Gatal pada kanak-kanak: Mengenal & merawat

Gambaran ringkas

 • Punca dan faktor risiko: Selalunya jangkitan, intoleransi atau alahan (cth kepada ubat-ubatan atau makanan atau bahan tambahan makanan); pencetus lain yang mungkin adalah sentuhan kulit dengan bahan toksik/merengsa (contohnya jelatang yang menyengat), sejuk, panas, tekanan pada kulit, peluh, senaman fizikal, tekanan
 • Simptom: Kulit kemerahan, gatal-gatal, wheal, jarang bengkak kulit/mukosa (angioedema).
 • Rawatan: elakkan pencetus, ruam sejuk, ubat-ubatan (biasanya anti-histamin, mungkin yang lain seperti kortison)
 • Pemeriksaan dan diagnosis: Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal; kadangkala penjelasan lebih terperinci melalui pemeriksaan darah atau ujian alahan; sampel tisu sangat jarang.
 • Perjalanan penyakit dan prognosis: Biasanya baik, gejala biasanya reda dalam masa enam minggu. Jarang berlaku kecemasan kerana selaput lendir saluran pernafasan membengkak.

Apakah gatal-gatal pada kanak-kanak?

Hives adalah keadaan kulit yang menjejaskan kedua-dua kanak-kanak dan orang dewasa. Doktor juga merujuk kepada sarang sebagai ketagihan wheal atau urtikaria. Urtikaria agak biasa, dengan kira-kira satu daripada lima orang terjejas oleh sarang pada satu ketika dalam hidup mereka.

Sarang biasa pada kanak-kanak dan bayi ialah bintik merah terang dan gatal pada kulit. Doktor biasanya membezakan antara dua bentuk sarang pada kanak-kanak:

 • Urtikaria kronik: Bentuk ini kurang biasa pada kanak-kanak dan bayi dan lebih berkemungkinan berlaku pada orang dewasa. Di sini punca biasanya bukan dalam sistem imun. Gejala selalunya berterusan melebihi enam minggu.

Jika ia datang kepada sesak nafas, kelemahan peredaran darah atau gejala lain yang mengancam, hubungi doktor kecemasan dengan segera (112)!

Adakah sarang berjangkit pada kanak-kanak?

Hives tidak berjangkit. Jadi, kanak-kanak yang mengalami ruam tidak mendatangkan bahaya kepada ahli keluarga dan orang lain di sekeliling mereka.

Punca gatal-gatal pada kanak-kanak

Doktor membezakan dua jenis sarang utama pada kanak-kanak (dan orang dewasa):

 • gatal-gatal spontan
 • dan urtikaria inducible.

Dalam kedua-dua kes, gejala sarang disebabkan oleh pengaktifan sel imun tertentu (sel mast) dalam kulit, yang mengakibatkan peningkatan pelepasan histamin neurotransmitter. Ini menyebabkan gatal-gatal, ruam kulit dan bengkak kulit/mukosa.

Gatal-gatal spontan

Ia berlaku secara tiba-tiba dan tanpa sebarang pencetus luaran yang jelas. Perbezaan dibuat mengikut tempoh gejala:

 • Gatal-gatal akut spontan: Gejala-gejala ini berlangsung selama maksimum enam minggu. Selepas itu, gejala hilang semula.

Gatal-gatal yang boleh diinduksi

Di sini, gejala kulit dicetuskan oleh sentuhan dengan rangsangan tertentu. Mengikut sifat rangsangan ini, urtikaria inducible dibahagikan lagi kepada bentuk yang berbeza:

Sarang fizikal.

Kadang-kadang gatal-gatal pada kanak-kanak (dan orang dewasa) dicetuskan oleh rangsangan fizikal. Sebagai contoh, bergantung kepada jenis rangsangan, terdapat bentuk penyakit berikut:

 • Urtikaria sejuk (urticaria sentuhan sejuk): pencetus di sini adalah sentuhan kulit dengan objek sejuk, udara sejuk, angin sejuk, atau cecair sejuk.
 • Urtikaria haba (urtikaria sentuhan haba): Di sini, kanak-kanak mengalami gatal-gatal akibat sentuhan kulit dengan haba tempatan, seperti mandi kaki panas atau pengeringan.
 • Urticaria factitia (dermographism urtikaria): Daya ricih, seperti yang dihasilkan dengan menggaru, menggosok atau menggosok kulit, adalah pencetus ruam gatal-gatal dalam kes ini.
 • Urtikaria ringan: Ini adalah apabila cahaya matahari atau cahaya UV dalam solarium menyebabkan gejala urtikaria.

