mengurangkan tekanan pada tendon. Langkah-langkah ini merangkumi imobilisasi sementara yang terkena buku lali secara khas plaster pelempar atau kasut.

Kasut khas ini dilengkapi dengan ketinggian tumit yang mempromosikan penyembuhan tendon koyak. Di samping itu, pesakit dapat menurunkan berat badan pada tahap awal berkat kasut khas yang tidak dapat dipakai. Selepas kira-kira 3 minggu, tindakan fisioterapeutik tambahan biasanya dimulakan untuk mempromosikan dan memulihkan mobiliti tendon Achilles termasuk bahagian bawah kaki dan kaki.

Terapi ini harus diteruskan sehingga fungsi semula dapat dikembalikan. Terapi pembedahan mesti selalu dipertimbangkan, terutama bagi orang muda yang ingin bersukan, dan jika ada jarak jauh antara hujung terkoyak tendon Achilles. Operasi boleh dilakukan sama ada di peringkat tempatan atau umum anestesia.

. tendon koyak terdedah semasa operasi dan hujung bebas disatukan antara satu sama lain dengan jahitan. Sekiranya tendon telah terkoyak bersama-sama dengan sepotong calcaneus, bahagian tulang yang terkoyak itu disekat kembali ke calcaneus. Oleh itu, tendon dipasang secara serentak.

Sekiranya tendon dipakai dengan teruk dan berpori, mungkin perlu menjalani pembedahan plastik tendon. Untuk tujuan ini, sekeping tendon dikeluarkan dari pesakit di lokasi lain, yang kemudian berfungsi untuk merapatkan kerosakan pada tendon Achilles. Tendon musculus plantaris longus sering digunakan untuk tujuan ini.

Ia tidak menjalankan fungsi penting dan dibuat pada kebanyakan pesakit. Kelebihan terapi pembedahan berbanding dengan langkah-langkah konservatif adalah bahawa tendon Achilles lebih stabil selepas itu dan pecah baru berlaku dengan lebih jarang. Setelah menjalani terapi pembedahan, kaki mesti digerakkan selama beberapa minggu.

Selepas itu, langkah fisioterapeutik dapat dilakukan untuk mendapatkan kembali fungsi kaki. Sekiranya Pecah tendon Achilles tidak dirawat, ini boleh menyebabkan kehilangan fungsi yang teruk. Dalam beberapa bulan, hujung tendon tumbuh kembali dalam bekas luka, tetapi ini menyebabkan pemanjangan tendon yang ketara melalui tisu parut.

Ini menyebabkan sekatan fungsional otot betis, kerana tidak dapat mengembangkan kekuatan optimum kerana tendon yang memanjang. Pesakit yang terjejas mengalami kekurangan kekuatan di buku lali sendi. Dalam kes ini, tindakan latihan intensif sekalipun tidak dapat mengembalikan fungsi sepenuhnya. Pola simptom yang setanding dapat berkembang jika langkah terapi gagal. Oleh itu, doktor yang berpengalaman harus mendapatkan nasihat terapi pecah tendon Achilles.