Penyakit Hodgkin

Penyakit Hodgkin (HL; limfogranulomatosis malignan; malignan Limfoma Hodgkin; Hodgkin's granuloma; Penyakit Hodgkin; Limfoma Hodgkin; limfogranuloma; limfogranuloma maligna; limfogranulomatosis; limfogranuloma malignan; limfoma Hodgkin serebrum; ICD-10-GM C81.-: Limfoma Hodgkin [limfogranulomatosis]) adalah neoplasma malignan (neoplasma malignan) sistem limfa dengan kemungkinan penglibatan organ lain. Ia dikelaskan sebagai malignan limfoma.

Sejak diakui bahawa penyakit ini adalah sel-B limfoma, istilah penyakit Hodgkin yang dulu digunakan semakin merosot ke latar belakang. Berikut ini, kami akan terus menggunakan istilah "penyakit Hodgkin".

Kira-kira 15% daripada semua limfoma adalah Hodgkin limfoma.

Limfoma Hodgkin adalah neoplasma hematologi yang paling biasa (keganasan pada darah (membentuk) sistem) pada orang dewasa muda.

Nisbah jantina: lelaki sedikit lebih kerap terjejas.

Puncak frekuensi: Penyakit ini mempunyai dua puncak frekuensi. Puncak kejadian pertama adalah antara 20 dan 30 tahun dan yang kedua setelah berumur 65 tahun. Kejadian (kekerapan kes baru) adalah kira-kira 2-3 kes setiap 100,000 penduduk setahun di negara perindustrian. Kejadian meningkat seiring bertambahnya usia.

Kursus dan prognosis: Penyakit ini kini dapat disembuhkan. Pada masa ini, lebih daripada separuh pesakit di Jerman dirawat secara klinikal dan dapat mengharapkan peningkatan kelangsungan hidup tanpa kemajuan. Selepas rawatan awal, perkembangan primer (perkembangan penyakit) atau kambuhan (berulang penyakit) berlaku pada kira-kira 15-20% kes. Dua pertiga daripada semua berulang berlaku dalam dua setengah tahun pertama selepas terapi; 90% dalam lima tahun pertama. Oleh itu, tindakan susulan diperlukan, terutamanya dalam tempoh lima tahun pertama setelah selesai terapi.

Kadar kelangsungan hidup 5 tahun berkisar antara 75% hingga 90%.