Bentuk khas urtikaria

 • Urtikaria kolinergik: Ini dicetuskan oleh peningkatan suhu teras badan, contohnya kerana mandi air panas atau makanan pedas. Senaman fizikal dan tekanan juga kadangkala menyebabkan urtikaria kolinergik apabila ia meningkatkan suhu di dalam badan.
 • Urtikaria sentuhan: Di sini kulit bertindak balas terhadap sentuhan dengan bahan urtikariogenik yang dipanggil. Kadangkala ini adalah tindak balas alahan (cth kepada racun serangga, ikan, buah-buahan tertentu, lateks, ubat-ubatan tertentu). Ia juga mungkin mengalami tindak balas bukan alahan, seperti jelatang, obor-obor, strawberi, atau balsam Peru (cth, dalam salap penyembuhan luka).
 • Urtikaria akuagenik: Sangat jarang, sentuhan dengan air (cth, semasa mandi, berenang, atau dalam cuaca hujan) mencetuskan gatal-gatal pada kanak-kanak. Walau bagaimanapun, ini bukan tindak balas alahan!

Gatal pada kanak-kanak: Pencetus yang paling biasa

Selalunya, gatal-gatal pada kanak-kanak dicetuskan oleh jangkitan. Sebagai contoh, dalam beberapa kes jangkitan seperti selesema, keradangan telinga tengah atau tekak menyebabkan urtikaria akut spontan pada kanak-kanak. Apabila jangkitan berkurangan, urtikaria kanak-kanak biasanya hilang.

Urtikaria kronik spontan pada kanak-kanak adalah analog tetapi jarang berlaku. Pencetus termasuk jangkitan kronik yang berterusan, contohnya dengan streptokokus atau lebih jarang dengan cacing atau parasit lain.

Ruam gatal-gatal pseudo-alahan biasanya disebabkan oleh ubat-ubatan atau bahan pengawet atau pewarna tertentu dalam makanan.

Faktor lain yang berpotensi mencetuskan urtikaria pada kanak-kanak termasuk:

 • Rangsangan fizikal seperti sejuk, panas, calar, tekanan atau geseran pada kulit (cth, daripada pakaian, beg sekolah)
 • Sentuhan kulit dengan bahan merengsa atau toksik (cth, menyentuh jelatang atau obor-obor)
 • Sweat
 • tekanan

Selalunya tiada punca yang dapat ditemui untuk wheal gatal dan/atau pembengkakan kulit/membran mukus. Doktor kemudian bercakap tentang urtikaria idiopatik.

Kadangkala urtikaria bukan disebabkan oleh satu pencetus sahaja, tetapi oleh gabungan faktor – contohnya, jangkitan virus serta pemberian antibiotik atau senaman fizikal serta pengambilan makanan yang mencetuskan.

Apakah rupa sarang pada kanak-kanak?

Hives, juga dipanggil urtikaria, adalah nama untuk ruam kulit yang merah dan gatal dengan wheal (lepuh kulit timbul) - seperti apabila kulit bersentuhan dengan jelatang yang menyengat. (Di sinilah asalnya nama keadaan kulit.) Jeragat dengan kemerahan di sekeliling kadang-kadang sekecil kepala pin, tetapi juga boleh membesar sehingga saiz tapak tangan anda.

Hives boleh berlaku pada kanak-kanak pada sebarang umur. Kanak-kanak lelaki dan perempuan terjejas pada tahap yang sama. Kanak-kanak dengan dermatitis atopik mengalami sarang kronik lebih kerap daripada kanak-kanak lain.

Bagaimana sarang dirawat pada kanak-kanak?

Rawatan sarang pada kanak-kanak (dan orang dewasa) bergantung kepada bentuk penyakit dan keparahannya. Jika boleh, seseorang cuba mengelak atau menghapuskan pencetus atau punca sarang.

Sebagai tambahan atau secara alternatif (jika pencetus/punca tidak diketahui atau tidak dapat dihapuskan), rawatan bertujuan untuk kebebasan gejala: adalah penting bahawa kanak-kanak itu bebas gejala yang mungkin.

Elakkan pencetus

Jika pencetus sarang anak anda diketahui, adalah penting untuk mengelakkannya – jika boleh.

Contohnya, jika anak anda mengalami gatal-gatal daripada bahan tambahan makanan tertentu (seperti pewarna atau pengawet), adalah penting untuk mengeluarkan produk ini daripada diet kanak-kanak jika boleh.

Jika ubat-ubatan tertentu adalah pencetus urtikaria, doktor mengelakkannya dan menggantikannya dengan penyediaan yang lebih baik diterima. Maklumkan kepada doktor jika ubat-ubatan tertentu diketahui boleh mencetuskan gatal-gatal pada anak anda.

Sejuk melawan gatal

Jika anak anda mengalami gatal-gatal yang teruk, ia berguna untuk menyejukkan ruam. Ini boleh dilakukan, sebagai contoh, dengan pek penyejuk yang anda balut dengan tuala nipis dan letakkan di kawasan kulit yang gatal.

Salap dan krim penyejuk juga sering melegakan ketidakselesaan yang tidak menyenangkan, supaya anak anda berasa lebih selesa. Persediaan sedemikian boleh didapati di kaunter di farmasi.

Ubat

Selalunya perlu untuk merawat sarang dengan ubat, contohnya dalam kes urtikaria kronik atau urtikaria akut yang dinyatakan. Terutamanya, anti-histamin seperti cetirizine digunakan untuk tujuan ini.

Bahan-bahan aktif ini menyekat tapak dok histamin bahan penghantar, yang bertanggungjawab untuk perkembangan tindak balas kulit. Anti-histamin diambil - dalam dos apa dan berapa lama akan diterangkan kepada anda oleh doktor yang merawat.

Jika rawatan dengan antihistamin tidak berkesan (cukup), ubat lain adalah pilihan. Ini adalah, sebagai contoh, glucocorticoids ("kortison"), yang diberikan sebagai tambahan kepada anti-histamin - sebagai jus, tablet atau suppository.

Rawatan kortison jangka pendek tambahan sedemikian digunakan, contohnya, dalam sarang akut yang teruk dengan bengkak pada kulit/membran mukus.

Episod urtikaria kronik yang teruk kadangkala hanya boleh dikawal dengan kortison. Kerana kesan sampingan yang mungkin, bagaimanapun, ini juga digunakan hanya untuk masa yang singkat.

Jika tidak, sarang kronik yang tidak dapat dihilangkan dengan antihistamin sahaja selalunya dirawat dengan antagonis leukotrien. Ejen ini kadang-kadang juga digunakan dalam terapi asma.

Jarang sekali, sarang pada kanak-kanak sangat teruk sehingga doktor yang merawat terpaksa menggunakan ubat lain - seperti antibodi omalizumab yang dihasilkan secara buatan. Ia ditujukan terhadap antibodi immunoglobulin E, yang memainkan peranan dalam banyak tindak balas alahan.

Homeopati untuk gatal-gatal

Sesetengah ibu bapa juga ingin merawat ruam gatal-gatal anak mereka dengan cara alternatif. Persediaan herba (seperti sediaan sedia untuk digunakan anti-gatal dan anti-radang berdasarkan tumbuhan ubatan dan tumbuhan beracun nightshade pahit) digunakan untuk tujuan ini, antara lain.

Sesetengah ibu bapa juga bergantung pada persediaan homeopati, seperti ubat sulfur dan Urtica urens untuk gejala sarang. Walau bagaimanapun, tiada bukti saintifik tentang keberkesanannya.

Konsep homeopati dan keberkesanan spesifiknya adalah kontroversi dalam sains dan tidak dibuktikan dengan jelas oleh kajian.

Bagaimanakah doktor mengenali gatal-gatal pada kanak-kanak?

Diagnosis "hives" dibuat oleh pakar pediatrik atau pakar dermatologi. Pemeriksaan dan langkah diagnostik yang sama berlaku pada kanak-kanak seperti pada orang dewasa.

Sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal

Pertama, doktor bertanya kepada kanak-kanak yang terjejas atau ibu bapanya beberapa soalan untuk mendapatkan sejarah perubatan (anamnesis). Ini termasuk, sebagai contoh:

 • Berapa lamakah ruam itu muncul?
 • Dalam situasi apakah gejala berlaku (cth, mengiringi jangkitan, semasa melakukan senaman fizikal, selepas memakai pakaian yang ketat)?
 • Adakah anak anda mengambil ubat? Jika ya, yang mana satu?
 • Adakah anak anda mengalami sebarang penyakit kulit, alahan atau asma?

Doktor kemudian memeriksa seluruh kulit dan membran mukus kanak-kanak itu. Dia melihat dengan teliti ruam kulit.

Pemeriksaan fizikal ini digabungkan dengan sejarah perubatan biasanya mencukupi untuk doktor mendiagnosis sarang. Diagnostik lanjut hanya diperlukan dalam kes tertentu.

Pemeriksaan lanjut

Perkara yang sama berlaku jika ruam kulit yang gatal itu membebankan kanak-kanak sehingga dia sangat menderita dan kehidupan sehariannya (seperti sekolah, sukan atau bermain) terjejas.

Pemeriksaan lanjut, yang kadangkala berguna, contohnya ujian alahan dan ujian darah. Jarang sekali, ia juga perlu mengambil sampel tisu (biopsi) kulit untuk menjelaskan gatal-gatal pada kanak-kanak, yang kemudiannya diperiksa dengan lebih terperinci di makmal.

Adakah gatal-gatal berbahaya pada kanak-kanak?

Biasanya tidak ada bahaya kepada kanak-kanak dari sarang. Walau bagaimanapun, perubahan kulit adalah tidak menyenangkan. Tertidur, bermain sukan, menumpukan perhatian pada sekolah: Kegatalan kekal menjejaskan kualiti hidup sesetengah kanak-kanak yang terjejas.

Ia berbahaya jika sarang berlaku pada bayi atau anak anda sebagai sebahagian daripada tindak balas alahan, contohnya selepas gigitan serangga. Jika selaput lendir saluran pernafasan dan/atau lidah membengkak, kesukaran bernafas mungkin berlaku. Ini adalah kecemasan yang mesti dirawat segera!

Bilakah berjumpa doktor?

Adalah dinasihatkan supaya anak yang mengalami gatal-gatal diperiksa oleh pakar pediatrik atau pakar dermatologi (dermatologi). Doktor kemudiannya akan memulakan terapi yang sesuai supaya ruam kulit yang tidak menyenangkan kanak-kanak itu reda secepat mungkin.